sâmbătă, 10 aprilie 2010

Pana unde? Pana cand?

Asist in ultima vreme pretutindeni la doua invazii in viata de zi cu zi: pe de o parte a violentei iar pe de alta parte a obscenului si superficialitatii.

Toata lumea e nervoasa, agitata, iar la cea mai mica ocazie de cearta se lasa cu scandal si circ. La TV ne sunt prezentate tot mai des cazuri de soferi auto care socheaza prin violenta, la oameni care coboara de la volanul masinilor si se iau la palme si pumni, sau mai rau... Prin scoli copii ii imita pe adulti si se bat sau sunt batuti cu "profesionalism" de catre dascali. Ce sa mai vorbesc de familiile in care pumnul face legea, pentru ca nu-i asa, traim in Romania pumnului si batei. Peste tot prin media asistam la descinderi in forta ale politiei, la primari si alte persoane publice incatusate, scandaluri de coruptie, acte de huliganism pe stadioane s.a.m.d.

Asta in timp ce concomitent suntem invadati si de bombe sexy, creaturi cu doi sani umflati artificial si minte invers proportionala cu volumul de silicon din dotare, pachete ambulante de botox si colagen. Iar rezultatul este evident, peste tot prin orase esti violat vizual de fetiscane si femei in toata firea spanzurate pe tocuri de minim 10 cm, cu decolteuri ridicol de generoase, cu slaninuta de la brau revarsanduse dizgratios peste blugii cumparati rupti la pret cel putin dublu decat o pereche nealterata de "geniul artistic" al generatiilor moderne. Ce sa mai vorbim de machiajele extravagante care ar da clasa personajelor din Tinerete vesnica, sau de chilotii sfoara care ies cu obstinatie in evidenta la fiecare miscare a posesoarei. Sa nu fiu inteles gresit, ce e frumos si lui Doamne Doamne ii place, dar de la a aprecia formele si mai ales atitudinea unei fete/femei frumoase si pana la greata care ma apuca cand sunt molestat vizual la tot pasul de "frumuseti" de prost gust e cale lunga. Din pacate, invazia prost gustului nu se opreste aici, ea continua si olfactiv si auditiv. Post sa spun ca si aici e vorba tot de o invazie de violenta - vizuala. Unde se va ajunge? Probabil ca autorii filmului mentionat mai sus au anticipat mai bine decat ar fi intentionat.

Suntem invadati de nervi, palme si pumni, arme albe, accidente, certuri si scandaluri, prost gust, "vedete" si "bombe" desfigurate chirurgical, si mai nou droguri si arme de foc. Suntem un vulcan care nu inceteaza sa improaste cu cenusa, lava si bombe piroclastice in toate partile. Suntem codasii europei la nivel de trai, grad de civilizatie si maturitate democratica.

Suntem beneficiarii celor 20 de ani de "democratie" post revolutionara in care romanii au asimilat tot ce era mai putred si infect din occident. De 20 de ani distrugem si furam fara sa construim nimic, fara sa dam semne ca am avea macar intentia sa o facem. Sistemul educational e la pamant si continua sa incaseze lovituri, elitele din universitati au iesit la pensie sau se pregatesc sa o faca, cei mai buni absolventi emigreaza, marii actori si cantareti se sting unul cate unul...iar in urma lor raman doar epigonii, copii palide ale celor care s-au stins sub povara timpului.

Au trecut 20 de ani de la revolutie iar romanul a invatat ca libertatea si democratia inseamna sa fure, sa minta, sa lase in urma sa tone de gonoaie cand iese la iarba verde, sa injure si sa se bata cand e la volan, sa conduca beat si sa asculte muzica la maxim, sa nu respecte pe cei din jurul sau, sa distruga stadioane, sa vandalizeze afise si semne de circulatie, sa-si faca "imbunatatiri" la dotarea fizica, sa se uite la TV la show-uri pacatoase, la programe cu crime, violuri si scandaluri conjugale, la politicieni care mint si fura si la emisiuni cu tot felul de invitati degenerati mintal si psihic.

Personal, am ajuns sa-mi fie scarba de societatea in care traiesc. Scarba si sila ca sunt roman si traiesc in Romania. Si ingrijorat pentru ca voi avea un copil care va trebuii sa se nasca, sa creasca si sa traiasca intr-o asemenea tara, cu o asemenea societate si intr-o asemenea civilizatie. Pentru ca e clar, am luat-o pe drumul gresit. Romania e ca o masina condusa de un sofer beat care goneste in bezna pe drumul pierzaniei si grotescului.

Singura nelamurire care mi-a mai ramas e data de titlul postarii...Pana unde? Pana cand?

4 comentarii:

  1. Mi-a placut unul din ultimele tale cuvinte. Ce cuvant sa exprime mai bine ce se intampla in jur decat "grotesc"?
    Preluam multe din Occident. Occidentul: o putreziciune care miroase frumos, un cadavru inmiresmat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Occidentul are si parti bune si parti rele. Problema nu e Occidentul, ci aceeasi veche meteahna a romanilor de a imprumuta "forme fara fond".

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-e lene sa mai cobor pana la postul cu Pastele asa ca scriu aici :))

    Si, asemeni lui Dostoievski, spun si eu "Daca Dumnezeu exista si nu cred am pierdut totul, daca nu exista si nu cred n-am pierdut nimic, traieste ca si cum ar exista!"

    Celebrul Dostoievski, cate nu ne-a dat si ca sa glumesc asa un pic, la stirile de la ora 5 vezi doar crime dostoievskiene dar ma indoiesc ca faptasii l-ar fi citit :P

    Revenind la credinta, nu cred ca e catusi de putin indicat sa crezi in Dumnezeu pe baza unei politici de interes.

    RăspundețiȘtergere
  4. se pare ca mentalitatea de balcani asta e
    pana cand? pana unde?
    hmmm - nu s-au schimbat prea multe in ultimele sute de ani....

    RăspundețiȘtergere