duminică, 20 decembrie 2009

Peste jumătate din români nu au cumpărat cărţi în 2009

asa suna titlul unui articol publicat in Gandul.

Si nu ma surprinde deloc. Inca mi se pare chiar mare procentul si asta o afirm avand in vedere contextul politic-financiar in care ne aflam.

Probabil ca o explicatie a acestui 50% esta dat de avalansa de carti sa le zicem "low-cost" care au aparut pe tarabe, in special cartile ce se dau impreuna cu ziarul Adevarul. Felicit aceasta initiativa a celor de la ziarul amintit mai sus si ma declar fericit ca sunt unul dintre cei care au reusit sa adune toate volumele din colectie ce au aparut pana acum. Insa, daca stam sa ne socotim, cele 58 de volume aparute pana acum inseamna in jur de 600 de lei. O investitie modica in cultura, cam 44 de lei pe luna, s-ar putea spune la prima vedere, insa, daca stam sa ne uitam la suma totala, nu e chiar modica in Romania zilei de azi. Ceea ce face cu atat mai mult de apreciat staruinta celor care au reusit sa o faca.

Revenind insa la subiectul central al postului...si extrag noi fragmente din articolul care a generat acest subiect...
  • 62% din cărţile vândute sunt cumpărate de doar 9% din populaţie (segmentul celor care achiziţionează mai mult de două volume pe lună).
  • 22% dintre romani citesc o dată pe lună
Pai da. Normal avand in vedere nivelul de trai si grija pe care o perseverenta pe care o manifesta autoritatile romane in indobitocirea poporului. Cu cat omul e mai prost, cu atat e mai usor de manevrat politic si nu numai. As vrea sa vad si eu pe stimabilul domn xXx, candidat la un post caldut in parlament sau la presedintie cum merge pe la oameni si le da in loc de o galeata colorata politic si cate un litru de ulei sau kilogram de faina un pachetel cu o carte si ceva manuale si caiete pentru aia mici. O sa se intample asta in romania cand a face plopu pere si rachita micsunele....o spun eu!

Asa ca, hai sa scumpim noi tot ce e de scumpit, sa punem taxe si impozite pe tot ce misca, sa distrugem invatamantul, cultura si artele si sa ne pregatim cu mare atentie viitoarele generatii de ignoranti. Sa lasam sa moara de foame pe toata lumea si sa dam salarii mici ca sa isi cheltuie toti banii pe tigari, bautura si de ale gurii; ca nu care cumva sa le vina idei si sa-si ia naibii vreo carte!

Ca sa inchei...Cine are carte, are parte...parte de dureri de cap cand vede ce a ajuns traiul in romania. Asa ca dragi copii din tara'n treaga luati aminte la poza urmatoare

si lasati cartile naibii deoparte, ca nu vreti sa ajungeti profesori si medici care mor de foame, in timp ce analfabetii gen "primarele" Vanghelie care este, petardele gen "fata lui tata" cu multe "succesuri dar si esece", ciobanii instariti gen "Becali" sunt cei care ne conduc atat de la primarie cat si de la parlamentul europei.

Ignoranta este o binecuvantare.
(rezervata celor saraci cu duhul, as completa eu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu