marți, 12 ianuarie 2010

China - cel mai mare exportator mondial

In sfarsit, o facura si pe asta. Chiar daca esti un anti-comunist convins, nu poti sa nu remarci eficienta sistemului din China si modul in care acesta s-a adaptat la realitatile lumii moderne.

In timp ce in toate celelalte tari, cu exceptia minora a Cubei, aceasta doctrina a esuat, in China ea a fost adaptata incat sa se potriveasca cu mentalitatea specifica oamenilor din aceasta regiune a lumii. Pentru ca acolo oamenii au o mare calitate in comparatie cu romanasul nostru de exemplu - sunt constiinciosi. Trasatura specifica nu doar chinezilor, ci si japonezilor. Spre deosebire de noi, omul merge la munca si sta peste program, se da peste cap ca sa faca o treaba cat mai buna. Stateam si ma uitam in timpul Jocurilor Olimpice din 2008 ce pregatiri s-au facut pentru acest eveniment. Ce stadioane s-au construit, cum arata cladirile din Beijing. Si de asemenea stau si ma uit cu placere de fiecare data cand pe Discovery Channel sau National Geographic este prezentat cate un documentar despre China. Ma uitam chiar in weekend la un documentar despre cel mai mare baraj din lume cel de la Lacul Sanxia(versiunea romana, sau versiunea engleza). Si am ramas cu o singura impresie - extraordinar. Ce sunt sa faca altii, in comparatie cu noi! Ia sa vedem niste poze:


Degeaba ne tot laudam noi europenii si ne amagim, cultura chineza este mult mai veche, si mai valoroasa ca a noastra. Si sa nu ne fie rusine sa recunoastem, o multime din marile descoperiri ale umanitatii se datoreaza chinezilor. Si culturii asiatice in general.

Ne place, nu ne place, asta e adevarul. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca datorita migratiilor, este posibil ca prin venele multora dintre noi sa curga si ceva urme de sange asiatic. Sau ca in SUA comunitatea chineza este extrem de clar conturata si are cartiere intregi prin toate marile orase.

In conditiile in care China, India si Pakistan aduna impreuna aproape jumatate din populatia globului, mi se pare normal ca la un moment dat aceata regiune sa se impuna si din punct de vedere economic. Realitatea este ca ... numarul conteaza!

3 comentarii: