marți, 15 decembrie 2009

Despre paradoxul politic la romani

In urma revistei presei zilnice, stau si ma gandesc...Doamne mare mai e diversitatea pe pamantul asta, mare mai e pamantul in sine si multe locuri minunate sunt pe el, dar taman aici la noi te-ai gasit sa cultivi paradoxul? :(

De ce am ajuns la aceasta concluzie? Pai ia sa enumerez faptele pe scurt.
  • Romania a avut pentru cateva zile trei presedinti. Fostul presedinte - Basescu, actualul presedinte - Basescu si presedintele cu cel mai scurt mandat din istorie - Geoana. Sarmanul roman din popor s-a dus la culcare cu un presedinte si s-a trezit cu altul. Mai mult, acum sta si fluiera a paguba cand vede modul in care Geoana se trage pe c*r si plange disperat dupa putere.

  • Romania isi admira viata politica agitata in care principalul partid din opozitie, socialist, contesta alegerile sustinut de un partid liberal, national. Asta dupa ce s-au aliat impotriva altui partid liberal, dar democrat, partid cu care au fost insa la guvernare atat socialistii cat si national-liberalii. Ce sa mai vorbim de migratiile care au loc de la un partid la altul, in functie de cum bate vantul. Acum X-lescu este liberal, maine e psd-ist, poimaine independent si raspoimaine e pdl-ist. Pana si c*rvele mai isi iau si cate o pauza, numai politicianul roman nu.

  • Avem palate....multe palate...Parlamentului, Victoria, Cotroceni. Mai mult, oamenii care isi fac veacul prin aceste palate iubesc sportul. Sportul lor preferat ramane aruncarea pisicii moarte in curtea celorlalte doua palate. Si atat de bine se pricep la acest sport incat dupa 20 de ani de democratie, scorul este egal iar pisica cade intruna pe teren neutru in ograda poporului roman.

  • Avem nominalizate doua guverne, dar nici unul nu a trecut. De fapt tara e condusa de un guvern interimar injumatatit, guvern care de fapt nu este legitim pentru ca el a cazut prin motiune de cenzura. Mai mult, suntem momiti cu promisiunea unui guvern de uniune nationala, uniune care de fapt nu exista, pentru ca la romani asa ceva nu este posibil.

  • Avem o tara frumoasa cu un potential imens in turism si agricultura. Potential imens, dar nevalorificat, pentru ca la turism avem ca ministru o blonda iar la agricultura un drumar de meserie. Asta in conditiile in care am primit un post de comisar european pe agricultura, practic suntem a doua tara din Europa dupa Franta ca si potential agricol si multe alte tari incomparabil mai slab "dotate" din punct de vedere "agricol" si "turistic" sunt cu mult inaintea noastra.

  • Situatia financiara a populatiei scade de la o zi la alta, viitorul se prezice tot mai sumbru. Anul viitor va fi inaugurat prin scumpiri ale energiei si combustibililor, sistemul farmaceutic este la pamant, populatia primeste salarii cu 15% mai mici, pensionarii traiesc de la o zi la alta cu spaima ca maine nu vor avea cu ce sa cumpere alimente si medicamente, invatamantul si sistemul medical isi trag ultima suflare. Asta in conditiile in care avem un imprumut imens de la UE ce bate la portile tarii dar nu este lasat in tara deoarece nu avem guvern. Si mai mult, asta in conditiile in care in campaniile electorale ale principalilor candidati la presidentie s-au investit sume colosale.

  • Peste tot oamenii discuta politica. Se duc la culcare pe politica, se trezesc pe politica, respira politica. Insa la vot nu se duc pentru ca le place un candidat. Oamenii au incetat sa gandeasca pozitiv, da sustina si sa voteze un candidat pentru calitatile sale. Din contra, ei voteaza raul cel mai mic, voteaza pentru ca sa nu iasa celalalt. Permanent este urmarit raul cel mai mic, defectul cel mai mic. Peste tot este instaurat acest sentiment de ura politica.

Si atunci...stau si ma intreb si eu ca tot omul cand se simte singur si nebagat in seama de nimeni din cei mari...ce rost mai are politica asta d-le? De ce ne trebuie noua republica parlamentara? De ce naiba trebuie sa aiba maimuta romana drept de vot tot la 4 si 5 ani, cand oricum promoveaza la conducere maimute care uita de unde au plecat si se transforma in hiene politice?

2 comentarii:

  1. Apropo de paradox este o poezie frumoasa numita "Contraste" de Virgil Carianopol care suna cam asa:

    "Sunt bucurii care-ntristează,
    Sunt întristări ce fericesc,
    Sunt zile fără de lumină
    Şi nopţi adânci ce strălucesc.

    Sunt adevăruri ce doboară
    Şi sunt minciuni care ridică,
    Sunt împăraţi, atotputernici
    Ce însă tremură de frică.

    Sunt vieţi ce-au strălucit în viaţă,
    Dar când s-au stins parcă n-au fost,
    Palate care nu pot ţine
    Cât o cocioabă adăpost.

    Sunt oameni albi pe dinafară,
    Dar negri în adâncul lor
    Şi negri în afară, negri,
    Da-n ei de-un alb strălucitor.

    Sunt dulciuri ce-amărăsc ca fierea,
    Dar şi amaruri ce-ndulcesc
    Sunt nedreptăţi care îndreaptă,
    Dreptăţi care nedreptăţesc.

    Sunt multe contradicţii, multe:
    Sunt uri adânci ce nasc iubiri,
    Sunt suferinţi ce-aduc lumină
    Şi fericiri nefericiri!..."

    RăspundețiȘtergere
  2. poezia aia "suna cam asa"...? :D

    in alta ordine de idei, interesanta poezia.

    RăspundețiȘtergere