marți, 6 aprilie 2010

Blind justice


Justitia in Romania e oarba. Si surda si muta. Schioapa de piciorul drept si cu mainile legate. Justitia romana e doar pentru cei slabi, amarati si fara putere. Pentru cei cu putere, ea fie nu exista fie poate fi dirijata dupa bunul lor plac.

In Romania, justitia e o papusa in mainile celor "priceputi". Raspund in fata ei doar cei care "merita". Peste tot in jurul nostru avem exemple. Cand unul dintre pestii mari cade din greseala in plasele justitiei, el se da bolnav si scapa. Cel mai recent exemplu, domnul Voicu.

In Romania vremurilor noastre e posibil orice. Inclusiv sa fii batut pe trecerea de pietoni sau la scara blocului fara ca nimeni sa intervina. Poti sa mori cu dreptatea in mana, la noi cine trebuie sa scape, scapa! Iar politia romana raspunde calm pe acelasi ton mereu...trebuie facuta acheta, trebuie sa asteptam dupa rezultatul anchetei, trebuie sa se adune probe...etc. Si dupa ce se aduna vreo cativa ani probe, lucrurile se potolesc, viata isi continua cursul si totul se pierde in negura uitarii.

Ma uitam cu groaza acum cateva zile la cazul batranelului din Craiova care a iesit sa-si plimbe nepotica si a fost batut pana a facut infarct de un sofer de BMW pentru ca traversa prea incet pe trecerea de pietoni. Intre timp batranul a murit, politia l-a identificat pe bataus, dar i-a dat drumul. Iar eu aflu noi detalii...smecherul s-a dat jos la batran si i-a carat cateva palme, dupa care s-a urcat la volan, si pentru ca batranul comenta s-a dat jos si i-a mai carat o portie de pumni si picioare. Cand batranul s-a prabusit jos, s-a urcat in masina si a plecat in viteza. Politia cerceteaza cazul cu autorul in stare de libertate, desii e evident ca respectivul reprezinta un pericol social si asteapta rezultatele autopsiei pentru a vedea daca exista o legatura intre stopul cardiac si bataie.

Cam asta e romania zilelor noastre. Peste tot asistam la incalcari repetate si flagrante ale legii, dar legea se aplica doar acolo unde "trebuie". Cati oameni mai trebuie sa moara pentru ca lucrurile sa reintre in fagasul lor normal? Cat sange mai trebuie sa curga pe sosele pentru ca in sfarsit sa vedem persoane sus puse platind pentru faptele lor? Cand o sa ne vina mintea la cap?

In alta tara, civilizata, presiunea opiniei publice in urma unei asemenea fapte ar fi de neimaginat. S-ar fi protestat impotriva coruptiei din justitie, s-ar fi iesit in strada cerandu-se sa se faca dreptate. Mass-Media ar fi exploatat subiectul in ultimul hal, pentru rating si pentru dreptate. Pentru ca, intotdeauna, cei multi sunt sensibili tocmai la acest subiect. Cel mai bun subiect nu e scandalul, asa cum crede presa romana, ci nedreptatile facute de o justitie oarba, actele de injustitie comise de cei care au puterea impotriva celor multi. Nimic nu prinde mai bine la gloata decat demascarea coruptiei la nivel inalt. Dar asta intr-o tara civilizata, cu oameni cu un puternic instinct social, oameni mandri de faptul ca sunt cetateni ai acelei tari, oameni solidari unii cu altii impotriva nedreptatii. Asta intr-o tara unde mass-media nu e subordonata politicului, unde presa reprezinta intr-adevar o putere in stat, unde o presa sanatoasa ii "obliga" pe cei care au puterea sa isi faca datoria.

Asta intr-o tara moderna, nu in Romania noastra medievala, unde banul conduce iar bunul simt e ceva ce mai apare doar in manualele de istorie!

Numele brutei cu BMW este Cosmin Drăgan. Daca ar fi dupa mine, as aplica legea talionului. Probabil ca si dupa multi altii, daca e sa ne luam dupa datele unui sondaj dat publicitatii saptamana trecuta si conform caruia peste 90% din populatia tarii este de acord cu introducerea pedepsei cu moartea. Din pacate insa, nu noi cei multi decidem, ci ei, cei putini. Asa cum tot nu noi vom decide cine e vinovat, ci acelasi sistem corupt din justita noastra cea oarba, surda, muta, schioapa si cu mainile legate...

3 comentarii:

  1. Nu ar trebui sa fie oarba? Eu cred ca da. Pentru a nu vedea pe cine judeca, sa judece fapta si nu speta :)

    RăspundețiȘtergere
  2. daca vezi inculpatul...da.

    Daca vezi fapta...nu!

    RăspundețiȘtergere
  3. justitia din romania? hmmm
    nu stiu daca exista, sau daca e corect sa ii spunem justitie
    sunt tot oamenii conducerii, lupii deghizati in oi, si cam atat.....

    RăspundețiȘtergere