sâmbătă, 13 martie 2010

Milogeala si ignoranta la ordinea zilei

Ultima gaselnita in materie de curling pe malurile Dambovitei - basescianismul.

Si nu e o gluma. Se pare ca romanii au fost atat de obisnuiti cu pupincurismul pe vremea lui Ceausescu, incat nu pot renunta la aceste practici. Altfel nu pot sa-mi explic ultima initiativa a celor din Academia Oamenilor de Stiinta din Romania(AOSR) de a-l pune membru de onoare pe domnul presedinte.

Stau si eu si ma intreb ca si prostu, pai de ce sa fie membru de onoare al AOSR? Dar...sa lasam asta, in acest articol nu vreau sa ma leg de d-l presedinte, pe care din contra, fara sa-l simpatizez, il apreciez ca fiind in sfarsit normal intr-o reactie. Aceea ca a refuzat acest titlu, care e ridicol. Acum, vreau sa subliniez alte aspecte, care ne fac noua "cinste" ca si popor.

1. Asa cum spuneam si mai sus, sportul asta pe nume curling, castiga tot mai multi adepti in romania. Slugile, lingaii, pupincuristii se inmultesc pe zi ce trece. Nu mai stiu ce sa faca ca sa intre in gratiile persoanelor suspuse. Cu alte cuvinte, nu numai ca ne facem rau cu mana noastra, dar dam dovada de o lipsa de coloana vertebrala crasa. De mandrie nationala, de demnitate si bun simt.
Intocmai cum pe vremea lui Ceausescu asistam la manifestari culturale in care pionerul sef Duban, poetii Vadim sau Paunescu, si multi multi altii, dedicau osanale de lauda maretului conducator, intocmai cum Elena se bucura de titlul de academician de renume international cand ea sarmana creatura era incapabila sa pronunte corect CO2, acum asistam la tendinte similare in privinta lui Basescu. Nu pot sa inteleg, dar mi se pare ca romanul ori e tampit si prost, ori nu poate fara cultul personalitatii. Nu poate fara sa se uite de jos la cineva care nu e deasupra lui, ci il ridica el singur pe un piedestal numai ca sa se poata uita la el in sus si sa-i curete papucii cu balele. Intocmai cum ilustra blonda buna de orice minister a afirmat pe blocul personal la un moment dat ca Basescu este "O personalitate si un personaj despre care istoria deja consemneaza la superlativ. ...O lectie de viata!".
Ideea asta cu numirea ca membru de onoare, scoate in evidenta aceasta mentalitate proasta a romanului de cumpara anumite servicii, protectia celor sus pusi prin milogeala si linguseala. Si ce e mai grav e ca acest lucru nu e facut in acest caz de omul de rand, ci e facut de savanti si oameni care teoretic sunt inteligenti. Oameni care ar trebuii sa depaseasca barierele servilismului politic, care sa fie capabili sa se rupa de tot ceea ce inseamna politica damboviteana, si care sa dea dovada de caracter. Asa ca ma intreb...oare mai exista in Romania astfel de oameni, cu coloana vertebrala si care sa fie modele pentru cei din jur? Sau, asistam vorba lui Nietzsche la un "amurg al zeilor"?

Basescu e un om normal. Cu bune si cu rele. Cu probleme de sanatate, de atitudine, cu orgoliu si defecte. Probabil ca asta l-a si facut presedinte al Romaniei in primul mandat. Faptul ca nu era nici un om frumos, nici cu un ras frumos, ca era chel si cu suvita, ca era grobian si agresiv, ca e un petrecaret caruia ii place sa bea si sa danseze, ca face glume proaste, ca poate fi dur cand vrea ceva, ca ii plac femeile, ca nu e cult si nu pute de desteptaciune si etc... Imi amintesc ca mergeam pe strada si auzeam oamenii vorbind peste tot, asta e om din popor, nu se tine domn si cu nasul pe sus. Si atunci, de unde aceasta tendinta de a-l pune pe un piedestal? De ce sa i se faca statuie? De ce sa fie numit membru de onoare al AOSR? De ce sa fie un model de viata pentru noi toti?

2. Ignoranta nu se mai termina. Si ma refer aici mai ales la ignoranta celor din mass-media. Pentru ca e normal ca badea Gheorghe din satul XYZ sa nu faca nici o diferenta, dar nu e normal ca de acelasi lucru sa apara si in presa. Si de ce spun asta? Pentru ca acest titlu de membru de onoare al AOSR nu ii confera d-lui presedinte titlul de academician. AOSR nu e totuna cu Academia Romana. Ideea ca Basescu ar fi devenit academician prin acceptarea titlului de membru de onoare al AOSR este falsa, iar transformarea acestui subiect in "stirea zilei" de catre ziare si televiziuni este pur si simplu fie ignoranta fie rea intentie, fie amandoua(probabil ultima).
Pana unde o sa mai mergem cu ignoranta si neprofesionalismul?

De fapt...chiar asa...pana unde o sa mergem oare noi ca si popor?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu