joi, 16 iunie 2011

Noi nu ne vindem tara?

Ei as...au trecut vremurile alea de dupa revolutie cand se striga in gura mare ca nu ne vindem pamantul la straini. Acum am vinde si pamantul de sub casa pentru o suma buna. Totul e de vanzare, atata timp cat pretul e avantajos.

Treptat, dar sigur ne vindem terenurile. Si asa si trebuie sa se intample, pentru ca nu mi se pare normal ca atatea terenuri sa tea in paragina. Dragutul de Iliescu a stiut cum sa cumpere voturile si le-a dat pamanturile confiscate de catre comunisti inapoi celor in varsta. Adevarul asta e, nu are rost sa mintim, a stiut cum sa cumpere votul lor, si cei de la tara l-au "recompensat".

Asa ca tot batranu, asemeni celor de la revoltele taranesti a scandat "Noi vrem pamant" si a primit pamant...sa-i ajunga pana peste cap, sa-i intre si in gura. Plini de voiosie s-au apucat si au defrisat livezile cu pomi fructiferi, dealurile cu vita de vie si au facut ogoare "manoase" pe care sa le lucreze ca in evul mediu cu sapa si cu calul. S-au distrus canalele de irigatii, s-au vandut la fier vechi kilometrii de tevi de irigatii, s-au distrus toate cooperativele "comuniste". Aleleiii...si ce bine era sa lucreze iara pamantu lui drag, asa cum l-au lucrat mosii si stramosii sai in evul mediu. Numa ca deh...totul are o limita, si pica sarmanul batran in groapa, iar cei care ii urmeaza is oameni cu palme fine, crescuti in socialism care nu pun manuta pe sapa si nu stau la coada calului sa-i miroasa basinile in timp ce lucra pamantul. Si mai bine, nepoteii is crescuti in capitalism, aia nici macar nu vor sa auda de pamant si de bronzat la soare in timp ce-l lucri, ei stiu doar de bronzat la solar, bronz uniform si "peste tot" ca sa fi "cool".

Si uite asa, unde nu-i cap, vai de picioare. Acu batranii s-au dus, terenurile au ramas in paragina, infrastructura s-a distrus complet si traim doar cu amintiri. Suntem una dintre tarile cu cele mai mari suprafete agricole din Europa, si agricultura noastra e falimentara. Am vrut pamant...avem pamant, si nu stim ce sa facem cu el.

Da nu-i bai, pentru ca timpul le rezolva pe toate. Si acuma vindem pamant, il dam moca, numa sa scapam de el. Strainii ne cumpara tara pe mai nimic. Stiu ce sa faca cu ea!

Si asa si trebuie, daca romanul e prea prost sa se conduca singur, sa vina altii destepti si sa ne conduca. Nu am fost capabili sa ne gospodarim singuri, sa fim proprii nostri sefi, lasa sa vina altii sa faca pe sefu iar noi sa "ranim" dupa fundu lor, sa le lingem talpile si sa le multumim. Pentru ca poporul asta doar asta stie, sa se gudure la picioarele stapanilor, sa faca aport si sa sara la comanda.

Sa vina elvetienii, nemtii, austriecii, norvegienii, suedezii si sa ne educe, ca e nevoie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu