duminică, 22 noiembrie 2009

Votul...

Iata-ne ajunsi in ziua alegerilor. Alegeri prezidentiale, plus referendum pentru Parlament unicameral plus referendum pentru reducerea numarului de parlamentari. Nu imi propun sa discut asupra motivatiilor d-lui Basescu in a cupla alegerile cu referendumul, nici asupra justetii acestei actiuni, sau daca eu sunt de acord sau nu ce aceasta. Azi, ma voi rezuma strict la ideea de vot.

Citez din Constitutia Romaniei...
  1. Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.
  2. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.
Declaratia Drepturilor Omului, la care Romania este parte semnatara, prevede:
  1. Orice persoana are dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice ale tarii sale, fie direct, fie prin reprezentanti liber alesi.
  2. Orice persoana are dreptul de acces egal la functiile publice din tara sa.
  3. Vointa poporului trebuie sa constituie baza puterii de stat; aceasta vointa trebuie sa fie exprimata prin alegeri nefalsificate, care sa aiba loc perioadic prin sufragiu universal, egal si exprimat prin vot secret sau urmand o procedura echivalenta care sa asigure libertatea votului.
Si atunci, vine intrebarea mea...De ce ne confruntam cu o atat de mare lipsa de la vot?

Sunt oamenii atat de satui de tot ce tine de politica incat sa nu le mai peste cine va iesi castigator? Si atunci, daca e asa, de ce se tot plang dupa alegeri ca cei alesi nu ii reprezinta si sunt infecti? Din moment ce au renuntat sa-si exercite un drept fundamental, de ce se plang? In fond, si ei au facut o alegere, aceea de a renunta la dreptul lor la vot. Atunci, sa plateasca pentru aceasta alegere pe care au facut-o, si sa nu mai carteasca. Pentru a te putea plange ca esti nedreptatit si inselat in asteptari, trebuie in primul rand sa iti faci cunoscute aceste asteptari. Nu spun aici ca trebuie mers la vot si votat un candidat, spun ca trebuie mers la vot si trebuie exprimata vointa politica. Chiar daca asta inseamna votul alb!!!

Sunt cetatean al acestei tari, este dreptul meu garantat prin Constitutia Romaniei si Drepturile Omului, asa ca ma voi duce la vot. Atat pentru a cinsti memoria celor care au luptat pentru ca eu sa beneficiez de aceste drepturi cat si pentru a putea ca pe viitor sa spun ca presedintele, parlamentarii, si toti ceilalti "alesi" sa ne conduca mi-au inselat asteptarile, m-au mintit, m-au furat, si-au batut joc de noi, sunt niste excroci, mincinosi, porci, etc...

Un comentariu:

  1. doar o vorba am sa spun:
    scent of a woman, omul si caracterul colonelului Frank Slade - interpretat exceptional de acest mare Al Pacino al zilelor noastre, dar si al tanarului, care initial pare pierdut in lumea asta *&$@^(*$@^(

    toate restul, in zilele noastre, ce vedem zi de zi pe strada in jurul nostru sau la tv, sunt adevarate porcarii, laturi, o umplutura fara rost si fara substanta - cu asta ne umplem noi viata, zi de zi, 24 din 24, 86400 de secunde in fiecare zi, cu nimic mai mult (exceptiile sunt neglijabile la nivel global de societate)

    ca sa inchei, citez (dintr-un autor necunoscut pt. mine, ca stau mai prost cu tinerea de minte), dar parca tot dintr-un context cu Al Pacino:

    pt. ca raul sa triumfe, e suficient ca oamenii buni (valorile) sa nu faca nimic

    si s-au pierdut tare multe valori de-a lungul timpului, in special in ultimii 100 de ani - si am fost si preveniti, pt. ca si biblia tot despre asta vorbeste

    -g

    RăspundețiȘtergere