miercuri, 23 iunie 2010

The good, the bad and the ugly

Incep sa ma simt incoltit. Ingramadit intr-un colt al camerei, incerc cu disperare sa gasesc si eu o portita de scapare. O oaza de liniste intr-o lume mult prea agitata care ma inhiba si imi limiteaza capacitatea de concentrare. Dar, nu se poate d-le...se pare ca nu mai am pe unde sa ma strecor... Bine, bine, munceste omul cat munceste, dar mai trebuie sa faca si altceva in viata asta, nu doar sa munceasca ca un rob. De plimbat...canci, ca toarna cu galeata. De uitat la TV, nu poti ca tampesti. Stai toata ziua in casa ca huhurezul, si ai vedea si tu o stire, sa stii ce se mai intampla pe lumea asta.

Incerc si eu ca tot omul, sa-i spunem "normal" desii normalitatea asta cam a incetat sa existe in Romania zilelor noastre, sa citesc ceva util. Sa-mi fac revista presei, sa fiu informat, sa stiu si eu pe ce lume traiesc. Da pot???

Pe toate ziarele ma uit, fie ca e in stanga, fie ca e in dreapta, nu vad decat doua subiecte.
  • Primul, evident, criza economica si masurile de austeritate.Si da-i si urla...sperie pe toata lumea, ameninta cu sfarsitul lumii, moartea prin infometare sau inghet, statul vaneaza "evazionistii", "evazionistii" fenteaza statul, PDL fura, PSD si PNL urla de nervi, ca nu pot fura si ei...si da-i si lupta neicusorule. Nu neg ca nu e criza, dar, ma intreb oare cate procente din toate aceste efecte ale crizei sunt urmarea fireasca a ei, si cate sunt datorate circului media si panicii care o intretin artificial?
  • al doilea, DD. Cum, nu stiti cine e DD? Nu e sora lui Dexter, ci e Dan Diaconescu. Arestarea sa produce un tam tam imens in toata media. Ca si in cazul lui Becali de altfel. Doamne, doamne...ce ne mai place sa facem circ si martiri :(

In rest...nimic. Doar niste stiri de la campional mondial de fotbal, insa sportul e altceva.

Vinovata in ambele situatii, si in multe altele este presa. Presa care se indeparteaza tot mai mult de scopurile ei. Chiar asa...si-a pus cineva intrebarea: "Care e scopul presei si al mass-media?"
Personal, cred ca scopul presei e sa informeze. Sa prezinte adevarul tuturor, sa nu denatureze informatia si sa fie obiectiva. Sa faca cunoscute tuturor celor care doresc sa fie informati ultimele noutati in domenii variate si sa prezinte realitatea intr-o maniera profesionista si echidistanta, fara sa inventeze stiri noi doar de dragul senzationalului. Gazetarii trebuie sa fie niste profesionisti ai imaginii, maestrii ai cuvantului, formatori de opinie si persoane echilibrate.

Avand in vedere ceea ce am spus mai sus, si vazand in fiecare clipa ce inseamna presa si mass-media la noi, nu pot decat sa constat cu o mare amaraciune ca suntem exact la polul opus acestor concepte. In timp ce unii dintre gazetarii nostri se comporta ca niste marionete care scriu in functie de ce le dicteaza seful, altii se pricep doar sa vaneze senzationalul, sa inventeze stiri false sau sa rastalmaceasca vorbele dupa bunul lor plac.

Incepe sa-mi fie deja greata sa mai citesc o stire in vreun ziar. Peste tot e plin de scandal, circ, poze deochiate. Viata noastra se tranforma intr-un circ tocmai datorita mass-media. Cand la orice colt de strada vezi numai tonete cu ziare de scandal si femei dezbracate, cand in loc de stiri vedem doar crime si scandaluri, ne miram ca urmasii nostri se manifesta in acelasi mod? DD nu a fost prost, a facut bani exploatand ceea ce suntem, si incet incet, intreaga media s-a luat dupa el. Iar acum, culmea cinismului, el insusi s-a transformat din moderator in subiect de stiri. Si totul datorita modului negativ in care mass-media a inteles in romania sa prezinte realitatea.

Titlul postarii de azi nu este intamplator, ci preluat dintr-un film celebru. Traducerea in romana este "Bunul, raul si uratul". Si cred, ca ati inteles cine este tinta, chiar daca este un substantiv de genul feminin ;)

Un comentariu: