sâmbătă, 6 martie 2010

Basme de adormit...electoratul

Daca tot am vorbit acum vreo doua zile despre povestirile lui Ispirescu, era o poveste - Fata saracului cea isteata. Iar in povestea asta e la un moment dat un boier care da ordin sa vina fata la el "nici imbracata, nici dezbracata, nici calare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe langa drum". Iar fata mosului, fiind isteata a rezolvat sarada, a pus pe ea doar un navod (asa ca nu era nici imbracata nici dezbracata), a incalecat pe un tap (care fiind mic ii tot scapa fetei cand un picior pe jos, cand celalalt) si a mers la boier (pe drum tapul nu tinea drumul drept ca tot mergea cand pe o parte a drumului dupa un lastar, cand pe partea cealalta dupa o iarba, deci nici pe drum, nici pe langa drum).

De ce mi-am amintit acum de povestea asta? Pentru ca si politicienii nostri ma duc cu gandul la aceasta situatie..."nici intr-un partid, nici fara partid, nici la putere, nici in opozitie, nici cinstiti, nici murdari, nici oameni de cuvant dar nici mincinosi". Din pacate insa pentru noi, dansii nu o fac din inteligenta ca si raspuns la ordinul unui anumit boier, ci o fac din rea credinta si egoism, pentru ca isi urmarescu scopurile personale si gonesc dupa ciolan. Pentru ca altfel nu pot sa-mi explic traseismul politic la care asistam. Prin toate partidele avem nenumarate exemple de politicieni care au schimbat cate 3-4 partide, in functie de cine era la putere. Mai nou a aparut o noua gaselnita - ca sa nu bata la ochi chiar in ultimul hal - nu se trece direct la PDL, ci se tranziteaza o stare intermediara, aceea de independent.

Cum naiba se poate face politica ca si independent, habar nu am. Ce o fi insemnand sa fii independent in politica, iarasi nu pricep. Ce sa mai vorbim de faptul ca "teoretic" omul respectiv a ajuns acolo pe baza unei platforme program cu care vorba vine, a "fermecat" niste creduli...pardon, am vrut sa zic niste simpatizanti...sa il voteze. Platforma care evident ca a fost a unui partid in care a activat si pe listele caruia a fost promovat. Pentru ca sa fim seriosi, uninominalul asta nu a fost decat praf in vant si ochii credulilor, tot partidele politice sunt cele care au stat intotdeauna la baza alegerilor, si asa va fi mereu. Politica inseamna in primul rand existenta unor partide, si lupta dintre acestea. Independenta nu este decat o stare intermediara de trecere de la un partid la altul, pentru ca singur in ocean nu rezisti, vine rechinul mai mare si te papa. Insa noi romanii, am inventat si asta. Incepand cu desteapta de fata lui tata, care prin tertipul trecerii la independenta a reusit sa scoata din stampila consumatorilor de halucinogene un mandat de europarlamentar. Asa ca, odata brevetata si verificata prin practica, smecheria lui Basescu a inceput sa fie aplicata la scara larga. Tot mai multi asa zisi "nemultumiti" pleaca din partidele aflate in opozitie si ingroasa randurile asa zisilor "independenti". Adica a celor care mentin de fapt acest guvern slab si amarat care ne ingroapa pe zi ce trece mai adanc. Nu au imbracat inca culoarea portocalie, dar ii sustin toate intiativele legislative si nu am nici o indoiala ca maxim pana la alegerile parlamentare o vor face, pentru ca altfel nu mai prind dansii un post caldut pana is eu...presedinte!

Ca si paranteza, nu ma refer aici la cei care au candidat de la inceput ca si independenti la alegeri si care au fost alesi personal, fara sa aiba pe cineva "watching their back". Exista si astfel de oameni, care au ajuns "pe barba lor" acolo si cu care nu am absolut nimic. Insa sunt extrem de putini si nu fac subiectul discutiilor si nici nu ies in lumina reflectoarelor.

Revenind insa la independentii mei dragi, deocamdata, nici intr-un partid, nici in altul, nici nu ne conduc, nici nu sunt condusi, nici nu fac ce au promis, nici nu ne inseala(din moment ce nu fac nimic). Iar noi stam ca vitelu la poarta noua si nici nu putem face nimic, nici nu ne plangem, nici bogati, nici saraci, nici cu servici, nici fara servici, nici cu conducatori, dar nici fara conducatori, nici nu traim, nici nu murim.

Cam asta e poporul roman, bun sa asculte basme si sa adoarma visand frumos ca nu e nici calare, nici pe jos, nici imbracat, nici dezbracat, nici pe drum, nici pe langa drum...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu