marți, 1 iunie 2010

RIP romane! Amin.

Dupa cum ma asteptam, greva a fost "o mare fasaiala", ca sa folosesc aceleasi cuvinte ca si multi altii din presa.

Nu ma asteptams a iasa nimic inca de la inceput. Nici bun, dar nici rau. Totul ramane exact asa cum a fost si inainte. Era normal pe undeva, daca e sa ne gandim la stilul conservativ pe care il adopta romanii. Conservativ, si nepasator in acelasi timp. Sa fim cinstiti, nu ne pasa decat de noi insine. Romanul e un egoist pur, care isi vede doar de ciorba lui si atat. Cei care o duc cat de cat bine isi vad de ale lor, iar restul... Fiecare isi urmareste propriul interes, fara sa vada tabloul general. De asta si la alegeri merg doar putini, ceilalti zic ca pe ei nu ii intereseaza si oricum nu se intampla nimic. De asta cei de la privat se bucura ca au scapat, si nu se gandesc care sunt consecintele acestor reduceri indreptaqte impotriva pensionarilor si bugetarilor. De asta cei bogati tac malc, iar cei saraci nu se aduna impreuna sa protesteze, ci fiecare face cam cum il taie capul. Romanul nu stie ce inseamna solidaritate, coloana vertebrala, demnitate, spirit civic, responsabilitate si puterea maselor. Romanul nu poate sa inteleaga ce s-ar intampla daca 1 milion de oameni pur si simplu ar sta o saptamana si nu ar face nimic, protestand pasnic. Nu stie ce reprezinta societate civica. Intrebarea e...de ce???

Care greva? Cand asta inseamna sa piarda salariul pe o zi? Dupa ce si asa e mic, sa mai si piarda din el? Si asta e normal. Clasa politica actuala(fara a face distincite de culoare) a avut grija si de asta. Tot ce se intampla acum e rezultatul celor peste 20 de ani scursi de la revolutie. Inclusiv faptul ca oamenii tac din gura in loc sa protesteze. Au fost adusi la o saracie prea mare ca sa mai isi permita sa piarda si acei bani putini pe care ii ia intr-o zi de munca. Oamenii sunt prea amarati ca sa aiba economii puse deoparte, mai mult sunt chiar inglodati in datorii si credite, asa ca fiecare leut e mai bun decat nimic.

"Sa mearga altii si sa faca greva, eu trebuie sa muncesc, ca altfel cu ce-mi platesc ratele, intretinerea si mancarea? Mi-au taiat 25%, dar am ramas cu 75% care tot e mai bine decat sa nimic daca sunt dat afara."

Asta i-a determinat pe multi sa sparga greva. Nu simtul datoriei, ci grija zilei de maine. Degeaba urlu eu azi, ca maine o sa urle mai tare stomacul gol. Si totul, se datoreaza in mare masura tocmai aceste clase politice care suge, suge...si nu se mai satura.

Personal, cred ca si daca ar pierde 50% din venituri, romanul tot ar rabda. Pentru ca oricum a trait cu putin candva, o sa o faca din nou. Iar 25 de lei castigati intr-o zi de munca e mai mult decat nimic. Aici am ajuns, sa depindem de acesti 25 de lei zilnici atat de mult incat nu ne permitem sa ii pierdem nici macar intr-o zi din luna!!!

Un comentariu:

  1. romanii nici greva nu stiu sa faca - sau nu vor?!
    pai daca nu vor ce mai cauta in strada?!
    sau n-au ce face pe acasa?
    alambicata problema, pe cuvant

    sau 25 de ani de comunism + 20 de ani de democratie (a se citi vezi de capra vecinului si liber la furat) le-au spalat creierili la toti, si amu e tot o apa s-un pamant, toti sunt niste legume, si iepurele da iama in morcovi si vulpea la gaini?!

    in orice caz - toti vom plati la judecata de apoi, fiecare dupa masura cu care a dat sau cu care a luat - stiind lucrurile astea, eu unul dorm linistit, pt. ca prea multe nu se pot face, decat cu oameni gen batman, spiderman, superman, care sa-i lichideze pe ticalosi si sa le bage frica in oase - insa deja suntem in lumea filmului aici :P

    RăspundețiȘtergere