joi, 11 martie 2010

Sa mai invat si eu ceva

Mai nou, de cand am aflat ca voi fi tatic, am tot auzit in stanga si in dreapta RH pozitiv, RH negativ. Si in sus, si in jos...

Stiam de existanta celor doua categorii de sange, dar nu stiam care e rolul lor si ce implicatii au asupra unei sarcini. Cum insa a trebuit sa ma trezesc de dimineata sa ma duc sa mi se ia sange pentru a stabili categoria din care fac parte si eu si sotia, am decis ca e timpul sa ma cultiv. Si iata ce am gasit pe net:


Sistemul Rh (Rhesus)
Este un complex de 6 antigene pereche, produse de gene (Cc, Dd, Ee), este ereditar si nu este influentat de sex.
Persoanele Rh negative nu au antigenul D pe hematii (globulele rosii)
Persoanele Rh pozitive au antigenul D pe hematii.

Orice femeie gravida trebuie sa-si cunoasca grupul de sange si Rh, pentru ca lipsa antigenului D de pe hematiile materne si prezenta lui pe hematiile fetale poate sa declanseze un conflict imunologic numit izoimunizare.
Izoimunizarea apare binenteles numai in contexul unei incompatibilitati de Rh (nepotriviri).
De exemplu, daca aveti Rh negativ (Rh -) si tatal copilului tot Rh negativ (Rh -), atunci nu exista incompatibilitate de Rh si nici pericolul izoimunizarii.
Daca aveti Rh pozitiv (Rh +) si tatal copilului Rh negativ (Rh -) deasemenea nu apar probleme pentru ca trecerea de sange matern in sangele fetal nu are importanta clinica, la fel si in cazul in care amandoi aveti Rh pozitiv (Rh +).
Singura situatie care ridica probleme este cea in care mama are Rh negativ (Rh -), tatal Rh pozitiv (Rh +) si fatul Rh pozitiv (Rh +).
Mecanismul de producere al acestui fenomen este urmatorul : in cursul sarcinii se pot produce hemoragii de la fat la mama astfel incat o cantitate din sangele fetal trece in cel matern.Cel mai des acest lucru se intampla dupa saptamanile 32-35 de sarcina, iar trecerea cea mai mare de sange fetal in cel matern se produce la nastere, dar exista situatii cand apar si mai devreme :
  • Sarcina extrauterina
  • Amniocenteza (recoltarea de lichid amniotic
  • Cordonocenteza (recotarea de sange din cordonul ombilical
  • Avort spontan sau provocat
  • Decolare de placenta normal inserata
  • Punctie din vilozitatile coriale placentare

Prima expunere declanseaza raspunsul primar.Antigenul D, perceput de sangele matern ca un “corp strain” determina producerea de limfocite (globulele albe) cu “memorie”, urmand ca la o a doua expunere cand antigenul D intra in contact cu aceste limfocite sa se produca anticorpii, care pot fi de tip igG sau IgM. Din acest moment gravida se poate numi izoimunizata, statut pe care il va pastra toata viata. La orice viitoare sarcina cu fat Rh pozitiv (Rh +) ea va continua sa secrete anticorpi. Izoimunizarea se poate produce si in urma unei transfuzii cu sange Rh pozitiv (Rh +) la o persoana Rh negativ (Rh -).

Ce se intampla cu fatul?
Complicatia de temut ce apare la fat este asa numita boala hemolitica.
Anticorpii de tipul IgG materni trec prin placenta si se leaga de hematiile fetale pe care le distrug, ceea ce determina anemia fetala, hiperbilirubinemia (cresterea cantitatii de bilirubina in sangele fetal, bilirubina fiind produsul de metabolism al hemoglobinei), precum si cresterea celulelor eritrocitare tinere compensator, ceea ce se numeste eritroblastoza fetala.
Exista 3 forme de manifestare a bolii hemolitice :
  • Anasarca feto-placentara, este cea mai grava stare, in care fatul prezinta ascita (acumulare de lichid in pleura, peritoneu),hepatomegalie (cresterea in dimensiuni a ficatului), edem cutanat (acumulare de lichid in derm), hidramnios (lichid amniotic in exces).Este o consecinta a anemiei severe si se manifesta intrauterin. In lipsa nasterii aceasta duce la moartea fatului in uter.
  • Icterul grav al nou nascutului, apare dupa nastere, este determinat de bilirubina in exces, produsa de distrugerea hematiilor. Un nivel de peste 25 mg poate determina leziuni cerebrale grave, de aceea este important sa se mentina un nivel scazut al acesteia prin fototertapie sau xsanguinotransfuzie.
  • Anemia hemolitica pura, nou-nascutul nu prezinta icter sau icterul este mic sau mediu si are o durata scurta.

Cu alte cuvinte...nu e de joaca cu semnele astea de plus si minus.
Parca incep sa ii inteleg pe elevi si studenti de ce le urasc asa mult :))

Ps. Mi-o luat sange si nu am lesinat :D O zis doamna asistenta ca daca is din ala care lesina inseamna ca is cu sange de aristrocat. Cum nu am reusit...se pare ca am mai ratat o sansa sa fiu si eu domn....:))

Un comentariu:

  1. Cat de complicat e corpul uman, dar noroc cu tehnologiile astea avansate ca putem sa stim si noi daca suntem sanatosi sau daca putem face copii sanatosi.

    RăspundețiȘtergere