marți, 25 mai 2010

Solidaritatea

"Definim solidaritatea ca fiind un sentiment de comuniune, de ajutor reciproc (compasiune, sprijin moral, ajutor material, cooperare) între tari, grupuri de oameni sau indivizi. Solidaritatea poate fi pasiva (compasiune) sau activa (ajutor material si cooperare)."

Cititi bine si memorati. Si de fiecare data cand auziti cuvantul solidaritate, repetati definitia. Pentru ca o sa auzim acest cuvant tot mai des. O sa aiba grija d-l presedinte si ceilalti portocalii care o sa apara prin media. Si o sa ni se ceara intruna, sa fim solidari.

Stau si ma intreb insa...oare dansii stiu ce inseamna acest cuvant? Si mai ales...au impresia ca au fost vreodata sau sunt solidari cu noi ceilalti? Pentru ca mie sigur nici macar impresia ca ar dori sa fie nu mi-au lasat-o. Din contra!

Iar poporul asta al nostru e celebru pentru anti-solidaritatea de care a dat dovada mereu. E atat de nepasator la acest cuvant incat am putea sa si uitam de existenta lui daca nu ar mai aparea marinarul suprem cu moaca lui pocaita cerandu-ne sa dam dovada ca nu am uitat de el. Apropo....mi se pare mie, sau marinarul e tot mai posomorat de fiecare data cand apare live???

Is curios cat de solidari o sa fie ei, toti sefii cei multi dotati cu masini de lux, SUV-uri cat mai inalte ca sa nu vada mocirla in care ne zvarcolim noi restul cei multi. Si toata clientela portocalie. Chiar mai uitam zilele astea pe articolele prin care de o vreme Tolontan si ceata lui de la Gazeta Sporturilor se chinuie sa ne atraga atentia asupra mecanismului prin care se imbogatesc cei aserviti puterii: se aplica pentru un proiect cu finantare europeana evaluat de cateva ori peste valoarea lui reala, proiectul este atribuit unor firme de coloratura portocalie iar apoi acei bani sunt distribuiti la toata lumea, sa nu fie uitat nimeni din haita fara o bucatica de ciolan. Si uite asa se fac sali de sport, patinoare, camine culturale, sau se organizeaza concerte la niste preturi care iar face sa lesine pe orice occidental. Simplu, eficient...si romanesc.

Iar noi restul...sa fim solidari, ca deh...a noastra va fi imparatia cerurilor!

Ps. Sper ca odata sa invatam si noi ceva din toata tevatura asta. Odata si pentru totdeauna. Sa invatam sa nu mai fim creduli si usor de dus cu presul. Sa invatam sa ne auto-respectam si sa stim sa ne cerem si sa ne aparam drepturile. Si, mai ales, sa invatam definitia cuvantului solidaritate ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu