miercuri, 16 iunie 2010

noi suntem romani...

Moldoveanul si munteanul
Sunt frati buni cu ardeleanul.
Trei romani plini de putere
Ca romanu-n veci nu piere.

Frumoase versuri, pe care le ascult cu cea mai mare placere cand le canta Nicolae Furdui Iancu. Versuri care ma fac sa ma gandesc la caracterul acestui popor, la cum este el in cantece si la ce a ajuns in aceste zile in care traim.

Azi, nu o sa ma leg de politica si de mai stiu eu care trepadusi pe care istoria sper ca ii va uita. O sa ma opresc insa asupra unei stari de fapt care incepe sa ma socheze, si o sa ma opresc asupra celui pe care il consider eu vinovat pentru aceasta stare de fapt. Sunt inca sub influenta vestii pe care am primit-o ieri, ca ala mic pe care il asteptam pe la finalul lui octombrie o sa fie baietel. Asa ca azi, sunt bun, putin mandru, putin speriat de idee, si putin meditativ(putin mai mult aici :D). Facandu-mi revista presei zilnice, nu mi-a sarit in ochi nimic legat de ce se intampla in tara la nivel macro, aici "toate's vechi si noua toate", vorba poetului. Dar, m-a "mancat" sa ma uit peste comentariile de pe toate ziarele, comentarii puse de oameni de rand si postaci de partid. Si, asta mi-a amintit si de ce aud si vad prin jurul meu in peregrinarile zilnice printre oamenii de rand. Dar destul cu introducerea, sa trec la subiect.

Ma socheaza doua lucruri.
  • Primul, la care ma asteptam, e cat suflet se pune in ceea ce se afirma. Patima cu care oamenii se implica in discutii pro sau contra guvernare, mai ales cei contra, pentru ca ceilorlalti incepe sa le fie frica sa mai isi exprime parerile. Ura care cuprinde oamenii este infricosatoare. Mi se face pielea de gaina cand vad privirile oamenilor cand se ajunge sa discute pe marginea acestor subiecte, cand vad reactia violenta a celor care manifesta impotriva guvernului, cand cineva aude ca politicianul xXx a declarat nu stiu ce. Si in timp ce ura si inversunarea creste, scade curajul celorlalti. Ia ganditi-va nitel, ati mai vazut bai de multime ale lui Basescu? Iesiri in public ale politicienilor? A mai mers careva pe la ceva eveniment public? Mai zice cineva public ca el sustine masurile de criza? Ura si frica ne cuprind tot mai mult pe zi ce trece. Si ne macina...
  • Iar al doilea lucru, la care nu ma asteptam, strans legat de primul insa, e modul in care s-a rupt populatia. Vizibil doar pe forumuri si ziare online, pentru ca, asa cum am scris mai sus, in public toata lumea tace chitic. Insa, pe net, daca te uiti peste tot la comentarii, lumea e rupta in doua factiuni care se ataca cu o furie incontrolabila. Invective aruncate in stanga si dreapta, acuze reciproce, si multa, multa ura din nou. Aceasta ruptura se manifesta peste tot.
Iar meritul principal in toata aceasta ura si dezbinare a polulatiei il are Basescu. Da, stiu ca acuz, cand unii mi-ar recomanda sa tac ca ar fi mai intelept, insa nu pot sa tac.
Meritul exclusiv al acestei ruperi a populatiei in bugetari, pensionari si asistati social pe de o parte si angajati la privat pe de alta parte il are presedintele nostru, "al tuturor" romanilor, d-l Traian Basescu. El e cel care a "ciuruit" o parte din populatie, el e cel care pune "omul gras in spinarea omului slab". Si a marsat pe ideea asta in mod voit, intentionat pentru ca a stiut ca e singura varianta sa nu-si ridice in cap pe toata lumea. El, "presedintele tuturor romanilor" a premeditat aceasta rupere in doua factiuni a populatiei, care acum sta plina de ura si isi arunca unii altora cu patima injurii si "urari de bine". El e cel care a rupt ardeleanul de muntean si a dezbinat munteanul de moldovean, el e cel care luand in brate sintagma "divide et impera" a impartit populatia tarii in doua. Pentru ca a stiut sau a fost sfatuit sa profite de patima pe care romanul o pune in cea ce face pentru bunastarea sa si a familiei sale, si sa foloseasca aceasta patima. Nu ma intereseaza aici politica, rolul de presedinte jucator pe care si l-a tot asumat si dorit, nici toata ceata de portocalii marionete, ci ma deranjeaza si ma supara in mod ingrozitor modul in care s-au manipulat defectele si slabiciunile acestui popor, modul cinic prin care s-a inteles sa fie condusa aceasta populatie, modul perfid prin care oamenii sunt impartiti in buni si rai si asmutiti unii impotriva altora, in timp ce ei, cei "alesi" isi fac mendrele si fac circ in parlament.

Si nu m-ar mira, ca in cazul in care cei rosi de foame si frig ar iesii in strada sa faca scandal, ar apela la cealalta tabara sa intervina si sa faca ordine. Nu m-ar mira, pentru ca suntem obisnuiti ca presedintele tarii sa multumeasca unora pentru ca au aparat democratia si statul de altii. Exact cum inainte, li s-a multumit "minerilor" pentru ca ne-au aparat de "golani", nu-i asa d-le Iliescu???

Insa, sa speram la vremuri mai bune, sa speram ca e doar o chestie temporara, si sa il ascultam pe Nicolae Furdui Iancu cu al sau "Noi suntem romani"...

Un comentariu: