duminică, 14 martie 2010

14 Martie - Repere

In sfarsit o zi in care pot sa enumar mai multe evenimente notabile de-a lungul timpului. In ordine cronologica
1804 - S-a născut, la Viena, compozitorul austriac Johann Strauss – tatăl. (m.1849). Multi din pacate nici macar nu au auzit prea bine de numele de Strauss, insa cei care sunt familiari cu acest nume cand il aud se gandesc probabil la...vals. La Funarea Albastra, filarmonica din Viena... Cea ce insa putini stiu este ca de fapt au existat doi compozitori cu numele de Johann Strauss, tata si fiu iar Dunarea Albastra este datorata fiului. Probabil ca dintre creatiile tatalui, cea mai cunoscuta este urmatorul mars intitulat "Radetzky March"

1879 - S-a născut Albert Einstein, fizician, autorul teoriei Relativităţii şi laureat al Premiului Nobel pentru Fizică (1921),(m. 1955).
Cand spui Einstein automat te gandesti la cel care a fost considerat cel mai inteligent om de pe pamant. Si la autorul celebrei formule E=mc2. Putini insa se gandesc la omul Einstein, evreu de origine, nascut in Germania, care a renuntat la cetatenia germana intrand in conflict cu autoritatile naziste si a primit cetatenie elvetiana si ulterior americana. Si mai putini sunt cei care stiu ca la moartea sa, creierul sau a fost scos si pastrat pentru a fi studiat in viitor. Nu o sa fac apologia inteligentei lui Einstein, ci, ca si in cazul anterior, ma preocupa factorii care dupa la evolutia psihica a unui individ. Asa ca, voi prezenta doua citate care vorbesc despre filosofia de viata a lui Einstein, citate care m-au marcat din momentul in care le-am auzit pentru prima data:
"Cred în acel Dumnezeu al lui Spinoza, care se manifestă prin armonia legilor universului, nu într-unul care se ocupă cu destinele şi faptele omenirii."
"Cuvântul dumnezeu nu este nimic altceva pentru mine decât expresia şi produsul slăbiciunii umane, Biblia este o colecţie de legende onorabile, dar primitive, care sunt, în orice caz, destul de copilăreşti. Niciun fel de interpretare, indiferent cât de subtilă, nu-mi poate schimba opinia"
"Eu nu cred în imoralitatea individuală şi consider etica ca o preocupare exclusiv umană deasupra căreia nu există nici o autoritate superioară."

1883 - A încetat din viaţă Karl Marx (n. 1818).Alaturi de Friedrich Engels a pus bazele comunismului, doctrina care a marcat definitiv civilizatia umana. Indiferent de criticile aduse, ramane promotorul ideii de egalitate intre clasele sociale si autorul expresiei
Istoria tuturor societatilor cunoscute este istoria luptei de clasa.
Ceea ce nu stie multa lume este ca parintele comunismului a fost...german! :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu