luni, 21 iunie 2010

Sssst...ca nu stim cine ne asculta

In weekend a avut loc la Snagov o "sedinta" inutila a PDL convocata de domnul presedinte. Fapt divers, cel putin pentru mine, pentru ca era clar ca nu se va discuta sau face nimic serios, totul e doar praf in ochi si o noua ocazie de a lamuri lumea cine e sefu al mare ;)

Si, intr-adevar, nu s-a intamplat nimic notabil. Insa, s-a remarcat un lucru, pe care multi il trec cu vederea, si pe care l-am vazut intamplator in relatarile din presa ale evenimentului. Probabil ca nu i se va acorda mare atentie acestui eveniment, dar cel putin pe mine m-a lasat cu un gust amar si cu un fior pe sira spinarii.

Mai precis, la un moment dat, un deputat PDL, Marius Spanu, s-a ridicat solemn si a repetat o fraza pe care probabil ca a repetat-o de zeci de ori in fata oglinzii, altfel nu vad cum i-ar fi putut iesi pe gura o asemenea propozitie: "să se renunţe la încrengăturile mafiote locale, să lăsăm practica numirilor politice, să se termine cu nepotismele la deconcentrate şi la centru!". Frumos, nu?
Doar ca, in urma discursului sau, a venit si raspunsul presedintelui: "Domnule deputat... nu cumva dumneavoastră aţi mers la domnul Sorin Brejnar (n.r. e vb. de preşedintele ANAF) la ANAF ca să vă numească cumnatul la şefia Finanţelor de la Iaşi?". Pierdut deputatul a raspuns ca "Da" iar replica lui Basescu a fost prompta "Bine, staţi jos, domnu' deputat!".

De ce am ramas cu un gust amar? Pentru ca e clar ca lumina zilei ca totul in tara asta se rezuma la nepotisme, favoruri si pile. Vrei sa fii cineva, vrei sa ajungi intr-un post caldut, trebuie sa ai relatii. Asta se stia, e practica veche in romania. Dar, sa recunosti acest lucru asa in direct, in ochii lumii, sa ti-o spuna in fata presedintele tarii, si sa nu patesti nimic, mi se pare ridicol. Macar de ochii lumii, dar tot ar fi fost normal sa se ia anumite masuri. Intr-o tara normala, nu ca a noastra, ma gandesc ca un asemenea deputat ar fi fost obligat sa isi prezinte demisia...dar la noi... Practic d-l presedinte stia, si nu a zis nimic. A acceptat tacit si nu a facut nimic. Rusine!!! Situatia proasta in care se afla tara asta se datoreaza in primul rand datorita acestor nepotisme care au eliminat competenta dintre criteriile de selectie la angajare si a dus la un aparat administrativ supraaglomerat. Suntem sufocati de cumetrii si relatii, o tara intreaga plateste cu 25% si 15% datorita acestor "criterii false de selectie", iar d-l presedinte nu zice nimic. Normal, ce sa zica, doara si beizadeaua sa nr 2 e bine merci la Bruxelles tot datorita unor asemenea masinatiuni. Unde este acel presedinte care declara cu patos ca va lupta impotriva coruptiei? Unde este dusmanul neimpacat al mogulilor, nepotismelor si coruptiei?

De ce ma ia cu frisoane pe sira spinarii? Pai...ma intreb si eu, cum de stia deja d-l presedinte de aceasta interventie. Cat de bine, si cat de mult suntem "ascultati" si "controlati" de catre SRI? Si ma ingrozesc...sincer...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu