joi, 25 martie 2010

what's up dock?

Va mai amintiti de urecheatul cel smecher si propozitia lui celebra?

Ar fi bine sa o faceti, pentru ca in curand o sa ni se lungeasca la toti urechile si o sa mancam numai morcovi. Asta daca nu cumva, protocalii de la putere nu vor pune vreo taxa sau impozit si pe morcovi...la urma urmei contin caroten, ce naiba!

Românii vor plăti de la 1 iulie, pe lângă contribuţia la asigurările medicale de 5,5% din salariul brut lunar, şi consultaţiile la medicul de familie, la specialistul din ambulatoriu şi spital. Proiectul de introducere a plăţii suplimentare a serviciilor medicale ar fi trebuit aplicat încă din toamna trecută, fiind o condiţie impusă de FMI.

Bugetul de sănătate are în acest moment un deficit de 600 de milioane de lei. Prin introducerea acestui sistem, Ministerul Sănătăţii speră să adune 700 de milioane de lei pe an. Ministerul Sănătăţii a publicat tarifele pe care le vom avea de plătit atunci când vom apela la serviciile medicale.

Astfel, pentru o consultaţie la medicul de familie vom plăti 5 lei, iar pentru vizitele acestuia la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore vom da 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va costa 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru 20 de lei.

Pentru o consultaţie a serviciului de ambulanţă vom scoate din buzunar alţi 20 de lei. Serviciile de recuperare în ambulatoriu pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj vor fi taxate cu 50 de lei pe cură, maximum 100 de lei pe an. Coplata pentru spitalizare va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă (peste şapte zile de internare) vom da 50 de lei.


Da, FMI bate cu pumnul in masa, noi ne supunem. Nu o sa contrazic justetea acestei masuri, dar contest aplicabilitatea ei in Romania.

Odata ca la ce venituri uriase avem, o sa mai mearga naiba la medic, doar si asa suntem experti la leacuri babesti, iar daca e mai grav, baba Aglae din vecini ne doftoriceste ea si ne face ca noi. Romanii sunt cunoscuti pentru modul in care inghit cu nonsalanta tone de medicamente in fiecare an dintre care marea majoritate sunt luate la liberul plac, fara un consult medical specializat.

Iar in al doilea rand, pentru ca m-as astepta ca macar datorita acestor taxe sa se renunte la mentalitatea ca la doctor nu trebuie sa mergi cu mana goala, ca altfel...te trateaza...cu indiferenta. Ok, sa dau bani, dar sa se renunte la "atentie". Si tare ma tem eu, ca de meteahna asta nu scapam. Doar ca, vom plati in plus, ca deh...ministerul trebuie sa scoata apa si din piatra seaca. Sau macar de s-ar imbunatati serviciile medicale...dar iara ma tem ca visez cu ochii deshisi la ora 6 dimineata...

Ceea ce ma irita(irita e putin spus, dar ce sa-i faci...autocenzura functioneaza chiar si la ora asta matinala) e faptul ca insistam cu incapatanare sa luam masuri prin care ne comparam cu alte state, occidentale in adevaratul sens al cuvantului. Platim servicii la preturi occidentale, platim produse la preturi occidentale sau chiar mai scumpe, peste tot scoatem bani din buzunar cam in acelasi mod ca dincolo, dar daca stam sa ne uitam in venituri si conditii de trai suntem la ani lumina de occident. Diferentele sunt majore peste tot, dar...ne costa cam la fel. Si, nu vad pe nici o persoana din cele "destepte" si "de sus" sa vina si sa recunoasca asta. Ce sa mai spun de masuri in acest sens!!!
Suntem vai de capul nostru, cine vine in Romania din afara nu stie cum sa fuga inapoi, cei care traiesc in Romania nu stiu cum sa fuga in afara...si totusi ne incapatanam sa mentinem pasul cu ei la preturi desi veniturile sunt mult mai mici. Si totul se realizeaza atat de simplu la nivel de conducere, pac...pac...inca o lege noua, si i-am ciuruit. In rest, sa traiti bine!

Teoria formelor fara fond pe care am invatat-o la literatura devine tot mai actuala pe zi ce trece, probabil ca doar numele ar trebui sa ii fie schimbat in teoria reformelor fara fond. Nici nu e mare schimbarea, nu? :D

Sa speram ca finalul va fi unul fericit cum e de obicei in desenele cu Bugs Bunny, si nu vom asista la un final regizat ca mai jos. Dar...speram doar...speranta moare ultima, nu-i asa?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu