sâmbătă, 19 iunie 2010

Tickets please!

Stau si ma distrez ascultand mai multe jurnale de stiri, de ultima metoda de a ciurui a celor care ne conduc. Impozitarea tichetelor de masa.

Personal, aceasta masura nu mai ma afecteaza, pentru ca deja pentru profesori si bugetari aceste tichete sunt istorie, ele fiind taiate de la inceput de an. Insa, vor fi destui altii care o sa simta.

Ceea ce mi se pare interesant e insa modul in care aceste tichete si-au facut loc in viata romanilor. Gandite initial de germani, adica oameni cu cap, bun simt si responsabilitate, tichetele de masa au fost introduse pentru a influenta pozitiv mai multi factori:
  • beneficiarul direct, angajatul, are posibilitatea sa cumpere mancare fara sa dea bani. Ar putea sa primeasca mai multi bani de la firma angajatoare, echivalentul acestor tichete, insa acesti bani ar fi supusi impozitului.
  • firma angajatoare are posibilitatea sa rasplateasca angajatul fara sa plateasca impozit. Aceste sume, echivalentul tichetelor nu se impoziteaza
  • producatorii de alimente sunt avantajati sa vanda mai mult, deoarece aceste tichete sunt destinate exclusiv pentru mancare
Repet, asta in Germania, unde oamenii sunt corecti si cu simt al raspunderii. In momentul in care aceste tichete au fost introduse intr-o societate depreciata moral, cum e societatea romana, a fost doar o chestiune de timp sa vedem denaturate toate scopurile intiale ale acestor bonificatii. Astfel, alcoolul si tutunul au inceput sa fie achizionate pe baza de tichete fara nici o problema, principalii vinovati in primul rand pentru aceasta fiind comerciantii care acceptau tichete. Si pentru patroni era convenabil, in loc sa mareasca salariile angajatilor, au trecut pe tichete de masa. Iar cel mai mult de castigat au avut probabil tipografiile care le tipareau. Era insa doar o chestiune de timp pana ca statul roman sa "distruga" complet aceasta intiativa destinata stimularii economiei. Asa ca, taca, paca...s-a inventat impozitul pe tichete :D

Asta micu si marinelul hahait v-au facut-o din nou dragi romani. Pac, pac... -16% din bonuri, ma intelegeti? De-o fi bine, de-o fi rau, nu conteaza, important e sa continuam sa traim bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu