sâmbătă, 26 decembrie 2009

Invidia

Ma macina de un timp invidia. Invidia fata de altii care pot sa fie destul de comozi sa se multumeasca cu putin. Care pot sa vada lucrurile simplu, in alb si negru - bogati versus saraci. Ma roade invidia fata de cei ignoranti, care nu stau sa gandeasca logic lucrurile si sa analizeze orice situatie si se arunca pur si simplu cu capul inainte in valtoarea vietii.

Romanul a facut un sport national din invidie. Fiecare, de la mic pana la mare e ros de invidie. Sa ne uitam putin si sa analizam situatia la rece... Gheorghe e invidios pe vecinu Ion ca are masina mai "bengoasa" ca a lui, pe vecinu Stefan ca are trei telefoane "marfa" pe Vodafone, Orange si Cosmote, pe alt vecin Ilie ca are nevasta mai "faina" ca a lui, pe Marin ca are vila mai mare ca a lui, pe Ion ca merge in concediu in strainatate, pe Vasile ca are doi copii la facultate, pe Marin ca lucra la banca si are salariu mai mare...

De fapt Gheorghe al nostru e invidios cam pe toata lumea, ca fiecare are ceva mai mare, mai bun, mai frumos, mai nou sau mai performant decat el. Si e normal sa fie asa, fiecare om ar un domeniu al sau unde ar trebuii sa fie mai bun decat altii. Fiecare trebuie sa se specializeze pe ceva. Dar Gheorghe al nostru e prea Gheorghe, el nu gandeste logic si vede doar prin prisma invidiei. "Da si de-a dracului, n-am inteles! Cum adica ala are aia, si eu nu?"

Si, ei bine, colac peste pupaza, ne mai alegem noi romanii si cu un politician de soi care sa faca capital politic pe tema asta. De vreo doi ani, cineva, nu zic cine, persoana importanta, vorba lui Caragiale, a marsat serios pe ideea de a exploata invidia romanului. Ba, indraznesc sa zic, a ajuns "animalul suprem" in romania. Oligarhii gen Vantu, Patriciu, Voiculescu sunt tintele predilecte. Ei sunt cei cu bani, cei care trag sfori, cei care sunt urati de o tara intreaga. Si nu numai, evident. In Romania zilelor de azi, cine are bani este urat. Invidia dusa pana la extrem se transforma in ura fata de cei cu bani. Nu se ia in considerare faptul ca de cand e lumea asta au fost oameni cu bani si oameni care au muncit pentru acestia. Ca in jurul unui om cu bani traiesc si isi castiga traiul inca multi altii. Ca un om cu bani nu sta cu ei sub saltea, ba mai mult ii investeste in afaceri, in firme si astfel da posibilitatea ator alti oameni sa traieasca si ei in preajma lui.

Nu domnule, il urasc pe ala ca are bani, si sigur, da sigur, ala a facut banii intr-un mod necinstit. Orice om care are bani a facut el ceva necurat, altfel nu avea bani. A furat el de undeva, nu se poate altfel. Din moment ce eu nu am reusit sa ajung ca el, fiind cinstit, e clar ca el nu a fost cinstit.
  • Se pare ca invidiem, mai mult decat pe altii, pe aceia care se ridica prin singura putere a aripilor lor, si se despart de cusca in care ceilalti raman inchisi.(Francesco Petrarca)
  • Foarte putini oameni pot sa onoreze fara invidie un prieten care a prosperat.(Aeschylus)
  • A invidia inseamna a te recunoaste inferior.(Gaius Plinius Secundus)
  • Invidia calomniaza virtutea: pe cel viteaz il numesc nechibzuit, pe cel cumpatat nesimtitor, pe cel drept aspru, pe cel intelept nelegiuit, pe cel marinimos il numesc marunt, pe cel darnic risipitor, iar pe cel avar, din contra, il numesc econom.(Sfantul Vasile cel Mare)
  • Nu-l invidiati pe cel bogat pentru averea sa, pe cel puternic pentru demnitatea sa si pe cel intelept pentru stiinta sa, caci toate acestea sunt mijloace ale virtutii doar pentru cei care le intrebuinteaza bine, fiindca fericirea nu sta in ele insele.(Sfantul Vasile cel Mare)
Si uite asa, ne punem la somn, ne trezim si mergem la munca, ne uitam cu pizma pe strada la masina altuia...ne lasam rosi de invidie fata de bunurile altora.

Si, uitam sa ne bucuram de familie, de sanatate, si de cei din jurul nostru :(

2 comentarii:

  1. Cred ca omenirea a facut un sport din invidie. Asta e caracteristica noastra.

    Cat despre mine, sunt invidios la culme, pe cei care au fost in fata randului la impartirea talentelor.

    RăspundețiȘtergere
  2. atunci cand sti ce vrei de la viata si te lupti pentru asta, nu iti mai ramane timp de capra vecinului, pt. ca oricum nu te poate ajuta cu nimic :P

    RăspundețiȘtergere