luni, 16 august 2010

Ai carte, ai parte?

Ma uitam ieri la televizor, si am prins la un moment dat un reportaj care arata ca in scumpa noastra tara tot mai multi si mai multi intelectuali, actualmente pensionari, devin clienti fideli ai cantinelor de ajutor social.

Ma refer aici in special la acei medici, profesori si avocati mai in varsta care nu au apucat moda curenta a cabinetelor particulare unde isi invart ei clientela si fac bani. La cei pensionati de boala, la cei care au iesit la pensie pana la revolutie sau in primii ani de dupa revolutie si care traiesc de pe o zi pe alta. Si stau si ma minunez: domnule ce tara! Ce oameni!! Ce vremuri si ce mentalitati infecte!!!

Acum o saptamana a murit o profesoara de-a parintilor mei in varsta de 88 de ani. Grav bolnava, a fost mutata la Cluj in ultimii ani de viata si unul dintre baietii sai a avut grija de dansa pana a murit, cand a fost adusa inapoi in sat si ingropata aproape de scoala unde a muncit alaturi de sotul sau o viata intreaga educand generatii intregi de copii care astazi ne sunt parinti mie si celor de o varsta cu mine. Nu am prins-o la catedra pe aceasta doamna, dar am auzit de nenumarate ori oamenii povestind despre dansa. Si ma uitam la parintii mei si la alte persoane din vecini cum povesteau cu respect despre dansa si sotul dansei, cum spuneau ca au fost niste oameni extraordinari, cum au muncit pentru scoala si comunitate o viata intreaga, si cate si mai cate.

Ca dansa sunt mii de alti dascali, medici, avocati care au terminat scoala/liceu/facultate cand acestea insemnau cu adevarat ceva si ofereau garantia calitatii.
Oameni care au invatat, care au muncit o viata intreaga pentru altii, care au lasat o urma in viata si au afectat mii de alti oameni prin actiunile lor. Oameni!
Si ma cuprinde o amaraciune care nu o pot descrie in cuvinte cand ma gandesc care e rasplata pe care acest stat le-o ofera acestor oameni dupa ce se retrag de pe piata muncii. Dupa atatia ani de munca, de stres si rabdare pentru alti oameni, ajung sa manance la cantina saracilor. Ajung sa fie intretinuti de copii lor, ajung sa depinda de cei din jurul lor pentru ca traim intr-o societate prea ingrata ca sa tina cont de ei si de ce au facut pentru ea.

Si ma gandesc in fiecare zi care trece, doamne, cu mine ce o sa se intample? De ce am invatat atat? De ce am facut atatea scoli? Pentru ce?

Iar celor tot mai multi care au preluat fraza "desteapta" a lui Basescu si raspund cu: "nu va convine, plecati din tara" le raspund simplu "plecam idiotilor, dar sa va vad dupa ce terminati de ros ciolanul la cine o sa mai mergeti cu odraslele sa vi le educe? Plecam, dar ce o sa faceti cand peste cativa ani p sa fiti bolnavi si nu o sa fie cine sa se uite la hoitul vostru infect?". Mai vorbim peste 10 ani cand cei batrani se vor stinge iar tineri nu mai exista ca sa le continue munca. Vorbim peste 10 ani cand o sa urlati ca trebuie sa va dati banii la invatamantul privat sau prin strainatati ca sa va educe odraslele imbuibate. Vorbim peste 10 ani cand o sa urlati ca nu sunteti ascultait de copii si ca aveti niste urmasi cretini care stiu doar sa risipeasca si nu sa construiasca. Viata nu iarta si nu uita niciodata. Cand voi o sa fiti paralizati, bolnavi, cand o sa scuipati afara din voi plamanii si toata inconstienta de acum, urland ca nu aveti cine sa aiba grija de voi, atunci o sa mai vorbim. Cand o sa aruncati toti banii ce i-ati furat acum la medici in strainatati pentru ca in romania nu o sa aveti specialisti care sa va trateze ieftin. Cand o sa va rugati de cei care au plecat sa revina in tara si o sa va rada in nas, pentru ca pentru ei nu romania o sa mai fie tara lor, ci tarile care i-au adoptat si au stiut sa le foloseasca capul. Tarile care au stiut sa se foloseasca de ei, nu sa-i alunge.

In orice tara normala prima prioritate a autoritatilor e sa aiba grija de o patura de oameni cu capacitati intelectuale ridicate care sa ridice acea tara, sa formeze noi generatii. O tara se construieste cu cap, nu cu picioare! O tara trebuie sa-si protejeze intelectualii, nu sa-i trimita pe ultima treapta a existentei. O tara...nu Romania :(

Intelectualii romaniei sunt la cantina saracilor sau in vama la Nadlac, Bors, Halmeu, Curtici etc...!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu