luni, 17 mai 2010

Desteapta-te romane...

Mi se pare paradoxal cum imnul nostru national intra in contradictie cu stilul romanului de a reactiona la vremuri de criza. Paradoxal e probabil putin zis, mai degraba tragicomic, dar treaca de la mine...

A trecut deja peste o saptamana de la anuntul marinarului cu ras hahait si privire perversa cu privire la reducerea pensiilor si salariilor bugetarilor. Mai mult, noi reduceri ameninta traiul sub limita decentei al celor multi...si prosti. Si romanul? Nimic!!! In afara de o mica revolta a catorva sute de pensionari care au reusit sa rupa cordoanele de ordine si sa o ia la fuga pe treptele nu stiu carei primarii obscure, pentru ca sa sfarseasca lesinati de efort dupa primii 20 de metri, nu am asista la nimic. Continuam sa dormim. Aaaa, era sa uit, au mai protestat si politistii. Si evident ca in acea zi am asistat la o "proliferare" a infractionalitati, fiind ziua cu cele mai multe spargeri. Dar si la amenintari ale protestantilor de genul: "noi nu va vom mai apara!".

Saptamana asta se anunta delicioasa. Incepem cu un protest al proaspetelor mamici care vor gratula conducatorii cu scutece folosite...yum yum... Sindicatele se agita si ele si ameninta in zilele urmatoare cu proteste. Transporturile lui Berceanu isi dau mana si se pregatesc sa paralizeze traficul aerian, feroviar si auto printr-un protest de amploare. Pe final de luna profesorii ameninta cu greva generala si inghetarea anului scolar. Medicii anunta ca nu se lasa nici ei. A cata oara aud oare asemenea amenintari??? A cata oara aud ca se va face greva, ca se va protesta, si stiu ca vor obtine iarasi, pentru a n-spea oara...o "moneda nationala din Botswana"!?!

Pana una alta...caini latra si caravana trece. Acei caini care latra, pentru ca majoritatea continua sa doarma si sa viseze la gramezi de ciolane pe o tava sau macar la osul ingropat in curte in spatele colibei. Personal, cred ca asta o sa se intample. O sa fie unii care o sa latre inutil asemeni maidanezilor care se razbuna pe o roata de automobil pentru pur si simplul motiv ca ea se invarte, iar marea majoritate o sa continue sa viseze. De ce? Pentru ca romanul e prea lenes si prea imatur. Romanului ii place sa doarma si sa se vaiete fara sa faca nimic. Romanul a intrat in adormita cronica si nici macar imnul national nu e in stare sa-l trezeasca.

Ca sa inchei. Pe undeva ma bucur ca s-a ajuns aici. La masuri atat de dure. Si, cumva, intr-un fel diabolic cum nici eu nu pot bine sa inteleg, vreau sa continuam sa primim lovituri dure, care sa ne faca sa ne trezim. Sa ne schimbam! Sa scapam de stilul asta parazitar al politicienilor din romania, care se gandesc doar in interes propriu si nu au nici o treaba cu restul, cei multi pe care ar trebuii sa-i reprezinte. Sa scapam de stilul asta pagubos si egoist de a ne trai viata fiecare pentru el. Sa asistam in sfarsit la o revigorare a vietii politice, economice si sociale pentru cetateanul de rand si pentru romania. Cred ca asemeni unui bolnav care e in stop cardiac, avem nevoie de electrosocuri. Asemeni lui, trebuie sa facem prima data stop cardiac pentru ca altfel electrosocurile ne vor fi letale. Trebuie sa se schimbe ceva in tara asta, in mentalitatea oamenilor sai, in viata noastra! Trebuie sa se schimbe ceva...trebuie!!! Cei multi si prosti trebuie sa se trezeasca, pentru ca sa se indeplineasca si cealata parte a remarcii lui Costachi Negruzzi : "prosti, dar multi...boierilor!!!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu