marți, 6 iulie 2010

tic tac

Exista o vorba veche din popor "tara arde si baba se piaptana." Adaptand la contextul actual, pot sa zic o alta varianta "tara se ineaca si magarii rag la TV."

Pentru ca nu pot sa le zic altfel. De cateva zile, in contextul puhoiului de ape cu care ne confruntam, au inceput si politicienii nostri dragi sa isi faca aparitia pe la TV si sa-si dea in stamba pe acest subiect. Nici macar acum in ceasul al doisprezecelea, ei tot nu se potolesc, tot nu sunt capabili sa uite de disensiunile dintre ei si sa-si dea mana intr-un efort de a scoate tara asta la liman. In loc sa vina cu solutii, in loc sa vina cu masuri prin care sa ii ajute pe cei loviti, ei continua sa-si arunce vina si responsabilitatea de la unul la altul. Continua sa arunce pisica moarta din ograda unuia in a celuilalt, continua sa minta si sa se certe in direct, in timp ce mii de oameni asteapta Dunarea cu sufletul la gura. Continua sa se bata cu pumnii in piept ca ce au facut ei, sau ce nu au facut ceilalti in timp ce alti oameni lucreaza de doua zile nonstop pentru a proteja orasul Galati de furia apelor.

Parca suntem pe o bomba cu ceas, auzim ticaitul lui, stim ca se apropie momentul exploziei, dar tot nu facem nimic. Genistii sunt paralizati in orbirea lor si continua sa se certe care e firul bun pe care trebuie sa-l taie.

Se spune ca momentele de criza ii unesc pe oameni. Nenorocirea abatuta asupra oamenilor i-a facut inca din cele mai vechi timpuri sa devina mai apropiati si sa conlucreze pentru a depasi situatia grea. Acesta a fost si motivul pentru care in opinia mea oamenii au ajuns sa stapaneasca pamantul. Daca nici acum romanii nu constientizeaza pericolul iar clasa politica nu devine responsabila, oare cand o sa se intample? Ce necazuri mai trebuie sa se abata asupra noastra pentru ca alesii nostri sa ne faca sa credem ca le pasa? Cand o sa ii vedem ca nu se mai cearta/contrazic si discuta pentru a face ce e mai bine pentru noi toti? Cand o sa-l vedem pe presedinte ca renunta sa fie arogant si moralizator, si o sa incerce sa fie un mediator? Cand o sa ne putem uita si noi linistiti la TV si sa vedem niste oameni care discuta pe marginea unor masuri si nu se cearta ca orbetii?

Atitudinea adoptata de toti, fara nici o exceptie, ma face sa ma intreb cu teama, pana cand oare o sa se continue in comportamentul asta? Oare chiar asa de orbi sa fim noi romanii? Oare chiar atat de jos suntem pe scara civilizatiei?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu