joi, 5 mai 2011

Over the limits

Mai nou noaptea stau pana la 1 ca sa ma uit la un serial de pe AXN SCI-FI, si anume la "Battlestar Galactica".

Nu e mare lucru de capul lui din punct de vedere SF, dar imi place ideea. Intr-un capat de univers omenirea a populat mai multe planete ( vreo 6 parca ) pe care a fondat niste colonii. Pentru a-si face viata mai usoara au construit niste androizi care sa-i ajute la diferite sarcini, insa ca in orice SF acestia ajung sa se revolte si extermina marea majoritate a oamenilor de pe acele planete, doar un mic grup de 45.000 de oameni grupati in jurul unei nave de lupta numita Galactica reusesc sa scape si pleaca in cautarea Pamantului. Iar de aici tot felul de probleme pe care trebuie sa le depaseasca acest grup care trebuie sa invete sa munceasca, sa coopereze, sa lupte impotriva androizilor, etc... Practic, omenirea ajunge sa-si redescopere umanitatea pierduta, tocmai cam asta e spilul, din punctul meu de vedere ;)

Si uitandu-ma aseara, am observat o tema interesanta. Si anume, ca omenirea ajunsese sa evolueze intr-o directie urata, si probabil acesta a fost si motivul pentru care a fost aproape exterminata: statutul social, educatia si profesia unui individ era conditionata de locul sau de nastere. Exista un grup de 3 planete care erau populate de fermieri, mineri, muncitori si simpli soldati, si existau alte trei planete care dadeau inginerii, conducatorii militari, avocatii, medicii. Daca erai de pe o planeta puteai sa fii fie om de rand, fie elita, fara alte optiuni. Oamenii nu puteau sa-si depaseasca conditia, sa viseze la ceva mai bun, idee pe care o intalnim cam in acelasi mod si intr-un alt film SF care mi-a placut "Gattaca".

Ori, tocmai asta e in opinia mea lucrul care nu il poti controla la infinit cand vine vorba de oameni. Asa numita Gloata o fi ea limitata intelectual, da e mai numeroasa. Sau ca sa-l citam pe Lapusneanu "prosti, da multi!". Si, probabilistic vorbind, sansele sa ai indivizi sclipitori cresc direct proportional cu numarul total de indivizi. E adevarat ca familiile de elite transmit genetic un fond mai bun urmasilor lor, insa s-au vazut destule cazuri in care progeniturile lor sunt niste ratati. Ajungem atat de preocupati sa "evoluam" incat uitam ca la baza evolutiei sta tocmai biodiversitatea. Cu cat ai mai multe variabile in joc cu atat sunt mai mari sansele ca sa apara ceva inedit.

Interesant e faptul ca omenirea tot nu intelege lucru asta. Asta dupa ce a trecut printr-o asemenea etapa in evul mediu si nu numai. In loc sa folosim "sange proaspat" din gloata, ne limitam la legaturi consangvine intre elite. Nu incurajam promovarea valorilor din gloata, le dam in cap inca de cand incearca sa intinda gatul ca sa vada cum e aerul la inaltime, scoala romaneasca si nu numai este axata pe producerea de non-valori, pe afaceri si interese. Cei care ne conduc isi vad netulburati de ale lor acolo sus in cercul lor rece, odraselele lor fac scoala in straninatate pe bani munciti de gloata, se chefuiesc in cluburi de lux unde sparg intr-o noapte sume mai mari decat salariul unui membru al gloatei, se casatoresc intre ei si nici nu vor sa auda de gloata decat in contextul in care acestia sunt servitorii lor.

Autotintitulata "elita" romaneasca este mai presus de lege, taie si spanzura dupa bunul plac fara sa ii pese catusi de putin de gloata. Pana cand?

Pana fie astia multi se revolta si le dau in cap, fie pana ce ajung atat de izolati in cercul lor inalt incat vor disparea de la sine. Din bruma de biologie ce o stiu eu, cam asta e pericolul consangvinizarii, fara sange proaspat se ajunge la mutatii. Iar mutatiile din pacate nasc monstrii!

Sper din tot sufletul sa nu ajungem sa fim condusi de monstri, personal prefer prima varianta, mai simpla si eficienta, pe gustul meu, sa dam cu sapa la naparca in cap ;)

Cam la astfel de ganduri imi treceau mie prin cap asta-noapte la 1, si trebuie sa recunosc ca ma mir si eu de ce navete spatiale circula prin capatana asta de om din gloata. Mai mult, ideile au ramas in cap, si uite ca am avut destula vreme ca sa le si insir aici...deci persista, si probabil ca dospesc...si cresc...:D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu