vineri, 27 august 2010

Intelectualu lu Basescu

Nu ma rabd sa nu revin la un subiect abordat ieri. Vazusem protestul lui Patapievici si ceilalti "intelectuali" la adresa masurilor luate de guvernul Poc-Boc in privinta drepturilor de autor.

Ieri ii faceam prostovani, azi insa am remarcat altceva, ceva mult mai interesant pentru mine cel putin, ceva asupra caruia o sa-mi indrept atentia in cele ce urmeaza. D-l Patapievici a scris dumnealui prin 96 un volum intitulat "Politice", volum despre care recunosc ca nu am auzit pana azi. De fapt, sa-mi fie mie rusine, ca si multor altora care nu au auzit in viata lor de ceva legat de opera ilustrului intelectual contemporan cu noi - Horia Patapievici. Suntem niste inculti...asta e ;)

Dar sa revin. Asa cum am spus mai sus, habar nu aveam de opera dansului, pana ce am vazut niste comentarii la un articol, comentarii in care erau extrase niste randuri din respectivul volum. Asa ca m-am pus pe sapat, si iata la ce am ajuns (citez din respectivul volum):

  • Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbra fara schelet, o inima ca un cur, fara sira spinarii.
  • Românii nu pot alcatui un popor pentru ca valoreaza cît o turma: dupa gramada, la semnul fierului rosu... fete patibulare, maxilare încrîncenate, guri vulgare, trasaturi rudimentare, o vorbire agramata si bolovanoasa.
  • Masa degenerata, îngîmfata, proasta si rea.
  • (Românii) sînt una cu cancerul care-i roade.
  • Îmi este rusine ca sînt român.
  • Româna este limba în care trebuie sa încetam sa mai vorbim, sau sa o folosim numai pentru înjuraturi.
  • Cu o educatie pur româneasca nu poti face nimic.
  • 23 de milioane de omuleti patibulari.
  • Toata istoria, mereu, peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lasat romanii pe daci în forma hibrida stramoseasca, ne-au luat la urina slavii: se cheama ca ne-am plamadit din aceasta clisa daco-romano-slava, ma rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era sa ne înecam, asa de temeinic au facut-o. Demnitatea noastra consta în a ridica mereu gura zvîntata, iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Calugareni, ne-o umpleau iar la Razboieni, si asa mai departe, la nesfîrsit. Apoi ne-au luat la urinat rusii, care timp de un secol si-au încrucisat jetul cu turcii, pe care, în cele din urma, avînd basica udului mai mare... i-au dovedit.

Dictionar explicativ: patibular = vrednic de spanzuratoare.

Nu pot sa nu recunosc, cu unele din aceste afirmatii sunt de acord. Le-as formula mai frumos, mai ales daca am pretentia unui intelectual, formularea de mai sus ma duce cu gandul mai degraba la exprimarea unui marinar carea pus ocazional mana si pe DEX, dar tot marinar ramane. Trecand insa peste aceasta formulare care numai a intelectual nu aminteste, repet, sunt de acord cu anumite afirmatii. Le-am folosit si eu in anumite contexte si chiar ieri am spus-o "Imi e rusine ca sunt roman".

Dar, si de aici a pornit tot acest articol, nu pot sa nu remarc un lucru: D-l intelectual Horia Patapievici se incadreaza perfect in tiparul descris de domnia sa cu atata patos mai sus. Toate acele randuri nu exprima altceva decat un autoportret genial, facut cu 14 ani inaintea zilelor "bune" pe care le traim. Esti genial d-le...ma jur...cum ai stiut dumneata perfect ce o sa devii... :D
Pentru cine se uita la evolutia domnului Patapievici de la rebelul liber in gandire care a facut acest portret al romanului trecand prin stadiul de pupincurist al lui Basescu si al PDL, apoi acela de presedinte al Institutului Cultural Roman iar mai nou de critic al PDL, domnia sa este intradevar padibular, se misca dupa gramada la semnul fierului rosu si cu o educatie pur romaneasca. Altfel, daca nu esti de acord cu mine, cum e cu coloana aia vertebrala coane Horia? :D

Ah, si sa nu uit, mai am o intrebare (retorica evident) pe care o sa o formulez in termeni atat de familiari domniei tale: Cum a fost cand Basescu si-a desertat basica udului pe domnia ta? Bun jetul, bun? :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu