joi, 14 ianuarie 2010

Hotii de hipermarket: doctori, ingineri, profesori. Saracii nu risca

Acesta este titlul unui articol din Gandul.
Pe tabel sunt trecute vârsta şi profesia celor care fură. Vă pot spune că avem printre hoţi şi medici, şi ingineri, şi profesori. Amărâţii nu prea se riscă. Tot cei cu venituri medii se înghesuie.

Mai multe concluzii extrase din articol:
  • Ce se fura in principal? Mancare, bautura si cosmetice.
  • Ce patesc cei prinsi? La prima abatere platesc produsele sustrase si sunt introdusi in baza de date a magazinului. De la a doua tentativa sunt dati pe mana politiei care insa, de multe ori nu ajunge la fata locului asa ca li se da drumul.
  • La cat se estimeaza pierderile? In jurul cifrei de 2%.
  • Cine sunt autorii furturilor? Clienti, angajati si furnizori; adica, toata lumea.
Opinia personala: Romanul s-a nascut hot. Indiferent de motivatie, indiferent de situatia materiala sau de conjunctura, romanului ii place sa fure; are o inclinatie naturala spre ciordeala. Modelul de gandire pragmatica a romanului este: "Si de ce sa nu fure si cetateanul de rand daca aia de sus fura de rup? El sa se lase mai prejos?".

Ce vreau sa subliniez eu aici e altceva insa. Nu faptul ca suntem niste cleptomani innascuti, ci faptul ca s-a ajuns sa se fure mancare, bautura si cosmetice. Cuplez aceasta stire cu o stire pe care am auzit-o mai demult si pe care tocmai am regasit-o cum ca in Bacau s-a instaurat moda furturilor de zacusca, vin compoturi si legume din beciurile blocurilor. Si ajung la o concluzie cumplita dupa parerea mea: S-a ajuns sa se fure mancare.

Cat de disperati au ajuns oamenii, daca fura mancare?

3 comentarii:

  1. Ca nu avem bani, asta este, dar tot trebuie sa pape si burtica noastra ceva. Asa ca unii au gasit solutia pentru a-si umple burtile.

    RăspundețiȘtergere
  2. sa mearga sa se munceasca!!!
    sa cultive pamantul ca sa pape. sau sa se angajeze si sa cumpere ce au nevoie!!
    da' pana cand - gamato.ro

    RăspundețiȘtergere