duminică, 4 iulie 2010

Team spirit

In zilele noastre, cand angajarea la un loc de munca nou se face dupa nenumarate CV-uri trimise pe la toate firmele si lungi interviuri, cred ca nu exista CV in care sa nu apara la loc de cinste printre calitatile candidatului si spiritul de echipa. Oricine face angajari si are un colectiv care lucreaza pentru el cauta in primul rand un om care stie sa comunice, sa lucreze in echipa si sa se integreze in acel grup.

Si unde oare se vede cel mai bine aceasta trasatura decat in cazul sporturilor de echipa. Nu intamplator am adoptat acest subiect, el fiind generat de ceea ce se intampla la cupa mondiala din Africa de Sud. Echipe galonate gen Italia si Franta nu au reusit sa treaca de faza grupelor, iar alte echipe adevarate colectii de super-staruri, gen Anglia, Portugalia, Brazilia, Argentina, au parasit si ele competitia in faza optimilor sau sferturilor de finala.
Iar ele au fost eliminate de formatii gen Uruguay, Paraguay, Mexic, Japonia, SUA, Ghana si nu in ultimul rand Olanda si Germania. Evident ca ultimele doua se anuntau inca de la inceput ca niste pretendente la titlu, insa nu cu aceleasi sanse ca si Brazilia sau Argentina. Ce sa mai vorbim de primele... Am urmarit multe dintre meciurile de la acest campionat, mai ales cele in care au fost implicati "granzii" si, peste tot am remarcat acelasi lucru, pe care il stiam de altfel de multa vreme, daca nu ai o echipa adevarata, daca jucatorii tai nu formeaza un grup unit, o iei pe coaja. Traim intr-o perioada in care fotbalul este supus fenomenului de globalizare, cand nu mai exista echipe mari si echipe mici. Indiferent ca te cheama Ghana, Coasta de Fildes, Paraguay sau Uruguay in toate echipele exista jucatori care joaca in campionate puternice din Europa. Fiecare echipa are vedetele ei, toti sunt fotbalisti care castiga sume colosale de bani si care stiu sa-si faca treaba cu profesionalism.
Iar in momentul in care nivelul jucatorilor este atat de ridicat si de omogen, diferenta o face echipa. Antrenorul devine pentru o echipa de fotbal echivalentul unui ceasonicar elvetian care reuseste sa puna la un loc toate rotitele din angrenaj si reuseste sa le faca sa functioneze ca un mecanism capabil sa dea ora exacta cu cunoscuta precizie elvetiana. Fiecare jucator are rolul lui, fiecare trebuie sa comporte si sa reactioneze intr-un anumit mod pe teren, toti sunt la fel de importanti si de vitali pentru echipa. Cand ceva nu merge in acest angrenaj, antrenorul trebuie sa stie sa intervina, si sa fie un foarte bun psiholog. Asa ca, cine nu respecta aceste reguli pleaca acasa, iar baietii lui Low isi continua marsul spre finala, pe care sincer, la cum joaca acum, nu cred ca ii opreste cineva sa o castige. Cel putin pana acum, Germania a aratat ca fiind echipa cea mai puternica si mai bine asezata pe teren, capabila sa joace bine orice faza a jocului. Iar puterea acestei echipe e data tocmai de puterea grupului, ea neavand pe teren vedete de talia celor din alte echipe care si-au facut de mult bagajele.

Si, fiindca tot vorbeam de spiritul de echipa, el este definit de catre unii ca fiind "legatura spirituala dintre membrii unei echipe care ii face sa conlucreze pentru indeplinirea unui scop comun. Potrivit acestui spirit, un individ trebuie sa puna interesul grupului mai presus de interesul personal pentru ca in acest fel daca grupului ii este mai bine, si lui ii va fi mai bine."
Si acum, vin eu si intreb, oare cum poate fi catalogat gestul lui Luis Suarez, atacantul uruguayan care a facut hent intentionat pe linia portii pentru ca echipa lui sa mai aiba o sansa si sa nu fie eliminata de la campionatul mondial? Multi il blameaza pentru ce a facut, insa eu cel putin il aplaud. Si chiar daca va primii mai mult de o etapa de suspendare, nu conteaza, pentru ca binele echipei a fost prioritar, ea s-a calificat mai departe si sunt ferm convins ca Suares ar face asta si data viitoare daca ar fi in aceeasi situatie. Si, la fel ar proceda multi altii...

Ps. Si poate ca nu ar strica ca noi romanii sa invatam ceva din toate aceste exemple, parerea mea e ca avem multe de invatat :(

Un comentariu:

  1. este o mare diferenta intre spiritul de echipa, spiritul de turma, si grandomanie/spirit de vedeta :P

    ce e cert e ca o echipa adevarata, cu oameni dedicati scopului, specilizati fiecare pe postul lui, si avand incredere in unii in altii in spiritul celor 3 muschetari care de atfel erau 4 (cel putin :P) - toti pt. unul si unul pt. toti - poate face minuni in fata oricaror granzi

    de multe ori nu e asa de greu sa ajungi sus, cat sa te mentii acolo, ceea ce presupune sa nu te culci pe o ureche si sa iti mentii mereu viu spiritul (adica sa lucrezi ca si cand inca n-ai ajuns acolo - si pt. asta trebe un scop maret, dezinteresat, etc etc)

    eh, si mai suuunt multe de spus pe tema asta ;)
    cu drag,
    -g

    RăspundețiȘtergere