miercuri, 30 decembrie 2009

Progresul

Ce treaba am si eu d-le cu progresul asta.
Atentie, nu ma voi referi la vreo echipa de fotbal comunala, nici la fabrica de tricotaje, ci strict la termenul de progres in sensul de dezvoltare, schimbare in bine, evolutie.

Progresul in sine se bazeaza pe evolutie si pe inventii. Ne dam seama de existenta sa? Unde anume sa il cautam in jurul nostru? Care anume cred eu ca este cea mai importanta descoperire a omului?

Daca stam bine sa ne gandim, acum 20 de ani la revolutie, habar nu aveam ce e ala calculator. Si asta desii Felix-ul romanesc facuse impresii deosebite la vremea lui(pentru necunoscatori, Felix nu este pseudonimul lui Voiculescu ;), ci este numele unui calculator produs de romani comparabil ca si performante, daca nu chiar mai bun, cu cele mai puternice calculatoare din lume la momentul respectiv). Cand am mers la facultate in 1996 habar nu aveam de unde se opreste sau se opreste un calculator; pentru ca acum sa ajung sa consider calculatorul ca un obiect de nelipsit din preajma mea, mai important decat un televizor, radio, masina de scris, CD-player sau cam orice obiect media. Evident, vorbesc aici despre un calculator conectat la internet ;) Cat este de usor sa vezi un film, sa asculti o melodie sau sa stai la un video-chat cu vreo ruda aflata la mii de km distanta? Sa citesti presa fara sa cumperi un ziar, sa vezi prognoza meteo, sa iti faci cumparaturile online, sa vezi un desen animat bun, o pacaleala, un accident funny...

Insa progresul nu inseamna doar calculatorul. El e doar momeala pe care am folosit-o pentru a atrage atentia. Ganditi-va la banala...masina. Chiar ieri venind pe drumul de la Bistrita spre Dej, nu am putut sa nu ma gandesc la asta. 60 de km parcursi in o ora. Asta in conditiile in care acum, sa zicem 100 de ani, erau oameni care toata viata lor nu parcurgeau aceasta distanta. De fapt...Ce vorbesc acum 100 de ani?...cand si acum pe la sate sau la munte exista oameni care nu o fac. Si continui in directia asta: avionul, trenul... In zilele curente nu-ti ia mai mult de 24 de ore sa ajungi in orice tara de pe glob. Doar sa ai suficienti bani in buzunar.

Si cate si mai cate dovezi ale progresului. Incepand de la descoperirea focului in protoistorie si terminand cu ultimele descoperiri in domeniulo high-tech, totul inseamna progres, evolutie. Focul, roata, metalele, uneltele de care ne folosim, armele, cimentul, sticla, praful de pusca, motorul, electricitatea, calculatorul...toate ne-au facut mai buni, mai puternici, mai inteligenti. Chiar daca unele descoperiri gen armele de distrugere in arma au impact negativ, totusi ele inseamna evolutie.

Si totul se datoreaza cui? Inteligentei umane si spiritului de a lucra in echipa. Inventivitatii si curiozitatii de care am dat dovata ca si specie de-a lungul timpului. Modului in care am stiut sa ne unim fortele, sa invatam sa comunicam si sa scriem pentru a transmite din generatie in generatie ceea ce am descoperit pana la momentul actual. De fapt, consider ca acesta este marele merit al omului ca fiinta, peste tot in natura vedem modul in care anumite deprinderi sunt transmise prin mostenirea genetica urmasilor, insa doar la om vedem cum acest mecanism natural este completat de metodele inventate de om: scrisul si cititul. Practic, acestea stau la baza formarii oricaruia dintre noi. Fara el, nu cred ca ne-am ridica deasupra primatelor.

Privit ca individ omul este clar depasit de animale in cam fiecare domeniu. Insa, datorita scrisului si cititului, cuplate cu munca in echipa(specifica si ea majoritatii animalelor) a ajuns in varful lantului trofic.

Iata de ce e atat de importanta scoala si educatia. Iata de ce trebuie sa citim, sa scriem. Pentru ca scrisul si cititul inseamna cheia spre cunoastere, accesul la experienta acumulata de mii de ani de catre generatiile anteriare noua dar si poarta spre generatiile noastre. Pentru ca si noi trebuie sa scriem, sa ne transmitem mai departe experienta.

Altfel, fara ele, ne putem intoarce inapoi in copac, oricum Romania nu e departe de statutul asta :(

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu