sâmbătă, 11 iunie 2011

...and Justice For All

Totul pleaca de la un articol pe care l-am citit azi dimineata pe site la adevarul: "Olimpic la biologie, eliminat la examenul de bacalaureat"

Iar pe cand am citit articolul, primul lucru ce mi-a venit in cap e melodia celor de la Metallica "...and Justice for All". Pentru cei care nu "inteleg" rockul, ascultati versurile cu atentie, pentru ca ele au un sens, nu reprezinta doar "zgomot" :P

Ok, sa revenim la oile noastre. Da, sunt de acord, regulamentul e clar, baiatu a facut greseala sa isi uite telefonul in buzunar, trebuie dat afara. Ca in mintea comisiei nu a contat absolut deloc faptul ca totusi nu e un fiste-cine, ci e un baiat inteligent mi clar ca lumina zilei. Dar, stau si ma gandesc, oare e corect ca acest tanar sa fie pedepsit in timp ce altii, mii, copiaza ca in codru fara nici o treaba si scapa nepedepsiti? Si sa nu-mi vina nimeni cu povesti ca nu e asa, o stim cu totii, la bacalaureat se copiaza ca-n codru! Comisiile de la un liceu inchid ochii pentru ca si comisiile de la liceul lor sa faca acelasi lucru. Vorba romaneasca veche, meteahna uriasa de care nu cred ca vom scapa vreodata pentru ca asa suntem noi infecti si fara caracter: "o mana spala pe alta".

Da, trebuie sa se puna piciorul in prag la un moment dat, si cineva trebuie sa faca primul pas chiar si aici. Insa, intr-o tara in care judecatorii beti circula la volan si scapa nepedepsiti pe motive de vicii de procedura, intr-o republica bananiera in care beizadele de parlamentari lovesc cu masina pietoni si scapa pentru ca mami sau tati e mare si are malai, intr-o cloaca infecta de cocalari gelati mitocani, de pipite siliconate inculte, de prefecti care omoara nou nascuti pe trecerea de pietoni si isi cumpara cu bani grei libertatea, de vamesi umflati cu surle si trambite pentru camioanele de mita incasate pentru ca peste o luna sa fie toti bine merci in libertate si cu vile de lux...stau si ma crucesc...uite domnule cum am inceput noi marea lupta anti-coruptie si anti-furat.

Problema mi se pare mult mai dura, din alt motiv, pe care nu stiu cati l-au sesizat. Copilul asta, conform "metodologiei" funebriste, nu numai ca a fost dat afara de la examenul de bacalaureat, dar, va putea sa se prezinte la un nou examen abia in 2012! El nu are voie sa participe la urmatoarele doua sesiuni de bacalaureat, deci doar in toamna lui 2012 mai poate. Si sincer, mi se pare o pedeapsa draconica, cu mult peste ceea ce a facut, echivalentul unei condamnari la moarte pentru un furt. Ganditi-va ce inseamna pentru acest copil inteligent sa stea pe tusa un an jumate. Asta in timp ce altii, prosti gramada au copiat si vor copia fara greturi. Sunt ferm convins ca au existat si vor mai exista prin toata tara cazuri de astfel de "uituci" care au fost sau vor fi iertati. Iar el, cel cu cap, e penalizat pana in toamna lui 2012.

Nu spun aici ca ar fi trebuit iertat. Insa, ar trebuii tinut cont ca traim in romania, ca baiatul nu este o panarama care isi bate joc de scoala. Ar fi trebuit tinut cont de modul in care s-a dat pana acum bacalaureatul si despre cati copii iau in fiecare an la bacalaureat note mari pe nemerit, ar fi trebuit inteles ca nu putem cere perfectiune din prima intr-un sistem si o tara inperfecte. Justitia presupune cantarirea faptelor celui inculpat, judecarea lui intr-un context amplu, nu doar aplicarea orbeasca a unor reguli absurde.

Pana la urma, bacalaureatul e o proba a maturitatii, nu e politie. Am ajuns sa pedepsim mai dur o posibila intentie de furt intelectual sau o neglijenta decat furturile reale. Si asta pe copii promitatori! Am ajuns...vai de c**ul nostru!


Si poate asa, in maniera rautacioasa personala, ar fi trebuit inteles un copil atata timp cat este inteles un adult, ministru al invatamantului caruia cineva ii sopteste ce sa spuna in cadrul unei conferinte de presa pentru ca el e balalau si nu poate sa tina minte cateva propozitii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu