joi, 8 iulie 2010

Spaga cea de toate zilele

Unul dintre cele mai pronuntate naravuri ale romanilor e darea/luarea de spaga. Am ajuns practic in tara asta sa nu mai putem sufla fara sa dam mita. Dam mita pentru a grabi obtinerea unor acte/autorizatii, pentru a putea beneficia de asistenta medicala, pentru a ajunge intr-o functie, pentru a ne educa copii, pentru a ne lua diplome de "destepti".

In Romania zilelor de azi mita e ceva normal, fara ea poti sa crapi pe patul de spital ca nimeni nu are sa te duca la targ sau poti sa stai pe lista de asteptare a vreunui birou de primarie/prefectura pana la pastile cailor. In Romania de azi nu conteaza cat de capabil esti, conteaza cat de burdusit iti este buzunarul. Nu conteaza cat de inteligent este un absolvent de facultate, cat de pregatit este un candidat pe un anumit post la angajare, conteaza cat "cotizeaza". Orice este de cumparat, avantaje, functii, diplome, totul, cu conditia sa ai destui bani!

Asa ca nu ma mira scandalurile de coruptie ce apar in ultimele zile in invatamant. Nu ma mira nici circul media facut in jurul cazului de coruptie de la un liceu din Bacau in care sunt implicati directorul, sotia lui, secretara si alti 3 profesori, toti membrii a unei comisii de bacalaureat. Nu ma mira nici scandalul ce l-am vazut azi in legatura cu diplomele de licenta de la Universitatea Hyperion din Caransebes in care e implicata directoarea acelei filiale a universitatii (universitate de drept!!!) si un student care este si consilier local la primarie. Si nu o sa ma mire nici un alt scandal legat de mita si spaga in sistemul de invatamant. Probabil ca asta si datorita faptului ca s-a lovit atat de mult in profesori in ultimii ani incat acestia au fost practic obligati ca sa isi caute alte surse de venit. Ce sa mai spun de spaga din sistemul medical?

Nu sunt de acord cu alternativele la care au apelat acesti profesori, sunt total impotriva mitei si consider ca cei care apeleaza la ea ca sursa de venit nu au ce sa caute in invatamant. Mai mult chiar, sunt impotriva darii/luarii de mita in orice situatie! Dar, nu ma mai mira faptul ca o vad peste tot :( Atata timp cat incepand de la nivelul cel mai inalt din stat spaga si coruptia sunt practici comune impotriva carora nu se face absolut nimic, de ce ar fi restul "plavanilor" diferiti? Cand nu vedem arestati si pedepsiti decat numai cate un amarastean ici si cand, in timp ce babanii isi vad mai departe de valize, de ce ar inceta oamenii sa mai dea/primeasca spaga?

Spaga a devenit o normalitate in viata noastra, in spiritul ei ne cresc copii si nepotii si probabil ca nu vom scapa de ea niciodata. Pentru ca, din pacate, se potrivestea prea mult caracterului de doi lei al acestui popor!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu