joi, 30 septembrie 2010

Statul, tinerii si viitorul

In ultimele doua zile am vazut mai multe articole care gravitau in jurul aceleiasi idei: ce se intampla cu bursierii trimisi la studii in strainatate de catre statul roman cand isi termina studiile?

Conform contractului existent intre cele doua parti, "beneficiarii acestor burse trebuie să se întoarcă în România după 30 de zile de la finalizarea studiilor. Aveau dreptul să fie angajaţi într-o poziţie de conducere în instituţiile publice. La capitolul "sancţiuni", contractul prevede că beneficiarii burselor ar trebui să ramburseze 5% din suma plătită de statul român (30.000 de euro, pe an) dacă nu desfăşoară activitate în sectorul public." Este vorba despre 150 de studenti trimisi la studii in cele mai bune universitati ale lumii de catre statul roman, stat care a investit peste 6 milioane de euro in acest scop. Iar la intoarcerea in tara, desii au incercat sa respecte obligatiile contractuale, li s-au trantit usi in nas asa ca marea lor majoritate s-au angajat in sectorul privat. Asa ca acum, 99% dintre acesti oameni nici nu mai vor sa auda de angajare la stat si isi doresc ca statul sa nu-si mai aminteasca de ei.

Toata aceasta tevatura suna atat de familiar pentru urechile mele, incat am ajuns sa fiu scarbit de inconstienta si consecventa cu care statul roman nu stie sa valorifice valorile acestei tari. Stau si ma intreb intruna, oare de ce se face acest lucru? De ce ne batem joc constant de valorile pe care scoala romaneasca le-a produs in ultimii 20 de ani? Care e scopul sinistru pentru care continuam sa avem drept ministru al educatiei un agramat incapabil sa tina un discurs fara sa i se sopteasca? De ce tinerii valorosi sunt incurajati sa plece, dupa cum insusi presedintele tarii a afirmat?

Cu fiecare zi care trece ne afundam tot mai mult in mocirla. Suntem incapabili sa iesim din ea si continuam sa ne zbatem si sa ne afundam mai tare. Iar cei care ne conduc sunt orbi, surzi si muti la acest adevarat exod de inteligenta pe care il practicam de cativa ani buni. Ne pleaca medicii, profesorii, inginerii in strainatate unde sunt apreciati, asta desii studiile lor au fost platite de catre statul roman. Si nu ma refer aici la acei bursieri care au generat articolul, ci ma refer la toti copii care invata la buget, incepand din invatamantul primar si pana la cel universitar. Toata scoala, pana la finalul ultimului an de facultate sau master este finantata de catre statul roman! Iar apoi, cei mai valorosi pleaca la altii, care beneficiaza de investitia statului nostru!

Absurd e putin zis! Investim atat in formarea acestor copii iar roadele investitiilor noastre le culeg altii. Cu regret constat ca dascalii batrani sunt pe duca, la fel si medicii care profeseaza inca in tara. In fiecare zi mai moare cate un profesor batran, iar in locul sau nu vine nimeni. De ce ar veni cei tineri? Pentru 800-900 de RON? Din care oricum trebuie sa-si cumpere haine, maculatura, marker sau creta ca sa scrie pe tabla, mancare...

Si, colac peste pupaza, nu e destul ca avem conducatorii inconstienti, dar suntem si noi inconstienti. Peste tot pe forumuri la astfel de articole vad reactii ale altor "inteligenti" care declara ca acesti tineri sunt niste inadaptati, ca de fapt sunt prost pregatiti si de aia nu-si gasesc un loc de munca in minunata noastra tara. Domnilor contestatari, sunteti niste prosti!!! Cum va explicati voi atunci cu tartacutele voastre pline de aburii betiei si inconstientei ca acesti tineri sunt buni in strainatate dar in romania nu? Adica neamtul, francezul, norvegianul sau danezul este prost cand il angajeaza pe tanarul absolvent din romania, iar noi romanii putim de desteptaciune cand ii alungam si in frunte cu seful statului ii incurajam sa plece. De fapt, nici nu te mai miri asa tare daca stai sa te gandesti nitel cum reusesc politicienii romani sa ne manevreze de atata vreme printr-o strategie atat de simpla si veche "divide et impera".

Vorba bancului cu deosebirea dintre cazanul din iad cu romani si cel cu japonezi; la cazanul de japonezi tot timpul ai de munca ca se urca aia unu peste altul si tot vor sa iasa afara iar tu trebuie sa-i opresti, pe cand la cazanul cu romani nu ai nici o grija, cum vrea unu sa scoata capul afara cum il trag inapoi toti ceilalti si tu poti sa dormi linistit.

Doamne...mare e gradina ta!!!

Si urat viitor asigura statul nostru tinerilor de valoare!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu