luni, 15 martie 2010

The Show Must Go On

Parafrazand celebra melodie a celor de la Queen, spectacolul trebuie sa continue. Cu bune si cu rele, viata in sine constituie un spectacol, care trebuie sa continue indiferent de prezent.

Cu regret trebuie sa afirm ca spectacolul vietii cotidiene din romania incepe sa atinga limitele grotescului. Vorbeam prin cercul meu de cunostinte inca din luna decembrie ca ma astept, din pacate, ca incepand cu luna aprilie, cel mai tarziu in iunie sa asistam la un val de proteste, mitinguri, si greve ale populatiei din intreaga romanie, indiferent de pregatire profesionala, loc de munca sau conditie sociala. Imi argumentam afirmatiile prin faptul ca actuala clasa politica si puterea nu vor avea suficienta maturitate si nu vor fi capabile sa treaca peste disensiunile interne si ambitiile personale si sa ia masuri care sa contribuie cu adevarat la redresarea nivelului de trai a populatiei(poate ca termenul de "redresare" nu e bine ales, avand in vedere ca nu prea am avut noi un nivel de trai prea inalt nici inainte). Si ma asteptam ca romanul, in maniera caracteristica, sa nu-si dea seama de capcana spre care se indreapta si sa continue sa arunce gramezi de bani in buzunarele marilor supermarketuri si mall-urilor.
Iar odata ce o sa treaca sarbatorile, cand de bine de rau orice amarat a avut fie niste carnuri de porc, fie un miel mai rahitic; odata cu iesirea dintr-o iarna friguroasa prelungita in care cosul zilnic si intretinerea vor intinde la maxim bugetul si nervii populatiei; odata cu scumpirile inevitabile si marirea taxelor prin care guvernarea va incerca cu disperare sa aduca bani la bugetul de stat; odata cu valuri succesive de concedieri si falimente o sa asistam la revolta stomacurilor goale si a opincilor roase. Incurajat si de unele semnale si opinii in aceasta directie din media autohtona, afirmam ca mii de romani vor iesii in strada cu jalba'n protap si pancarta'n mana strigand in gura mare ca mor de foame si vor salarii decente si respect.

Ei bine, gura prostului adevar graieste ;)
Incepand cu aceasta saptamana, spectacolul va continua. Ba mai mult el va trece la un nou nivel. Iar acesta e doar inceputul. Cei care deschid balul sunt reprezentantii din invatamant, insa nici alte categorii nu se vor lasa mai prejos. Pentru moment, sunt anuntate urmatoarele:
- profesorii ies in strada pentru a protesta impotriva micsorarilor de salarii si a reducerii numarului de ore.
- studentii ies in strada pentru a protesta impotriva reducerii fondului de burse si a numarului de locuri in tabere.
- angajatii de la Metroul bucurestean anunta si ei intreruperea transportului si o greva.
- fermierii vor protesta solicitand subventii si scaderea accizelor pentru motorina folosita in agricultura.
- pensionarii vor manifesta pentru marirea punctului de pensie.

Nu am nici o indoiala ca vor urma cei din sanatate, transporturi feroviare sau administratie. Cu alte cuvinte, cazanul in care a fiert o intreaga tara la foc mic acum o sa dea in clocot, si de ce nu, e posibil chiar sa asistam la o noua Grecie. Din pacate, pentru ca evident ca o asemenea situatie nu ne va ajuta pe niciunul dintre noi.

Nu pot decat sa afirm ca ma incearca un profund sentiment de amaraciune sa vad ca asteptarile mele sunt confirmate de realitate. Si sa ma gandesc cu groaza la viitor, pentru ca nu primesc nici un motiv sa sper ca va fi mai bine. Cel putin nu in Romania, din partea actualei clase politice si a intregului sistem care e in spatele ei. Ne afundam pe zi ce trece mai mult in datorii externe, sistemele educational si medical sunt la pamant, date pe mana unor inadaptati cu diploma; agricultura si turismul sunt primitive, conduse de speculanti fara scrupule s.a.m.d.

Colac peste pupaza, citeam un articol care afirma ca pana la sfarsitul lunii trecute Romania a absorbit doar 2.2% din fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana, fonduri de care dispunem in perioada 2007 - 2013. Restul sumelor sunt blocate in proiecte moarte sau nici macar nu s-au propus variante de cheltuire a lor. Asta in timp ce o tara intreaga se taraste prin craterele de pe sosele, o multime de spitale, orfelinate sau aziluri stau sa se darame, la prima ploaie mai serioasa dealuri intregi o iau la vale sau ne luam cizme pana la fund ca sa innotam prin terenuri inundate. Deci bani exista, dar nu exista oamenii care sa-i foloseasca. In timp ce tari precum Spania s-au pus pe picioare tocmai din aceste fonduri de aderare la UE iar acum zburda pe campii mai abitir ca mielutii, noi continuam sa ne svarcolim prin mocirla si sa ne mintim unii pe altii ca o sa traim bine.

Insa show-ul o sa continue intr-o forma sau alta...nu e asa?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu