luni, 23 noiembrie 2009

Nevoia de modele morale

Am auzit intamplator zilele astea prin media niste afirmatii ale candidatilor la presidentie legate de modelele lor morale. Ce au ales? Unul sotia, altul pe patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane iar al treilea pe un cantaret, cunoscut pentru viata beoma destul de intensa.

Mi-a ramas in cap ideea de model moral si am inceput sa cochetez cu ea. De ce avem nevoie de modele morale? Sau mai bine zis, este nevoie de modele morale?

Personal, inclin sa cred ca da. Si mai inclin sa cred ca fiecare persoana a avut cel putin un astfel de model moral, la un moment dat in viata. Fie ca este vorba de unul dintre parinti, fie de unul dintre bunici, profesori, colegi de servici, partener de viata, preot...fiecare are nevoie de un model. Fiecare dintre noi isi alege cel putin un model moral pentru sine insusi si isi stabileste in functie de acesta anumite repere morale. Reperele morale sunt cele care ne ghideaza in viata. Cand ne aflam la un moment de cumpana, modelul moral este cel care ne inspira in alegerea unei decizii. Tot el este cel care ne da incredere in capacitatile noastre de decizie. Daca aceasta incredere nu poate fi indeplinita, el este cel care vine ca si justificare a deciziilor noastre, pentru ca din moment ce el a facut asa si a putut, inseamna ca putem si noi.

De aici si pana la ce modele morale ne alegem fiecare dintre noi este insa o cale lunga. O cale care depinde de fiecare dintre noi. Ceea ce suntem noi insine ca oameni este si un rezultat al calitatii modelelor morale pe care le avem sau le-am avut!

2 comentarii:

  1. postul tau de azi mi-a adus aminte de altceva
    de antrenor, de indrumator

    model moral mi se pare putin spus, particular, mai ales ca "moral" se refera parca strict la fapte bune (am citit si editorialul lui CTP legat de asta)

    pe cand un antrenor, un indrumator, e totul pt. tine in domeniul x
    si de obicei e mai in varsta, un om care specializat in acel domeniu, reuseste sa vada si sa-i aplice inclusiv simplitatea vietii care cei inca neajunsi la acel nivel n-o percep

    postul meu de azi trebuia sa fie unul scurt, maxim 2 randuri
    dar pe masura ce scriu, imi tot vin idei in cap, io ce sa fac :P

    a fi specialist pe un anume domeniu si ai aplica simplitatea vietii merg mana in mana cumva

    a fi doar specialist nu te face mentor sau indrumator, ci poti cadea in cealalta extrema legata de grandomanie, etc, si deci nu poti fi nici model moral

    a cunoaste doar simplitatea vietii iarasi nu te face nimic din toate astea, pt. ca nu ai o platforma unde s-o dezvalui/aplici, pe caz concret

    a nu fi nici una nici alta, e trist...
    sau poate am ajuns la la idee mai prost dar mai fericit?

    multe is caile Domnului
    plus ca si ideea de mentor, si cea de simplitate a vietii
    toate iti aduc aminte de una alta de prin Biblie

    -g

    RăspundețiȘtergere
  2. Un singur model in toata viata eu consider ca este putin. In ceea ce ma priveste eu sunt de parere ca in timpul vietii iti alegi mai multe modele de la care iei numai ce tie ti se pare util intr-un anumit moment si intr-un anumit context (avand in vedere ca fiecare persoana are si parti bune si parti rele consider ca iei numai ce tie ti se pare de folos din partile bune ale acesteia).

    Modelele se aleg si dupa visele sau planurile pe care le ai. Un vis te poate face sa iti alegi ca model o persoana care a avut acelasi vis ca si tine si a reusit sa il transforme in realitate, iar acea persoana poate sa iti fie model numai pentru acel vis. Pentru un alt vis poti sa ai un alt model.

    Pe parcursul vietii ajungi sa cunosti tot mai multe persoane si sa te gasesti in diferite situatii ceea ce te poate face sa iti schimbi modelele si model de la actiona pe moment.

    Asa cum se tot spune ca singura constanta e schimbarea si eu cred ca fiecare dintre noi ajungem sa ne schimbam in fiecare zi putin cate putin fara sa ne dam seama poate, lucru care ne face sa gandim altfel si sa avem uneori pretentii mai mari sau sa ne multumim cu mai putin, ceea ce depinde iar de moment si de context.
    Toate aceste schimbari ne fac sa ne schimbam si modelul pe care il avem la un moment dat.

    RăspundețiȘtergere