duminică, 3 aprilie 2011

where is my place?

concluzie scurta si la subiect...oare pe ce lume traim?

Romani am fost, romani sunt inca, si-or fi cat neamul romanesc...parafrazand un binecunoscut cantec. Intrebarea care ma macina pe mine in momentul de fata, cand scriu acest post, este oare chiar exista neamul romanesc? Oare chiar e ceva de capul nostru? Oare...stupida intrebare...suntem noi intr-adevar un neam, si o natie?

Zi de zi, ora de ora...pe masura ce numar orele, zilele, lunile, anii care se aduna inexplorabil, si ma "maturizez" stau si ma gandesc tot mai mult la acelasi lucru: merit sa consider ca sunt un roman? Merit sa ma numesc roman? Patriot?

Raspunsul la intrebarea daca merit sa-mi servesc tara l-am lamurit de mult, din frageda pruncie, cand am decis sa aman incorporarea pana in ultimul moment cu facultatea, masterat, doctorat... Motivatia era simpla pentru mine in momentul respectiv. Cum adica, sa ma duc sa fac armata si sa primesc ordine de la un idiot stupid cu mult mai putina scoala si nivel de cultura decat mine? Adica, sa vina un noob si sa dea ordine: sus, jos, culcat, sculat, in rahat, dupa copac....etc...

Deci, pe scurt, am scapat de armata si de servirea tarii.

Tara tara, vrem ostasi!!!
Va mai amintiti de jocul din copilarie?

Ce vrea tara de fapt de la noi? Ce inseamna sa fi un bun "cetatean"? Ce inseamna sa fi un "bun" cetatean? Ce inseamna sa fim "romani"?

Now...let's be serious...desteapta-te romane, din somnul cel de moarte, in care te-adancira barbarii de tirani. Adica coruptia, indiferenta, prostia, ignoranta, lenea, ...

Ma uit ingrozit in mass-media si vad o lipsa totala de valoare, de mesaj pentru cei care or sa vina. Ce ne invatam urmasii? Cum ii modelam? Ce transitem mai departe celor care va sa vina?

Incep sa ma simt tot mai mult un personaj din Lost. Pentru cei care cunosc fenomenul, vorbim la figurat fratilor. Nu suntem pe o insula parasita, izolata de lume, singuri. Putem sa alegem intre a fi sobolanii care parasesc nava amenintata sa se scufunde si eroii de la Fukusima care lupta pentru viata, pentru familiile lor, pentru semenii lor. Putem sa luptam si sa avem macar privilegiul unei inmormantari pe scut, sau putem sa disparem in ignoranta, sub scut.


Alegerea ne apartine,...,din pacate.