sâmbătă, 3 iulie 2010

Jena

Nu e Jena Jameson, asa ca ia nu va ganditi la prostii, da?!? :D

E jena care "se intinde tot mai mare si mai mare", vorba lui Eminescu. E jena ca suntem romani, ca traim intr-o tara numita Romania, ca invatam o viata intreaga ca sa ajungem sa traim de pe o zi pe alta ca si profesori sau medici, ca suntem condusi de niste oameni care la randul lor se numesc romani si se bat cu pumnii in piept cat de patrioti sunt ei.

Probabil ca dupa multa lectura prin beciurile cotroceniului, a pus mana d-l presedinte sau unul dintre consilierii sai si pe Amintirile din copilarie ale lui Ion Creanga si inspirat de vorbele Smarandei, ieri a catadicsit si d-l presedinte sa iasa "afara si sa rada la soare, doar s-a indrepta vremea" si vom scapa si noi de urgia ce s-a abatut pe capetele noastre. Ca altfel, nu scapam cu una cu doua, doar o interventie divina a lui "bazeus" ne-ar putea scapa de potop.
Si evident, ca nu a scapat de gura lumii, dar tot el a cam provocat discutia, asa ca a meritat-o. Asaltat de oamenii cu lacrimi in ochi i-a luat "parinteste" la dojana cu un "de ce v-ati facut case aici oameni buni", pentru ca mai apoi sa treaca la "acum va ajutam, dar de la anu la cine nu are casa asigurata nici nu mai ne uitam la el". Cand o femeie i-a raspuns ca nu au bani sa mai faca si asigurari la locuinte dupa atatea mariri de taxe si reduceri de salarii, d-l presedinte a intrebat-o daca e profesoara si la raspunsul afirmativ a replicat "e jenant". Raspunsul prompt al femeii "e jenant ca am facut atatia ani de scoala si sunt injosita jos de tot", iar Basescu a raspuns "la ce calitate are invatamantul..." la care femeia i-a taiat-o scurt "se vede, a scos oameni ca dumneavoastra".

Sincer sa fiu, jenant mi se pare comportamentul presedintelui fata de oameni. Jenant e modul in care reactioneaza in continuare ca un bataus de la coltul strazii de fiecare data cand cineva il interpeleaza public. Indiferent ca e vorba de nivel politic sau pur si simplu cu sinistratii, el continua sa aibe acelasi stil jenant de maidanez care musca si maraie la toata lumea. Altii sunt de vina, tot timpul altii sunt de vina, doar dansul si sleahta de lipitori din jurul sau nu.

Oamenii sunt de vina ca au construit casele din chirpici in vale. Oamenii au facut case unde era satul, langa alte case. Simplu, logic si normal d-le presedinte, si dumneata daca ai fi pus in situatia sa-ti faci casa dintr-un venit de 1000 de RON pentru toata familia, nu te-ai duce in varf de deal, ci ai face langa ceilalti din sat, din chirpici ca e ieftin. Parca daca le constuiau la deal era mai bine, la cum o iau toate dealurile la vale din cauza defrisarilor necontrolate facute de "baronii locali" pe care ii tineti voi cu atata dragoste in brate. Am citit undeva ca zilnic in Moldova se defriseaza 2 hectare de padure. Zilnic!!!

Tot oamenii sunt de vina si ca nu si-au asigurat casele. Pai da, ca au bani de is putrezi de bogati. Ce sa mai vorbim atunci cand o sa vina badea Gheorghe de la sat sa-si faca asigurare pe cotet si casa se vor uita societatile de asigurare la dansul de zici ca boul la poarta noua e copil mic. Nimeni nu face polite de asigurare in zone predispuse la calamitati, mai ales in romania, ea insasi o uriasa zona de calamitate. Si nimeni nu le face gratis. Si nici o domnita de la societatile de asigurare nu se va duce la badea Ghoerghe in varful dealului sa-i evalueze bunurile, ca i se duce oja de pe unghiile de la picioare si i se rup toacele cu cui. Si, chiar daca ar fi asigurate, te-ar bate sfantul pana ti-ai capata banii, ca deh, suntem in romania unde birocratia ne inneaca mai ceva ca apele involburate ale Siretului.

Tot oamenii sunt de vina si pentru ca spun ceea ce au pe suflet. Daca se plang ca nu au bani, ca sunt saraci sunt jenanti. Daca afli ca e si profesor sau medic, jenant e putin zis, urmeaza cat de repede sa fie declarati paria ai societatii si arsi pe rug. Evident ca d-l presedinte nu are nici o vina, el doar se razbuna in continuare pe toti profesorii aia care si-au batut capul cu el ca sa-l faca om mare si sa ne distruga pe noi toti. Nici un cuvintel despre masurile pe care nu le-au luat in tot acest timp, nici o vorba despre digurile care nu s-au facut/consolidat desii acum 4 ani iara a fost prapad si jale. Nici o soapta despre banii "topiti" in sali de sport invizibile, sute de kilometrii de autostrazi "sus-pendate", flota pierduta a marii negre, scandalurile de coruptie, ministrii inculti si incapabili sa gestioneze ceva int ara asta, samd. Insa da, tunurile "pe ei, pe mama lor" de profesori care au dus invatamantul la o stare jenanta...si au furnizat posteritatii asemenea imbecili ca cei care ne conduc. Intr-adevar, aici is de acord, ar trebuii acuzati de complicitate la crime impotriva umanitatii si impuscati toti aceia care au educat asemenea specimene ce isi spun acum cu mandrie parlamentari, consilieri guvernamentali, presedinte. Jenant!

Dar, cel mai jenant e altceva d-le presedinte. Faptul ca sunteti rupt de realitate, sau in cel mai bun caz stiti, dar nu vreti sa recunoasteti. Ar trebuii sa stiti care e starea oamenilor pe care ii reprezentati, care e mentalitatea lor si cum gandesc. Ar trebuii sa ii intelegeti cand spun ca nu au bani, si sa stiti ca nu au. Ar trebuii sa fiti constient de cum se traieste la tara in Romania, ce situatie materiala au cei din Moldova, cum isi duc viata. Sunteti presedintele romanilor, ar trebuii sa stiti cum traiesc romanii. Ar trebuii, daca ati fi un om si presedinte adevarat. Daca nu, atunci deveniti jenant pentru ca nu e locul dumneavoastra acolo.

Si sa nu uit, inca o declaratie a d-lui presedinte, "sinistratii vor fi ajutati cu fonduri luate de la educatie si sanatate!". Nu stiu daca a facut aceasta declaratie inainte sau dupa discutia cu femeia de mai sus, dar daca a fost facuta dupa tare imi suna mie a razbunare, si dupa cum stie toata lumea, razbunarea e arma prostului, asa ca...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu