vineri, 13 noiembrie 2009

Romanii ies in spatiu!

Nu e un scenariu de fictiune marca Jules Verne, nici un alt episod de al lui Frank Herbert, e pur si simplu realitate! Ne pregatim sa lansam azi, 13 Noiembrie 2009, prima racheta spatiala romaneasca.

Aceasta va fi lansata de catre ARCA (Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica) in largul Marii Negre cu sprijinul Marinei Militare, iar platforma de lansare este cel mai mare balon solar din lume! Respectiva asociatie nu este la prima isprava de acest gen, ea fiind implicata si in alte proiecte cum ar fi:
  • 2003, ARCA s-a inscris in cea mai prestigioasa competitie de astronautica Ansari X Prize, fiind unul dintre competitorii importanţi. Anuntul inscrierii echipei romaneşti a fost facut la Congresul Mondial de Astronautica de la Houston.
  • 2004, ARCA a lansat Demonstrator 2B, prima racheta civila romaneasca, echipata cu primul motor din lume reutilizabil.
  • 2005, ARCA a initiat conceptul “Stabilo”, racheta cu module sferice, care eficientizeaza conceptul de zbor.
  • 2006 si 2007, ARCA a realizat doua zboruri stratosferice (Onesti si Capu Midia) cu cele mai mari baloane solare realizate vreodata in lume. Atunci, organizatia a luat imagini din stratosfera, de la 15.000 m, respectiv 12.500 m.
  • 2008, ARCA devine partener cu Google, in competitia Google Lunar X Prize, care ofera un premiu de 30 milioane de dolari primei echipe care trimite un robot pe Luna.
Personal, sper din tot sufletul ca aceasta actiune sa fie incununata de succes, in ciuda zilei cu numar fatidic ales si a inclinatiei native a romanului spre esec. Este de a dreptul remarcabil sa vezi ca in aceasta tara mai se fac si lucruri bune, competitive cu cele de pe plan mondial.
Dintr-un neasteptat puseu de mandrie nationala, o sa refuz sa dau credare clevetitorilor care vor afirma ca normal, pentru o tara bananiera cum e Romania e normal ca pana si rachetele sa fie lansate din balon, sau sa aiba motoare reutilizabile. Asa o fi, dar pe de alta parte, nu pot sa nu observ ca uite totusi, s-a gasit un domeniu unde ingeniozitatea romanului si spiritul sau de a se adapta la lipsuri si bugete microscopice si-a gasit o aplicabilitate.

Se poate si altfel, nu conteaza daca avem sprijin extern, sau finantarea e interna, important e ca, sub patronajul unei asociatii care are sigla marca RO, se face ceva ce poate deveni premiera mondiala!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu