luni, 28 decembrie 2009

Banii

Intreaga noastra viata ne-o petrecem mai nou urmarind strangerea lor. Mergem la servici pentru ei, mintim sau inselam pentru ei, in timpul liber ne gandim cum sa facem rost de altii, ne uitam cu invidie la altii care au mai multi. Practic ne traim viata in jurul lor.



Intrebarea e: merita? Sa faci compromisuri, sa iti calci peste demnitate, sa inseli si minti, sa muncesti ca un rob toata viata, sa uiti de simplele placeri ale vietii, de familie si prieteni, sa ajungi dependent de servici si ratele de la banca?

Si pentru ce? Pentru o casa, masina, telefon smecher si kilograme de aur la gat si pe maini? Ca sa faci ce cu ele? In mormant sigur nu mai conteaza daca le duci cu tine sau nu(sigur ca NU).

Sa fim constienti de importanta lor dar sa nu uitam ca pana la urma sunt doar ceva trecator. Sa urmarim o independenta financiara dar sa nu-i lasam sa devina un scop in viata. Sa ne dorim sa nu ne mai temem de ziua de maine dar sa nu ne fie frica ca fara ei nu mai exista ziua de maine. Sa muncim pentru ei dar sa nu devenim sclavii lor. Sa ne bucuram cand ajungem la o stare materiala buna, dar sa nu uitam de unde am plecat. Sa ii castigam cinstit, fara sa inselam si mintim pentru ei.

"Cu bani poti sa ai orice, se spune. - Nu, nu se poate. Poti sa cumperi mancare, dar nu pofta; medicamente, dar nu sanatate; paturi moi, dar nu somn; cunoastere, dar nu intelepciune; stralucire, dar nu confort; distractie, dar nu bucurie; colegi, dar nu prietenie; servitori, dar nu fidelitate; par carunt, dar nu onoare; zile linistite, dar nu pace. Coaja tuturor lucrurilor o poti obtine pe bani, dar nu samburele. Asta nu poate fi obtinut pe bani."(Arne Garborg)

Intr-adevar, cei de la Holograf au dreptate...banii vorbesc. Dar, o fac prin intermediul faptelor si gesturilor noastre, a oamenilor care i-au creeat si care au ales sa-i foloseasca ca o forma de plata a serviciilor.

Banul este facut de om, nu face omul!!!

Un comentariu:

  1. E bine sa nu lasi banii sa te comande, dar daca ai cativa banuti ca sa iti permiti strictul necesar te simti mai in siguranta. :)

    RăspundețiȘtergere