joi, 20 mai 2010

Crede si nu cerceta

Dintr-un punct de vedere, in ceea ce o sa fac mai departe o sa stau drept si o sa judec stramb...sau, din alt punct de vedere, o sa stau stramb si o sa judec drept.

Care varianta o fi cea buna, habar nu am, si nici nu prea conteaza, pentru ca deja m-am hotarat sa scriu despre asta si decizia mea a fost luata. Iar Doamne, Doamne e sus si vede, si e singurul in fata caruia o sa raspund...toti o sa o facem la final.

Dar, sa revin. Citeam pe adevarul.ro un articol potrivit caruia
ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, este unul dintre cei mai bogaţi bugetari din ţară. Acesta câştigă, din funcţia de decan al Facultăţii de Teologie, aproximativ 162.000 de lei anual.

La această sumă se adaugă aproape 102.000 de lei pe an, bani primiţi în calitatea sa de ierarh la Arhiepiscopia Sibiului. În plus, Mitropolitul mai ia încă 3.300 de lei pentru că este profesor la Universitatea din Craiova. Astfel, ÎPS Laurenţiu Streza are un venit lunar de peste 22.000 de lei. Mai mult decât câştigă într-un an un profesor debutant, o asistentă medicală sau un pensionar.
Vin si completez..nu cat castiga un debutant...cat castiga si oameni care au 5-10 ani vechime. Diferenta de venituri este uriasa. Nu ma mira deloc ca nu mai stiu ce alta mare fata bisericeasca are ditamai Hummer-ul cu care se plimba. De fapt, toata biserica o duce super bine merci, in timp ce opinca sufera si se vaieta.

Habotnicii ma pot acuza ca fac un pacat, asta e treaba lor ca si habotnici. Altii ma pot considera un ins care tot timpul se vaieta si este plin de manie proletara. Asa o fi. Dar, nu pot sa nu remarc ceea ce vorbeam si cu tatal meu in weekend, cat de bine o duce biserica ortodoxa din romania. In timp ce toti o duc mai rau, in vremuri de criza, biserica prospera. Cu cat e mai greu, cu atat mai multi oameni isi intorc fata spre Dumnezeu. Daca in vremuri prospere ei se indeparteaza de El, la greu devine sursa lor de sprijin si speranta. Iar biserica creste, se ingrasa si prospera. Nu o sa inteleg niciodata de ce trebuie biserici cat mai mari si cat mai fastuoase. De ce trebuie sa contruim o catedrala a neamului atat de mare, si tocmai in preajma altui edificiu megaloman adica casa poporului. Nu inteleg de ce trebuie ca un mitropolit precum cel de mai sus sa ia atatia bani de la statul roman, cand oricum el mai are si alte surse de venit, si cand, mai ales cand, el este prin definitie un om "sfant" care traieste cu putin, are nevoie de putin, si si-a pus viata in slujba lui Dumnezeu. Nu o sa inteleg de ce un tanar medic sau profesor trebuie sa munceasca pentru maxim 1000 de RON din care sa-si rezolve si cazare si masa si imbracaminte, in timp ce un tanar preot este primit cu bratele deschise in parohie, i se pune la dispozitie o casa parohiala gratuita, i se cumpara straie la servici si asa mai departe.

Nu zic, religia este importanta si necesara. Dar, nu o religie care incurajeaza fastul si luxul. Inclusiv in locasurile de cult! Religia trebuie sa incurajeze curatenia sufletului, traiul simplu si cinstit, viata corecta. Ca sa continui cu citatele
Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile şi rugina, şi unde le sapă şi le fură hoţii; ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură. Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.
Ma consider un om echilibrat, si cred in Dumnezeu. Dar, doar in El. Pentru ca uitandu-ma in jurul meu, pe zi ce trece am tot mai mult impresia ca biserica moderna a uitat tocmai valoarea acestor versete din Matei. Biserica a adunat si aduna averi, se imbraca in aur, construieste biserici cat mai mari si mai fastuoase, conducatorii ei au venituri lunare mai mari decat veniturile majoritatii populatiei pe un an intreg si se lafaie cu piscine si masini de ultimul tip.
Probabil ca o parte din acele venituri merg la donatii(nu cred, dar nici nu exclud posibilitatea), insa nu vad ce ar trebuii sa aiba asemenea venituri! Doar, nu au nevoie!

Cum eu ca un angajat in invatamant trebuie sa-mi cumpar singur haine si incaltaminte, ba mai nou si markere sa scriu pe tabla(pentru ca creta e "demodata"), cum eu trebuie sa platesc pentru familia mea o chirie lunara care inseamna jumate salariul, de ce preotul sa nu faca la fel? Si sa nu prind pe cineva ca-mi vine cu brosoave ca el a invatat pana a ajuns acolo...ca nici eu nu am tras vanturi prin salile facultatii!

3 comentarii:

  1. Ai pus punctul pe i. Un subiect drag mie :) Teologia ori Biserica nu a mai pastrat pentru Dumnezeu decat respectul majusculei.

    Oricum e curios ce a ajuns Biserica in ziua de azi si chiar societatea. De asemenea pentru un neam "credincios" cica, e curios cum nu-i pizmuiesti pe cei care au puterea sa se roage, in vreme ce esti plin de invidie fata de posesorii de bunuri, fata de cei care cunosc bogatia si gloria. E ciudat ca te resemnezi cu mantuirea celuilalt, dar nu cu avantajele trecatoare de care se poate bucura acesta.

    RăspundețiȘtergere
  2. frumos spus rares, "...doar respectul majusculei" ;)

    daca ai ajuns sa crezi in Doamne Doamne (DD cum imi place mie sa prescurtez), in directie ideii "daca omul ar avea credinta cat un bob de orez...", apoi chiar nu mai conteaza ce fac unii altii prin prejur

    ce e cert e ca in viata asta poti strange 2 categorii de lucruri:
    1. materiale (averi, masini, lux, etc)
    2. spirituale (relatii, daruiri, ajutor)

    si nu le poti face cu adevarat pe amandoua, dar alegerea iti apartine ;)
    - primele te apropie de lumesc, care piere
    - ultimele te apropie de cel de sus, care ti-a daruit si viata asta si tot ce a fost bun si frumos in ea

    insa ele reprezinta 2 lumi diferite care coexista in acelasi timp ;)

    eu unul stiu pe ce cale am ales sa merg
    grea, usoara, nu stiu si nici nu imi pasa
    dar am ales in cunostinta de cauza, bazat pe idei de genul celor de mai sus
    si pt. valori adevarate merita sa lupti
    vorba lu' mirciulica cel batran: "bucurosi le-am duce toate, de-i pace de-i razboi"
    insa mai trebe sa avem in vedere ca NU JOC SINGUR ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. nu ma refeream la credinta unui individ si cum se manifesta aceasta credinta.

    Scopul meu principal in acest articol a fost sa subliniez starea religiei si a bisericii ca si institutie si concept. Nu ma intereseaza ce fac altii, si nu sunt cuprins de pizma la adresa preotilor sau a celor cu stare materiala buna (ma bate Doamne Doamne daca as afirma ca sunt nemultumit de ceea ce sunt). Ma scoate insa din sarite sa vad ce a ajuns religia si biserica in lumea contemporana. Ma enerveaza sa vad contradictia dintre ceea ce promoveaza crestinismul si ceea ce face.

    RăspundețiȘtergere