marți, 23 februarie 2010

Pretul valorii

Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!
Lucru cunoscut deja. Fie ca suntem din cei de jos(si ne ocupam toata ziua cu asigurarea traiului zilnic), fie ca suntem din cei de sus(si ne ocupam toata ziulica cu furtul si inselarea asteptarilor celor care ne-au ales), rezultatul e acelasi...nu avem timp.

Mai grav este insa altceva...faptul ca nu avem grija de cei care ne vor urma. Pe langa distrugerea premeditata a sistemului de invatamant, asist in ultimele luni la distrugerea tinerilor care au valoare. Ma rog, unii nu au, dar nu ma voi referi in cele ce urmeaza la acestia, ci la cei care intr-adevar au valoare.

Ma voi referi de exemplu la absolventii de facultate care au intrat la doctorat in anul I, si care dupa 4 luni de la inceperea scolii doctorale inca nu sunt incadrati in aceasta forma de invatamant si mai mult, nu au primit nici un leu din bursele pe care le merita. Dupa 4 luni de stat pe unde apuca si de mancat ce pica, ei se afla in aceeasi situatie ca la inceput, muncesc degeaba si gratis. Fara garantia zilei de maine, fara un ban ca sa aiba cu ce sa plateasca o cazare sau o masa, asista neputinciosi la aruncarea pisicii moarte din curtea ministerului invatamantului in ograda ministerului muncii si invers. Culmea culmilor e alta insa...cea mai mare parte din bursa lor este asigurata de catre bani proveniti din finantare europeana, doar o infima parte este data de catre mult iubitul stat roman. Si, tocmai datorita acestui mizilic cu care statul roman ar trebuii sa contribuie, e blocata toata povestea. Pentru ca statul roman, in marinimia sa, continua sa isi bata joc de acesti tineri, unii dintre ei capabili, si amana semnarea unor banale hartii.

Si ma voi mai referi la un caz...cel al olimpicilor din Hunedoara si Deva. 1300 de elevi, premianţi la olimpiadele naţionale şi internaţionale, nu şi-au luat banii. Primăriile ar fi trebuit să le plăteasca bursele de merit şi de performanţă. Fiecare olimpic ar fi trebuit să primeasca lunar 80 de lei, dar nu au vazut banii din luna august a anului anterior! E posibil ca aceste zile sa primeasca banii de anul trecut, insa cei de anul acesta probabil ca nu o sa-i mai vada niciodata pentru ca intre timp s-a schimbat legea bugetului de stat.

Deci...are sens sa faci scoala in romania? Sa inveti, sa mergi la olimpiade, sa dai la doctorat? Ne vaietam ca tara o duce prost, ca suntem condusi de incapabili si hoti, dar le dam in cap tocmai celor care ne urmeaza si care ar trebuii sa fie incurajati sa ramana in tara, nu sa emigreze.

Inchei cu o dedicatie, am auzit ieri piesa, si am ramas fara cuvinte. Chiar daca nu e genul de muzica care-mi place mie, merita sa fie ascultata pentru versurile sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu