luni, 9 august 2010

In copac

Citeam un articol de pe EVZ intitulat Romania expirata si mintea mea odihnita a inceput automat sa faca conexiuni si sa emita rationamente. Asa ca o sa astern pe foaia virtuala o parte dintre acestea, ca sa nu se piarda.

In ultima vreme, desii am fost in concediu, nu mi-am privat creierul de revista presei zilnice, si nu pot sa zic nici ca am pierdut ceva si nici ca am castigat. Romania continua declinul sau economic, social si moral; clasa politica este in continuare corupta si avida de putere si bani; invatamantul si medicina se zbat in mocirla mediocritatii; Udrea se joaca de-a "uite frunza, nu e frunza, marca banu la baiatu"; Basescu alterneaza intre chefuri la malul marii si derapaje prin conferinte de presa in care indeamna medicii si profesorii sa plece din tara; Boc se lupta cu criza inarmat cu o lupa prin care ne arata cifre mici, mici, mici pe care el le vrea mari, mari, mari; pe soselele peticite ale patriei zboara tineri vitezomani cu gandul la bolizi, bautura si femei; si nu in ultimul rand, presa zbiara si urla intr-un glas si in zadar, pentru ca in tara asta binecuvantata nimeni nu aude, nu vede sau nu gandeste logic si pentru un utopic termen de "bine comun".

Deci, nimic nou sub soare, un soare care cu fiecare an care trece devine tot mai amenintator si ne bombardeaza cu radiatii da de, da de ne-om coace si noi... Slabe sperante Sorel, romanu e mai tamp si mai incapatanat decat toata masa ta uriasa la un loc! Si oricum, ai grija Sorel, ca daca ne sfortam nitel, odata impingem acel procent de 42% peste pragul de 50% si te trezesti ca vrei, nu vrei, gravitezi tu in jurul Pamantului, cat ii fi tu de Soare!

Si uite asa, o noua conexiune. Vazura-ti fratilor in suferinta pacatosul de sondaj privind gradul de cultura stiintifica a romanilor? Ete poza cu o parte din rezultate
Dar, sa extrag cateva concluzii:
- 42% cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului iar 52% cred invers ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui. Mai mult, din ultimii (probabil ca din ultimii, desii romanul m-a lamurit ca e in stare de orice) 47% cred ca Pamantului ii trebuie o luna sa inconjoare Soarele! (Nota personala: multumim celor care ne-au condus in ultimii 20 de ani si au avut grija sa ne indobitoceasca de tot)
- 4 din 5 romani cred ca Dumnezeu a creeat toate fiintele asa cum sunt ele astazi. In plus, doi din trei romani cred ca biserica are dreptate cand afirma ca ne bazam viata prea mult pe stiinta, si prea putin pe credinta. (Nota personala: multumim Biserica Ortodoxa Romana)
- 40% dintre romani cred ca zodia in care suntem nascuti ne influenteaza mult sau foarte mult viata si personalitatea. Romanii cred in influenza zodiacului asupra lor, in existenta numerelor norocoase si in predictia seismelor. (Nota personala: multumim Dan Diaconescu!)
- Printre superstitiile preferate ale romanilor se numara: ghinionul adus de pisicile negre si numarul 13, preventia deochiului cu ajutorul culorii rosii, daca te mananca palma stanga atunci o sa primesti bani. (Nota personala: tre sa investighez treaba asta cu mancatul, ca uneori ma manca f. f. tare prin partile dorsale...sa fie un semn oare?!? :d)

Si ca tot vorbisi de biserica, ajung repede cu gandul la alta statistica pe care am vazut-o in alta stire pe siteul realitatea.net. Astfel, o asociatie cam obscura de felul ei, ASUR (Asociatia Secular-Umanista din Romania) a inceput sa protesteze impotriva scutirii bisericii de la plata impozitului pe venituri. Si una dintre masurile luate a fost amplasarea unor panouri prin Bucuresti, panouri de pe care se poate citi ca in Romania exista 18.300 de biserici si doar 4.700 de scoli generale si 425 de spitale. Potrivit altor surse, numarul locasurilor de cult ar fi chiar mult mai mare, lucru ce mi se pare normal, daca stam sa ne gandim ca in orice prapadita de localitate exista cel putin o biserica, pe cand scoala... Ce sa mai vorbim de spitale :( Conexiunea dintre cele doua stiri, e clara.

Concluzia: departe de mine gandul ca doresc sa combat biserica si religia. Ma consider un om religios. Insa, ma consider si un om cu un simt al echilibrului, si in tot ceea ce am facut, fac si o sa fac in viata o sa incerc sa pastrez echilibrul.
Nu o sa insist in aceasta directie, fiecare cum isi asterne asa doarme, eu doar am vrut sa subliniez aici ca nu combat nici o credinta religioasa. Am credinta mea, intr-o forma personala, insa asta nu ma opreste nici de la a combate ceva ce nu-mi place atunci cand e cazul. Doamne, Doamne e acolo si vede si judeca el tot, si mai ales...pe TOTI!

Ce am vrut azi, aici a fost sa subliniez aceasta legatura fina care exista intre nivelul de cultura al unei persoane si gradul sau de scolarizare si credinta religioasa. Din timpuri stravechi dogma scolastica "crede si nu cerceta" a avut un scop precis si anume acela de a opri accesul omului la cunoastere. Stiinta vremurilor a fost canalizata in carti bine inchise in bibliotecile manastirilor, carti la care aveau acces doar cei care stiau sa citeasca, adica calugarii. Omul de rand nu stia sa citeasca, el trebuia sa munceasca si sa lupte dupa cum ii cantau seniorii. De ce sa tii oamenii inculti?? Pentru ca prostu e usor de condus? Pentru ca prostu stiind putin, se multumeste cu putin? Pentru ca prostul nu stie ce inseamna altceva decat munca si facut de copii? Pentru ca prostu e usor de cumparat cu cate un fleac?
Un om cu cat e mai cult, cu atat isi pune mai multe intrebari asupra existentei, asupra sa si asupra oricaror ordine care vin de sus. Un om educat este constient de valoarea sa si a celor din jurul sau, emite opinii si pretentii, judeca ceea ce se intampla in jurul sau. El nu va crede pentru ca i se spune sa creada, el va crede pentru ca a cercetat si vrea sa creada!

Stau si ma intreb...oare de ce in atatia ani de dupa revolutie s-a insitat constant pe distrugerea educatiei si sanatatii? Oare de ce se inchid scoli, spitale, teatre, muzee? Oare de ce suntem bombardati in media cu stiri de scandal, horoscoape, jurnale de stiri pline de crime si circ? Oare de ce peste tot cand deshizi TV-ul vezi doar telenovele si show-uri de prost gust care promoveaza nonvalori? Oare, nu se doreste premeditat scaderea nivelului de cultura? Oare nu se doreste intentionat sa ne intoarcem la vremurile de demult cand eram multi si prosti, condusi de o mana de asa zise elite? Oare de ce nu aud biserica sa ia atitudine impotriva dezmatului media? Impotriva filmelor proaste, a show-urilor pacatoase si a fufelor dezmatate? Oare de ce biserica noastra seculara nu s-a pus niciodata contra puterii? De frica? Sa-i fie frica bisericii de stat? As vrea sa-l vad pe glumetul care afirma asta...

Dar destul cu erezia mea de luni dimineata. In rest, noi continuam sa traim bine. Economia duduie, copii nostri sclipesc de inteligenta, noi mancam aripioare, labe si gaturi de pui si credem ca Soarele se invarte in jurul Pamantului.

Vorba vine bai desteptilor, nu v-ati prins inca? Soarele se invarte de fapt in jurul Romaniei!!! Acu, ca nu avem ce face, si Romania e inca pe Pamant, asta e... Dar lasa, ca ne cocotam noi cu ea in copac ca neanderthalienii, si de acolo nici draq nu ne mai da jos! In copac...acolo suntem...ca maimutele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu