miercuri, 30 iunie 2010

ultima noapte de dragoste...

...intaia noapte de razboi

Incepand de maine intra in vigoare masurile de austeritate. Incepand de maine incepe marele circ. Incepand de maine o sa fie si mai greu pentru noi toti.

Parca nu ar fi fost oricum destul, ca un bun crestin dupa ce am incasat o palma pe un obraz, intoarcem si celalalt obraz. Si singurul lucru ce ne mai ramane, incet dar sigur, este speranta. Speranta ca maine va fi mai bine. Speranta ca maine nu vor mai muri alti oameni in urma puhoaielor de ape care au navalit pe capul nostru. Speranta ca si maine vom avea putina agoniseala pentru care ne-am chinuit o viata intreaga. Speranta ca si maine vom avea ce manca si cu ce ne imbraca. Speranta ca nu vom mai fi mintiti, si in sfarsit cei care sunt responsabili pentru noi isi vor face treaba cu constiinciozitate. Speranta ca si maine ii vom mai avea pe copii nostri langa noi si nu vor fi nevoiti sa plece de langa noi pe meleaguri straine pentru a putea sa traiasca mai bine.

Insa, asta o sa fie maine. Deocamdata, azi inca e bine. Ne bucuram de putinul timp care a mai ramas, imi admir cu mandrie fluturasul de salar si ma simt bogat. Mai bogat decat maine ;) Azi e o zi minunata chiar daca soarele este ascuns sub nori cenusii care prevestesc ziua de maine, chiar daca trebuie sa merg in oras sa platesc rata la banca, abonamentele de telefon si internet, abonamentele de cablu. In opinia lui Basescu, azi e ultima zi de "bine" pentru grasii de bugetari care au supt sangele acestei natiuni si l-au cocosat pe sarmanul om de la privat.

Apropo, ca veni vorba, oare pe unde se ascunde maria sa marinelul suprem, ca nu prea i-am vazut moaca in ultimele zile. Acum, cand tara are mai multa nevoie de el, cand oamenii sunt greu amenintati de urgia naturii si mor sub puhoaie, cand profesorii si medicii se pregatesc sa intre in randurile celor aflati la limita subzistentei iar tinerii absolventi de facultate isi fac de zor bagajele pentru a emigra, unde e tatucul? Prin ce colt al palatului sau sta pitit el oare si cloceste cum sa-si repare imaginea? Hai d-le presedinte...iesi afara sa te vada tara. Mergi in moldova la cei oropsiti si spune-le ca o sa traiasca bine. Hai dute dragule, si fa bai de multime!

Azi e ultima noapte de dragoste, de maine incepe razboiul! Razboiul cu supravietuirea. Este scris in legile naturii ca doar cei mai puternici si cu capacitate mai mare de adaptabilitate sa supravietuiasca. Si asta s-a intamplat de cand e lumea si pamantul. Doar ca, acum spre deosebire de extinctia dinozaurilor, acum riscam sa se intample chiar pe dos; sa moara toate mamiferele marunte din tara si sa supravietuiasca doar dinozaurii aia umflati din parlament impreuna cu toata haita lor de necrofagi. Vom trai si vom vedea insa. Omul la foame e capabil de multe...sa vedem de ce o sa fie capabili si romanii...poate poate scapam noi si de ei ;)

O lupta-i viata; deci te lupta
Cu dragoste de ea, cu dor.

luni, 28 iunie 2010

picul, stropul si bocul

Erau niste versuri pe care mi le amintesc
"cate-un pic, pic, pic...pana n-o mai ramanea nimic,
cate-un strop, strop, strop...pana n-o mai ramanea deloc,"
si, as continua eu
"tot acelasi boc, boc, boc...pana ce vom saracii de tot".

Incepe sa ma amuze sa-i vad pe pacalicii astia de politicieni care au pretentia ca ne reprezinta in parlament. Trecand peste gravitatea situatiei si perspectiva unei populatii infometate si inghetate de frig la iarna, ma pun si eu si fac haz de necaz si rad ca prostu'n targ cand ii vad cu ce mutre grave si priviri triste se intrec in declaratii. Toti, ca o fi de la putere sau de la opozitie ies in fata microfoanelor cu o moaca de inmormantare si mai mai ca varsa si cate o lacrima pe mormantul cresterii economice. Si ce ma amuza mai tare nu e tristetea lor, ci ipocrizia de care dau dovada, si tupeul fara margini. As putea sa spun fara sa gresesc prea tare ca aceasta ipocrizie este asemanatoare cu cea a unui criminal care omoara pe cineva si apoi vine si plange la mormantul lui ca sarmana victima ce moarte urata a avut si ce rau ii pare dupa ea. As gresi insa cu aceasta paralela, pentru ca intr-un moment de ratacire oricine e posibil sa faca o crima pe care sa o regrete, pe cand in cazul politicienilor nostri nu vorbim despre un moment de ratacire, ci de o perioada de 20 de ani, in care premeditat, domniile lor au indreptat tara asta inspre locul unde se afla acum.

Economic, eu cred ca probabil ca ne vom redresa la un moment dat, pentru ca mecanismul economic este de asa natura incat se repara singur. Insa, moral si ca si nivel de civilizatie si cultura, doamne departe mai e luminita aia de la capatul tunelului. Si e normal, daca stam sa ne gandim la starea educatiei si sanatatii din prezent, si daca ne gandim la evolutia acestora in ultimii ani. In timp ce in alte tari s-a muncit si s-a investit enorm pentru a revigora aceste doua "domenii", in Romania e tocmai pe dos. Si, ca sa fiu mai clar, dau niste cifre pe care le-am vazut azi prin ziare
Evoluţie salarii (2009 - 2010)

ProfesoriMedici
Ungaria+18%+5,9%
Polonia+7,2%+6,2%
Bulgaria+8,9%+5%
România-2,7%-3,7%

Evoluţie număr angajaţi (2009 - 2010)

ProfesoriMedici
Ungaria+3,7%+12,7%
Polonia+1,3%+ 2,6%
Grecia+0,7%+5,4%
România-3,8%-3,1%

Si asta, inainte de mareata reducere cu 25% a salariilor profesorilor si medicilor si marirea TVA. Alelei ce o sa fie dupa... Ma intreb si eu, cum naiba vor oamenii astia sa ridice tara daca educatia si sanatatea sunt distruse si in fiecare zi li se mai bate cate un cui pe cosciug? Cu ce fel de oameni vor ei sa redreseze tara asta? Daca scolile produc absolventi tot mai tantalai iar populatia apta de munca e tot mai bolnava si mai batrana? Peste 10 ani cine o sa mai fie capabil sa munceasca?

Oricat de ticalosi ar fi, oricat de orbi ar fi de putere, totusi, eu nu pot sa cred, sincer, nu pot sa cred ca totusi oamenii astia chiar nu au si anumite intentii bune. Oricat de rau ar fi un om, criminal in serie sa fie, si totusi are si momente in care e bine intentionat. Iar in astfel de momente, cei care ne conduc, nu se gandesc oare si la asta? Chiar asa de orbi si de prosti sa fie?

Nu cred...nu pot sa cred...refuz sa cred asta...dar se intampla :(

"Panglicari în ale ţării, care joacă ca pe funii,
Măşti cu toate de renume din comedia minciunii"

sâmbătă, 26 iunie 2010

ta ta ta ta ta ta ta ta ta....

ne-au ciuruit :D

Traim intr-o tara minunata. Romania are cam toate formele de relief, este magnifica. In Romania poti sa vezi paradoxuri care frizeaza ridcolul. Ar trebuii sa fim mandri ca suntem romani! Unde altundeva in lumea asta mai vezi
  • tigani cu palate si bmw sau mercedes, plini de aur si care primesc ajutoare sociale de la stat.
  • elevi de liceu si studenti geniali care abia asteapta sa termine scoala ca sa emigreze.
  • profesori si medici care sunt, iertati expresia, "rupti in cur"!
  • mii de tineri care termina o facultate fara perspective de angajare, adica asa cum imi place mie sa zic "someri cu diploma".
  • infractori si corupti care beneficiaza de o lege mult prea blanda si care poate fi sucita dupa bunul plac in interese personale.
  • politicieni care schimba partidele si doctrinele mai des ca si chilotii(scuze pentru exprimare din nou).
  • masini de lux care ii fac pe straini sa le pice gura masca, telefoane bengoase, cluburi de fite si tineri drogati sau beti care petrec pana la 5 dimineata pentru ca apoi sa mearga acasa obositi si sa ceara bani de la mami si de la tati pentru noaptea urmatoare.
  • oameni care se vaieta ca mor de foame si manca paine cu margarina, salam expirat, si mamaliga cu slana si ceapa, dar nu se pot lipsi de tigari si bautura luata pe datorie de la birtul din coltul strazii.
  • mii de buticuri, micro-magazine si birtuturi aflate pe fiecare strada sau la parter de bloc.
  • conducatori care isi urmaresc propriul interes fara sa le pese de unde au plecat, si cine sunt cei pe care ii reprezinta.
  • oameni care au muncit o viata intreaga pentru ca sa ajunga sa primeasca o pensie care nu le ajunge sa isi cumpere medicamente si sa duca un trai decent.
As mai continua, dar a inceput meciul...macar acolo ma relaxez si uit de mizeria si nemernicia care o vad la televizor zi de zi, ora de ora. Concluzia e simpla...avem o tara minunata si un popor plin de contraste. Am putea sa stam la loc de cinste in orice vitrina a paradoxurilor, numai ca nimeni nu ar avea curajul sa ne puna acolo decat daca e inconstient si vrea sa ramana fara nici un trofeu in ea ;)

Stau si ma intreb totusi, de ce nu simt asta? De ce nu sunt mandru macar ca sunt roman? Oare pentru ca ma gandesc cu groaza la ce o sa urmeze? Fiul meu o sa se nasca intr-o tara care a uitat de oamenii sai, unde exista doar legea junglei si supravietuiesc doar cei puternici. Si, imi dau seama ca singura lui sansa e ca eu sa fiu puternic, sa supravietuiesc si sa ii transmit lui tot ceea ce stiu. Daca eu sunt slab si nu rezist, ce sanse o sa aiba el?

Cum o sa fac asta in contextul in care o sa pierd atat 25% din salar ramane de vazut. Am inceput sa ma obisnuiesc cu asta, si cautam solutii. Ce o sa fac insa cand mai vine si statul si mareste TVA cu 5%, cand o sa explodeze preturile si o sa creasca somajul, ramane sa imi dau seama in continuare. Si ca mine o sa fie toti ceilalti bugetari. Adica, toti profesorii, medicii, politistii, gardienii care o sa resimta masurile acestea mai acut decat oricine altceva de departe. E suficient sa cumulam reducerea cu 25% a salariilor cu marirea probabil cu minim 10% a preturilor, ca sa incepem sa ne gandim la supravietuire. Popor de mamaligari, nu degeaba ne-au nimit bulgarii asa. O sa ne intoarcem la mamaliga, slana si ceapa. La sapa fiecarui petec de pamant pe care il avem pentru macar niste porumb ieftin, ca sa avem ce sa punem pe masa. Acesta este unul dintre putinele momente in care ma urasc. Ma urasc pentru gura spurcata pe care o am, si pentru ca am avut dreptate, cu toate previziunile mele pesimiste. Insa, urasc si mai mult, infinit mai mult pe altii. Si, doamne fereste sa ajung sa ma intalnesc cu unu dintre aia pe care ii urasc din tot sufletul meu, cu fiecare por al fiintei mele. Doar sa discutam fata in fata, atata tot...

Felicitari d-le Basescu si d-le Boc...ne-ati ciuruit!!! Urmeaza sa ne mai luati si banutul de coliva...

Alelei!

Umbland eu asa brambura pe net, am dat peste o doina culeasa de Vasile Alecsandri, pe care vreau sa o postez aici:
Alelei! amar de mine,
Fratioare Constantine!
Rele sunt frigurile,
Mai rele-s dragostele!
Frigurile te racesc,
Dragostele te-ametesc
Si te-aprind, te scot din minte
Si te-ajung cu dor fierbinte.
Vai de mine! ce pacat
Ele ca m-au fermecat
Si-n trei zile m-au uscat,
M-au uscat, m-au vestejit
Ca stejarul infrunzit
Cand de bruma e atins
Sau de mare foc cuprins.
Alei! draga fratioare,
Ma trec ca roua din floare
Si ca spuma de pe mare,
Cand le soarbe mandrul soare.
Fa-mi o groapa la racoare,
Ca inima rau ma doare.
...amar de noi,
...fratiori si surioare romani
...rele sunt saracia, foamea, lipsurile populatiei
...dragostea de putere a politicienilor
...ne amortesc, ne omoara, ne lasa fara reactie
...ii fac sa uite de unde au plecat
...sa uite de ce sunt acolo
...dor de innavutire pe spatele celorlalti

...ne-au prostit de-a dreptul


...cand cu taxe ne-au atins
...si cu minciuni ne-au cuprins





...sa-i vedem la racoare
Ca inima rau ma doare.

Ieri s-au intamplat cateva lucruri care ma fac si pe mine sa zic "Alelei" cand ma gandesc cu si mai mare groaza la ce va urma.
  • Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala reducerea pensiilor cu 15%. La fel si recalcularea pensiilor speciale ale judecatorilor, magistratilor si membrilor curtii constitutionale.De la inceput nu am fost de acord cu reducerea pensiilor, pentru ca eu consider ca pensia e un drept al omului pe care si l-a castigat muncind o anumita perioada de ani, intr-un anumit context social. Reducerea pensiei intr-un cu totul alt context reprezinta o incalcare a drepturilor omului. Insa, nu pot sa nu remarc cat de clar este scos in evidenta din aceasta formulare statutul magistratilor si judecatorilor. Mi se pare absurda aceasta lipsa de fairplay de care dau dovada membrii curtii constitutionale, judecatori si dansii. Chiar atat de mare poate fi nesimtirea asta de la noi incat pana si unor persoane care totusi au o anumita cultura si pregatire intelectuala nu le mai pasa decat de propriile interese si nu se sfiesc sa faca asta in public, intr-un context oficial si la cel mai inalt nivel. Practic, asistam la o atitudine clara de genul: recalcularea pensiilor speciale este ilegala doar in cazul nostru pentru ca ne va afecta chiar pe noi. Ceilalti..sa se taie.
  • Guvernul cauta deja alternativa. Printre cele vehiculate, sunt marirea TVA si impozitarea anumitor pensii. Adica, tot rau o sa fie. Marirea TVA o sa loveasca in toti, preturile vor creste, firmele private vor fi afectate. Despre impozitarea pensiilor ce sa mai zic... Mai mult, daca aceasta se va face diferentiat, va fi si mai rau, pentru cei afectati mai tare.
  • Dan Diaconescu a fost eliberat si si-a anuntat intentia de a intra in politica, de a-si face partid si de a candida la presidentie. Alelei, amar de noi...daca mai ne lipsea ceva, asta era. Uitandu-ma la circul facut in jurul acestei arestari, la amaratii aia care striga in strada sa i se dea drumul, cand ma gandesc la toti "clientii" televiziunii OTV care vor fi fara indoiala simpatizanti ai posibilului viitor politician, cand ma gandesc la cati nemultumiti sunt in tara asta si cati vor mai fi pe viitor, ma ia cu fiori pe sina spinarii. Romania incepe sa confunde tot mai mult cu ceea ce prezinta OTV, nivelul intelectual si moral al romanului incepe sa fie tot mai instabil si mai vulnerabil la manipulari media, si tare ma tem ca la urmatoarele alegeri vom asista la o migrare masiva a voturilor populatiei fie spre extremismul promovat de Vadim, fie spre indobitocirea promovata de Diaconescu, fie(de ce nu) spre fanaticism si habotnicism religios.

Pericolul e imens. Riscam sa ajungem o natie cu un nivel de gandire medieval, cu o societate rupta in doua: bogati(boieri luminati) si saraci(tarani inculti). In loc sa invatam din propriile greseli, continuam sa ne prostim si riscam sa ajungem condusi de niste personaje grotesti, mai grotesti decat cele care o fac acum. Cam asta o sa fie rezultatul anilor scursi de la revolutie, ani petrecuti in fata televizorului la telenovele, ani petrecuti ascultand manele, ani in care s-au urmarit show-uri regizate gen "Nora pentru mama", "Big Brother", "Din dragoste", "Iubire interzisa", "Copii contra parinti", "Tradati din dragoste" s.a.m.d. Ani in care in loc sa muncim, sa citim o carte, sa ne preocupe educatia proprie si a copiilor nostri, sa facem sport si sa ne ingijim de sanatatea noastra fizica si mentala, am preferat toti sa stam in fata televizorului, sa devenim obezi si sa ne tampim. Si sa ne rugam la Dumnezeu sa ne faca sa ne fie bine, in timp ce noi ne scufundam in mediocritate si in grasime. Totul sub privirea ingaduitoare a bisericii care prospera, si sub coducerea unei clase politice care isi urmareste interesele personale si nu o doare nici in cot de cei pe care ar trebuii sa ii conduca.

Asa ca, sa continuam sa consumam telenovele, sa ne uitam la show-uri care promoveaza incultura si decadenta, sa consumam junk-food si sa ne rugam la Doamne Doamne sa faca minuni pentru noi, in timp ce noi nu facem nimic...si o sa traim...bine!

vineri, 25 iunie 2010

Increderea vine si se duce

Tatal meu m-a invatat cel putin un lucru pentru care o sa-i fiu recunoscator cat traiesc, si daca o sa fiu un parinte bun o sa il transmit si urmasilor mei. Si anume ca "actiunile tale te definesc ca si om."

Adica modul in care te comporti cu cei din jurul tau se reflecta in cum esti perceput de catre cei din jurul tau. Daca ai demnitate, esti de cuvant si te tii de promisiunile facute, daca stii sa ierti dar si sa ceri ceea ce e al tau, daca faci ceva atunci sa faci calumea si sa nu-ti bati joc de munca, daca areti respect pentru cei din jur...vei fi "om". Nu degeaba se spune ca "sa fii om e lucru mare" ;)

Iar un "om" beneficiaza de incredere. Pana la proba contrarie. La primul pas gresit..buh bye...welcome to the real world :D Cam ca si fecioria ;)

Ca tot veni vorba de incredere...ia hai sa ne amuzam putin...pe seama increderii de care mai beneficiaza cineva "drag" noua ;)

Oare cat s-a chinuit ala pana a dresat cainele? :))

joi, 24 iunie 2010

Sa plangem cu...

...Traian Basescu.

Daca in urma cu cateva zile radeam impreuna cu Elena Udrea azi o sa plangem cu presedintele. Nu de alta, dar asa o sa fim exact in contextul din expresia "ras cu plans, balega de manz". Asta e romania, o mare balega. Nu stiu la ce se gandeste cineva cand aude cuvantul balega, insa eu cel putin, cand ma gandesc la tara noastra, la oamenii care sunt in ea si la cum se poarta unii cu altii si fata de natura, ma gandesc la o balega. Atat ca si consistenta cat si ca si mirosuri.

Dar sa revin la subiectul initial. De ce sa plangem? Pai, ma uitam ieri la stiri la ultima gaselnita a acestuia si modul in care tine lumea ocupata in tara asta, distragand atentia de la problemele reale si deturnand-o inspre prostii. Cum a sarit nitel cu gura pe presa, cum gata scandalul, si toata lumea uita de orice altceva. Mare balega mai e romanul, cum nu sta putin sa se gandeasca si sa dea dovada de maturitate in gandire :(

In cele ce urmeaza o sa prezint pe scurt extrase din lista vulnerabilitatilor la adresa Romaniei, lista trimisa de catre Presedinte catre CSAT.
  • diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului.
  • capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local.
  • politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local cât şi naţional.
  • corupţia, cu implicaţii asupra funcţionării instituţiilor statului şi cu efecte negative asupra vieţii cetăţeanului.
  • dezechilibrele bugetare generate de decizii politice greşite.
Pai bine sefu, dar oare cine sunt vinovati pentru toate astea? Noi sau voi cei care v-ati cocotat pe scaunul puterii si ne carmuiti cu atata pricepere? Cine aplica legea si conduce institutiile statului? Cine politizeaza tot ce misca in tara asta? Cine sunt cei mai corupti din tara asta si cine ar trebuii sa lupte impotriva coruptiei si a clientelismului politic? Mi se pare mie, sau matale impreuna cu consilierii prezidentiali afirmati in aceste 4 puncte ca voi si toti cei din preajma voastra sunteti principalul pericol la adresa tarii si a cetatenilor ei? :D
  • scăderea calităţii serviciilor publice de sănătate.
  • calitatea scăzută a sistemului de educaţie prin degradarea actului educaţional, cu efecte directe asupra evoluţiei societăţii româneşti prin deprofesionalizarea acesteia.
  • degradarea coeziunii familiilor ca urmare a fenomenului de migrare, cu consecinţe puternic negative asupra copiilor şi tinerilor.
  • tendinţele demografice negative şi procesul de îmbătrânire a populaţiei.
Nimic mai adevarat, sunt intrutotul de acord. Intrebarea e...de ce pleaca tinerii? De ce medicii si profesorii pleaca din tara si nici nu vor sa auda de intoarcere in Romania? Care sunt cauzele migratiei romanilor in strainatate?? Sa fie din cauza politicilor duse de la revolutie incoace de catre voi si predecesorii vostrii? Sa fie din cauza salariilor de mizerie care exista in sanatate si invatamant? Din cauza conditiilor dezastruoase de munca si a lipsei de motivatie?. Sa fie din cauza ca voi toti va tratati in strainatate si va trimiteti copii la scoli in strainatate, in timp ce noi restul ne luptam cu mizeria si saracia? Sa fie din cauza promisiunilor pe care le faceti in fiecare campanie electorala si de care nu va tineti? Cine sunt cei care provoaca aceste efecte si atenteaza la siguranta nationala d-le presedinte, oare nu asist la o noua marturisire a neputintei si incompetentei? :P
  • fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora
  • presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului
Aham...reluam placa cu mogulii de presa si actiunile tonomatelor. E cam veche placa asta d-le presedinte. Stiu ca presa in romania e cum e si romanul, si chiar ieri am scris despre asta. Insa, de aici si pana la a afirma ca presa este o amenintare la adresa statului e cale lunga d-le presedinte. Atat de lunga incat nici daca as merge de la Oradea la Constanta cu CFR-ul de care ai avut atata grija domnia ta si Berceanu in multi, multi ani cati ati fost la conducerea ministerului transporturilor si as medita la ce nazbatii sa zic, tot nu as putea in acest timp sa zic una mai mare ca asta. Ce mai vreti sa faceti acum cu aceste puncte? Sa directionati atentia SRI, a Ministerului Apararii si a Ministerului de Interne spre presa? In loc sa se ocupe de coruptie, vor incepe sa vaneze jurnalistii incomozi puterii? Ne reintoarcem la vremurile in care statul cenzura libertatea de exprimare si ancheta/pedepsea pe cei care nu jucau dupa cum le canta puterea?

Cand vad lista asta, nu pot sa ma abtin sa nu rad cu un ochi si sa plang cu altul. Vorba de mai sus..."ras cu plans, balega de manz".

miercuri, 23 iunie 2010

The good, the bad and the ugly

Incep sa ma simt incoltit. Ingramadit intr-un colt al camerei, incerc cu disperare sa gasesc si eu o portita de scapare. O oaza de liniste intr-o lume mult prea agitata care ma inhiba si imi limiteaza capacitatea de concentrare. Dar, nu se poate d-le...se pare ca nu mai am pe unde sa ma strecor... Bine, bine, munceste omul cat munceste, dar mai trebuie sa faca si altceva in viata asta, nu doar sa munceasca ca un rob. De plimbat...canci, ca toarna cu galeata. De uitat la TV, nu poti ca tampesti. Stai toata ziua in casa ca huhurezul, si ai vedea si tu o stire, sa stii ce se mai intampla pe lumea asta.

Incerc si eu ca tot omul, sa-i spunem "normal" desii normalitatea asta cam a incetat sa existe in Romania zilelor noastre, sa citesc ceva util. Sa-mi fac revista presei, sa fiu informat, sa stiu si eu pe ce lume traiesc. Da pot???

Pe toate ziarele ma uit, fie ca e in stanga, fie ca e in dreapta, nu vad decat doua subiecte.
  • Primul, evident, criza economica si masurile de austeritate.Si da-i si urla...sperie pe toata lumea, ameninta cu sfarsitul lumii, moartea prin infometare sau inghet, statul vaneaza "evazionistii", "evazionistii" fenteaza statul, PDL fura, PSD si PNL urla de nervi, ca nu pot fura si ei...si da-i si lupta neicusorule. Nu neg ca nu e criza, dar, ma intreb oare cate procente din toate aceste efecte ale crizei sunt urmarea fireasca a ei, si cate sunt datorate circului media si panicii care o intretin artificial?
  • al doilea, DD. Cum, nu stiti cine e DD? Nu e sora lui Dexter, ci e Dan Diaconescu. Arestarea sa produce un tam tam imens in toata media. Ca si in cazul lui Becali de altfel. Doamne, doamne...ce ne mai place sa facem circ si martiri :(

In rest...nimic. Doar niste stiri de la campional mondial de fotbal, insa sportul e altceva.

Vinovata in ambele situatii, si in multe altele este presa. Presa care se indeparteaza tot mai mult de scopurile ei. Chiar asa...si-a pus cineva intrebarea: "Care e scopul presei si al mass-media?"
Personal, cred ca scopul presei e sa informeze. Sa prezinte adevarul tuturor, sa nu denatureze informatia si sa fie obiectiva. Sa faca cunoscute tuturor celor care doresc sa fie informati ultimele noutati in domenii variate si sa prezinte realitatea intr-o maniera profesionista si echidistanta, fara sa inventeze stiri noi doar de dragul senzationalului. Gazetarii trebuie sa fie niste profesionisti ai imaginii, maestrii ai cuvantului, formatori de opinie si persoane echilibrate.

Avand in vedere ceea ce am spus mai sus, si vazand in fiecare clipa ce inseamna presa si mass-media la noi, nu pot decat sa constat cu o mare amaraciune ca suntem exact la polul opus acestor concepte. In timp ce unii dintre gazetarii nostri se comporta ca niste marionete care scriu in functie de ce le dicteaza seful, altii se pricep doar sa vaneze senzationalul, sa inventeze stiri false sau sa rastalmaceasca vorbele dupa bunul lor plac.

Incepe sa-mi fie deja greata sa mai citesc o stire in vreun ziar. Peste tot e plin de scandal, circ, poze deochiate. Viata noastra se tranforma intr-un circ tocmai datorita mass-media. Cand la orice colt de strada vezi numai tonete cu ziare de scandal si femei dezbracate, cand in loc de stiri vedem doar crime si scandaluri, ne miram ca urmasii nostri se manifesta in acelasi mod? DD nu a fost prost, a facut bani exploatand ceea ce suntem, si incet incet, intreaga media s-a luat dupa el. Iar acum, culmea cinismului, el insusi s-a transformat din moderator in subiect de stiri. Si totul datorita modului negativ in care mass-media a inteles in romania sa prezinte realitatea.

Titlul postarii de azi nu este intamplator, ci preluat dintr-un film celebru. Traducerea in romana este "Bunul, raul si uratul". Si cred, ca ati inteles cine este tinta, chiar daca este un substantiv de genul feminin ;)

luni, 21 iunie 2010

Sssst...ca nu stim cine ne asculta

In weekend a avut loc la Snagov o "sedinta" inutila a PDL convocata de domnul presedinte. Fapt divers, cel putin pentru mine, pentru ca era clar ca nu se va discuta sau face nimic serios, totul e doar praf in ochi si o noua ocazie de a lamuri lumea cine e sefu al mare ;)

Si, intr-adevar, nu s-a intamplat nimic notabil. Insa, s-a remarcat un lucru, pe care multi il trec cu vederea, si pe care l-am vazut intamplator in relatarile din presa ale evenimentului. Probabil ca nu i se va acorda mare atentie acestui eveniment, dar cel putin pe mine m-a lasat cu un gust amar si cu un fior pe sira spinarii.

Mai precis, la un moment dat, un deputat PDL, Marius Spanu, s-a ridicat solemn si a repetat o fraza pe care probabil ca a repetat-o de zeci de ori in fata oglinzii, altfel nu vad cum i-ar fi putut iesi pe gura o asemenea propozitie: "să se renunţe la încrengăturile mafiote locale, să lăsăm practica numirilor politice, să se termine cu nepotismele la deconcentrate şi la centru!". Frumos, nu?
Doar ca, in urma discursului sau, a venit si raspunsul presedintelui: "Domnule deputat... nu cumva dumneavoastră aţi mers la domnul Sorin Brejnar (n.r. e vb. de preşedintele ANAF) la ANAF ca să vă numească cumnatul la şefia Finanţelor de la Iaşi?". Pierdut deputatul a raspuns ca "Da" iar replica lui Basescu a fost prompta "Bine, staţi jos, domnu' deputat!".

De ce am ramas cu un gust amar? Pentru ca e clar ca lumina zilei ca totul in tara asta se rezuma la nepotisme, favoruri si pile. Vrei sa fii cineva, vrei sa ajungi intr-un post caldut, trebuie sa ai relatii. Asta se stia, e practica veche in romania. Dar, sa recunosti acest lucru asa in direct, in ochii lumii, sa ti-o spuna in fata presedintele tarii, si sa nu patesti nimic, mi se pare ridicol. Macar de ochii lumii, dar tot ar fi fost normal sa se ia anumite masuri. Intr-o tara normala, nu ca a noastra, ma gandesc ca un asemenea deputat ar fi fost obligat sa isi prezinte demisia...dar la noi... Practic d-l presedinte stia, si nu a zis nimic. A acceptat tacit si nu a facut nimic. Rusine!!! Situatia proasta in care se afla tara asta se datoreaza in primul rand datorita acestor nepotisme care au eliminat competenta dintre criteriile de selectie la angajare si a dus la un aparat administrativ supraaglomerat. Suntem sufocati de cumetrii si relatii, o tara intreaga plateste cu 25% si 15% datorita acestor "criterii false de selectie", iar d-l presedinte nu zice nimic. Normal, ce sa zica, doara si beizadeaua sa nr 2 e bine merci la Bruxelles tot datorita unor asemenea masinatiuni. Unde este acel presedinte care declara cu patos ca va lupta impotriva coruptiei? Unde este dusmanul neimpacat al mogulilor, nepotismelor si coruptiei?

De ce ma ia cu frisoane pe sira spinarii? Pai...ma intreb si eu, cum de stia deja d-l presedinte de aceasta interventie. Cat de bine, si cat de mult suntem "ascultati" si "controlati" de catre SRI? Si ma ingrozesc...sincer...

duminică, 20 iunie 2010

Atentie...drum alunecos

Dupa mai multe zile caniculare, a venit vremea furtunilor. Parca s-au rupt cerurile si vrea Doamne Doamne sa ne pedepseasca pentru toate cate le-am facut si le facem. Si daca carosabilul e umed, la o frana brusca se produce fenomenul de acvaplanare si te trezesti cu botu-n malul de pamant de pe marginea drumului sau intr-unul dintre putinii pomi pe care mai ii vedem prin preajma soselelor.

Asa ca...atentie. Frana brusca poate sa ne aduca numai necazuri ;)

Trasand o paralela, tot un fenomen de acvaplanare se poate intalni si in atitudinea unora dintre cei care ne carmuiesc cu atata indemanare spre un viitor luminos. Doar ca la dansii acvaplanarea se manifesta printr-o plutire deasupra noastra a tutror, o rupere completa de realitate si vorbe spuse asa in plezneala, doar ca sa sune chipurile a vorbe de om "dastept si cu diploma". Ma rog, plutire, levitatie, paralelism...whatever, tot acvaplanare deasupra mocirlei formata din noi cei de rand se cheama :D

Ultimii doi plutitori sunt Adriean Videanu si Mihail Dumitru.

Nu am nici o indoiala ca de primul ati auzit vrute si nevrute, e o "personalitate marcanta" a vietii politice romanesti(daca se poate numi viata ceea ce fac dansii). Celebru datorita bordurilor minunate cu care ne-a impopotonat frumoasa noastra tara, in ultimele zile a fost luat la tinta de presa in legatura cu "casuta" mica pe care o detine la Snagov. Vizibil deranjat, d-l ministru a declarat ca viluta respectiva are doar 4 dormitoare pentru el si sotia sa, cei doi copii si unul dintre parinti, si a muncit zi si noapte pentru a o realiza. Intrebat cati romani isi permit sa aiba o casa de 1300 de metri patrati, domnia sa a decarat "Cei care muncesc, cred că îşi pot permite. Sunt un om care a muncit zi şi noapte multă vreme pentru a putea pune pe picioare un business adevărat." Asa o fi domnu ministru, cum zici domnia ta, muncitorul. As avea si eu insa niste nelamuriri la care as dori sa-mi raspunzi(evident ca o sa zboare porcii si o sa fim toti miliardari in dolari cand o sa se intample asta).
  • Daca stam sa ne uitam noi asa cinstit si obiectiv la situatia oamenilor din aceasta tara, si luam in considerare vorbele domniei tale, cam nimeni nu e harnic si toti suntem niste trantori. Incepand de la bunicii si parintii nostri, si continuand cu noi ceilalti, toti suntem niste trantori care nu muncesc. Pentru ca in afara de voi, harnicutii care ne conduc si lucreaza zi si noapte, numeni nu prea mai are vile de 1300 mp. Doar voi, impreuna cu Becali, Copos, Pascani, si alti cativa harnicuti ati muncit zi si noapte, restul toti 20 de milioane suntem niste trantori. Ah...si sa nu uit de alti oameni harnici si cinstiti, tiganii cu palate si manelistii. Toti, oameni cinstiti, harnici si plini de osardie muncitoreasca!
  • Acu, ca am lamurit cu harnicia, alta problema sefu. Daca ai fost atat de harnicut si de destept ca te-ai chivernisit asa de bine, cum se face ca tara asta e in...rahat? De ce nu ai facut nimica mataluta si pentru noi astia puturosii??? Te temi sa nu te murdaresti daca bagi si mataluta mana in mocirla sa ne scoti si pe noi din noroi? Daca tot esti capabil, si harnic, si bun, si muncesti zi si noapte fa-ne si noua nenorocitii un pustiu de bine.

Ehh, si pe cat de celebru e primul, pe atat de necunoscut e Mihail Dumitru. Adica, ministrul agriculturii oameni buni! Macar pe aista il inteleg, e necunoscut, conduce un minister care practic nu mai exista, si trebuie si el sarmanul sa se faca cunoscut cumva. Problema e ca a prins viteza prea mare, si cum e sezon ploios si multa mazga, a derapat rau de tot. Ilustrul necunoscut a avut ideea geniala sa ne intoarca in trecut acum vreo 30-25 de ani, cand toti eram vrednici pionieri si in fiecare toamna mergeam in practica la cules de porumb, cartofi, mere, prune. Din toamna, Ministerul Agriculturii vrea să ii scoata pe elevi la cules de mere, struguri sau cartofi. Astfel, copiii din marile oraşe vor putea face cunostinta cu "munca de la tara". Mai avea putin d-l ministru si incepeau sa-mi dea lacrimile amintindu-mi de Tanase Scatiu din "Viata la tara" a lui Duliu Zamfirescu. Imi amintesc si acum cu mult drag cum eram dusi la cules de mere de dimineata pana seara, si dupa o zi de urcat in copaci si scuturat creierii prin ei primeam 3 mere drept rasplata. Si eram controlati de doua ori, ca sa nu fim cumva hoti si sa luam mai mult de 3 mere. Si eram transporati cu tractorul, peste 100 de copii intr-o remorca cu 30 de scaune. Dar la porumb, ce frumos era. Acolo nu primeam nimic, si ne zgariam in pitiene de seara nu stiam cum sa ne spalam mai incet pe maini ca sa nu ne usture...tare.

Minunate vremuri, minunati conducatori. Incetuc, incetuc, acolo ajungem iarasi. Madama Udrea vrea sa ne duca la canalul Bucuresti-Dunare, d-l Dumitru planuieste sa ne duca copii la practica si munca in folosul partidului si tarii. Ahh, si sa nu uit, deja am auzit mai multa lume ca dragul de ANAF se baga fara nici o grija in depozitele bancare si pune popreala pe bani cand si unde ii taie capul. Ne indreptam spre democratie cu viteza luminii!!! Normal, de altfel, cand derapezi, mazga devine cleioasa si viteza creste :P

sâmbătă, 19 iunie 2010

Tickets please!

Stau si ma distrez ascultand mai multe jurnale de stiri, de ultima metoda de a ciurui a celor care ne conduc. Impozitarea tichetelor de masa.

Personal, aceasta masura nu mai ma afecteaza, pentru ca deja pentru profesori si bugetari aceste tichete sunt istorie, ele fiind taiate de la inceput de an. Insa, vor fi destui altii care o sa simta.

Ceea ce mi se pare interesant e insa modul in care aceste tichete si-au facut loc in viata romanilor. Gandite initial de germani, adica oameni cu cap, bun simt si responsabilitate, tichetele de masa au fost introduse pentru a influenta pozitiv mai multi factori:
  • beneficiarul direct, angajatul, are posibilitatea sa cumpere mancare fara sa dea bani. Ar putea sa primeasca mai multi bani de la firma angajatoare, echivalentul acestor tichete, insa acesti bani ar fi supusi impozitului.
  • firma angajatoare are posibilitatea sa rasplateasca angajatul fara sa plateasca impozit. Aceste sume, echivalentul tichetelor nu se impoziteaza
  • producatorii de alimente sunt avantajati sa vanda mai mult, deoarece aceste tichete sunt destinate exclusiv pentru mancare
Repet, asta in Germania, unde oamenii sunt corecti si cu simt al raspunderii. In momentul in care aceste tichete au fost introduse intr-o societate depreciata moral, cum e societatea romana, a fost doar o chestiune de timp sa vedem denaturate toate scopurile intiale ale acestor bonificatii. Astfel, alcoolul si tutunul au inceput sa fie achizionate pe baza de tichete fara nici o problema, principalii vinovati in primul rand pentru aceasta fiind comerciantii care acceptau tichete. Si pentru patroni era convenabil, in loc sa mareasca salariile angajatilor, au trecut pe tichete de masa. Iar cel mai mult de castigat au avut probabil tipografiile care le tipareau. Era insa doar o chestiune de timp pana ca statul roman sa "distruga" complet aceasta intiativa destinata stimularii economiei. Asa ca, taca, paca...s-a inventat impozitul pe tichete :D

Asta micu si marinelul hahait v-au facut-o din nou dragi romani. Pac, pac... -16% din bonuri, ma intelegeti? De-o fi bine, de-o fi rau, nu conteaza, important e sa continuam sa traim bine!

joi, 17 iunie 2010

subiectivismul

Ne marcheaza viata fara sa ne dam seama. Ne afecteaza parerile si ne schimba deciziile. Ne influenteaza actiunile si ne schimba reactiile in tot felul de contexte. Este o realitate, pe care din pacate nu o constientizam si refuzam sa o acceptam ca si realitate.

Si totusi, ne inconjoara si apare in marea majoritate a deciziilor pe care le luam in decursul vietii. Si, e de inteles asta, in fond si la urma urmelor e viata noastra, facem ce vrem cu ea. Subiectivismul in esenta e de inteles, insa, nu inseamna ca e si de acceptat. Si de aprobat ca fiind normal.

Momentan insa, ma deranjeaza subiectivismul celor care comenteaza cupa mondiala din Africa de Sud. E clar ca fotbalul mondial este influentat de bani, si de influenta lor, dar, totusi, la un asemenea nivel inclin sa cred ca nu e asa de simplu si de usor. Inclin sa cred ca totusi, in cele din urma cel mai mult conteaza capacitatea de concentrare a jucatorilor, si modul in care acestia sunt capabili sa formeze cu adevarat o echipa. Si atunci, daca totusi (asa cum e normal) ei sunt cei care joaca si decid rezultatul, de ce intervin "reporterasii" nostri de doi lei si trei cuie si denatureaza realitatea. Mai concret....m-am uitat la Franta - Mexic. Si, dupa terminarea meciului, am ascultat cu stupoare pentru mai bine de o ora comentariile celor invitati in studiou. Si, nici macar un "geniu" nu si-a pus problema: "Frate, cei din Mexic au jucat mai bine, au fost pragmatici si si-au jucat sansa pana la capat!" Toti au plans si au justificat Franta, toti au cautat scuze pentru Franta, dar nici unul nu a recunoscut sau subliniat meritul Mexicului in acest rezultat. De ce? Pentru ca sunt saraci si nu se pot compara cu Franta? Ipocrizie....te urasc!!!

Poate sunt paranoic, insa cel putin pentru moment mie mi se pare clar...traim intr-o lume care nu e a noastra. E lumea banilor, a intereselor materiale meschine, e lumea celor mici si slabi vanati de rechini mari si puternici! Si, tare ma tem, ca vorba lui Stefan e adevarata...lumea asta nu e nici a noastra, nici a urmasilor nostri, si nici a urmasilor urmasilor nostri... :(

miercuri, 16 iunie 2010

noi suntem romani...

Moldoveanul si munteanul
Sunt frati buni cu ardeleanul.
Trei romani plini de putere
Ca romanu-n veci nu piere.

Frumoase versuri, pe care le ascult cu cea mai mare placere cand le canta Nicolae Furdui Iancu. Versuri care ma fac sa ma gandesc la caracterul acestui popor, la cum este el in cantece si la ce a ajuns in aceste zile in care traim.

Azi, nu o sa ma leg de politica si de mai stiu eu care trepadusi pe care istoria sper ca ii va uita. O sa ma opresc insa asupra unei stari de fapt care incepe sa ma socheze, si o sa ma opresc asupra celui pe care il consider eu vinovat pentru aceasta stare de fapt. Sunt inca sub influenta vestii pe care am primit-o ieri, ca ala mic pe care il asteptam pe la finalul lui octombrie o sa fie baietel. Asa ca azi, sunt bun, putin mandru, putin speriat de idee, si putin meditativ(putin mai mult aici :D). Facandu-mi revista presei zilnice, nu mi-a sarit in ochi nimic legat de ce se intampla in tara la nivel macro, aici "toate's vechi si noua toate", vorba poetului. Dar, m-a "mancat" sa ma uit peste comentariile de pe toate ziarele, comentarii puse de oameni de rand si postaci de partid. Si, asta mi-a amintit si de ce aud si vad prin jurul meu in peregrinarile zilnice printre oamenii de rand. Dar destul cu introducerea, sa trec la subiect.

Ma socheaza doua lucruri.
  • Primul, la care ma asteptam, e cat suflet se pune in ceea ce se afirma. Patima cu care oamenii se implica in discutii pro sau contra guvernare, mai ales cei contra, pentru ca ceilorlalti incepe sa le fie frica sa mai isi exprime parerile. Ura care cuprinde oamenii este infricosatoare. Mi se face pielea de gaina cand vad privirile oamenilor cand se ajunge sa discute pe marginea acestor subiecte, cand vad reactia violenta a celor care manifesta impotriva guvernului, cand cineva aude ca politicianul xXx a declarat nu stiu ce. Si in timp ce ura si inversunarea creste, scade curajul celorlalti. Ia ganditi-va nitel, ati mai vazut bai de multime ale lui Basescu? Iesiri in public ale politicienilor? A mai mers careva pe la ceva eveniment public? Mai zice cineva public ca el sustine masurile de criza? Ura si frica ne cuprind tot mai mult pe zi ce trece. Si ne macina...
  • Iar al doilea lucru, la care nu ma asteptam, strans legat de primul insa, e modul in care s-a rupt populatia. Vizibil doar pe forumuri si ziare online, pentru ca, asa cum am scris mai sus, in public toata lumea tace chitic. Insa, pe net, daca te uiti peste tot la comentarii, lumea e rupta in doua factiuni care se ataca cu o furie incontrolabila. Invective aruncate in stanga si dreapta, acuze reciproce, si multa, multa ura din nou. Aceasta ruptura se manifesta peste tot.
Iar meritul principal in toata aceasta ura si dezbinare a polulatiei il are Basescu. Da, stiu ca acuz, cand unii mi-ar recomanda sa tac ca ar fi mai intelept, insa nu pot sa tac.
Meritul exclusiv al acestei ruperi a populatiei in bugetari, pensionari si asistati social pe de o parte si angajati la privat pe de alta parte il are presedintele nostru, "al tuturor" romanilor, d-l Traian Basescu. El e cel care a "ciuruit" o parte din populatie, el e cel care pune "omul gras in spinarea omului slab". Si a marsat pe ideea asta in mod voit, intentionat pentru ca a stiut ca e singura varianta sa nu-si ridice in cap pe toata lumea. El, "presedintele tuturor romanilor" a premeditat aceasta rupere in doua factiuni a populatiei, care acum sta plina de ura si isi arunca unii altora cu patima injurii si "urari de bine". El e cel care a rupt ardeleanul de muntean si a dezbinat munteanul de moldovean, el e cel care luand in brate sintagma "divide et impera" a impartit populatia tarii in doua. Pentru ca a stiut sau a fost sfatuit sa profite de patima pe care romanul o pune in cea ce face pentru bunastarea sa si a familiei sale, si sa foloseasca aceasta patima. Nu ma intereseaza aici politica, rolul de presedinte jucator pe care si l-a tot asumat si dorit, nici toata ceata de portocalii marionete, ci ma deranjeaza si ma supara in mod ingrozitor modul in care s-au manipulat defectele si slabiciunile acestui popor, modul cinic prin care s-a inteles sa fie condusa aceasta populatie, modul perfid prin care oamenii sunt impartiti in buni si rai si asmutiti unii impotriva altora, in timp ce ei, cei "alesi" isi fac mendrele si fac circ in parlament.

Si nu m-ar mira, ca in cazul in care cei rosi de foame si frig ar iesii in strada sa faca scandal, ar apela la cealalta tabara sa intervina si sa faca ordine. Nu m-ar mira, pentru ca suntem obisnuiti ca presedintele tarii sa multumeasca unora pentru ca au aparat democratia si statul de altii. Exact cum inainte, li s-a multumit "minerilor" pentru ca ne-au aparat de "golani", nu-i asa d-le Iliescu???

Insa, sa speram la vremuri mai bune, sa speram ca e doar o chestie temporara, si sa il ascultam pe Nicolae Furdui Iancu cu al sau "Noi suntem romani"...

marți, 15 iunie 2010

Am uitat

Am uitat să fiu deştept
Pentru o zi ori pentru o viaţă
Cât înmărmurit aştept,
Albe, braţele-ţi de gheaţă.

Nu mai cuget, cred, mereu:
Strâns în mine ca-ntr-un templu,
Însă demn în miezul meu,
Cu zgârcenie contemplu.

duminică, 13 iunie 2010

Caldura mare mon cher

Ce face omul cand transpira ca un porc si nu stie pe unde sa se ascunda de canicula?

Eu cel putin, intru in stare de letargie si ca sa scap de ea fie ma pun si butonez una alta pe la calculator, fie imi las gandurile sa se plimbe libere. Si asta am facut si asta-noapte pana pe la ora 3. Dupa care, un scurt somn iepuresc, si back in bussiness.

Si, in timp ce gandurile mele se plimbau fara nici o treaba peste tot, mi-am amintit de o idee cu care am tot cochetat in ultima vreme, si pe care am auzit-o ieri si de la alte persoane. Mai precis, ieri am fost cu masinuta la service de am facut franele si directia, nu de alta, dar ma saturasem si de fluieratul insistent care facea lumea sa intoarca capul pe strada de fiecare data cand puneam frana, iar miza oricum era prea ridicata, nimic nu e mai important pentru siguranta personala decat franele bune. Si, in timp ce am pierdut vreo trei ore holbandu-ma ca "animalul" la poarta noua la tot ce mestereau cei doi mecanici prin preajma "pacientei", s-a ajuns inevitabil si la discutii pe o tema de mare actualitate in zilele acestea: reducerea pensiilor si salariilor. Iar unul dintre mecanici mi-a expus tocmai ideea de care vorbeam anterior, si anume ca Basescu insista atat de mult pe aceasta directie cu reducerea pensiilor si salariilor pentru ca mai apoi sa poata sa taie si sa spanzure si la ceilalti, inclusiv la "rechinii" cei mari.

Repet, aceasta idee si-a facut ea loc intr-un coltisor al mintii mele de ceva vreme, si tot creste. Adica, totusi, nu pot sa cred in sinea mea(nu pot sau nu vreau, pentru ca e mai putin dureros asa) ca sunt chiar atat de sinucigasi politic incat sa aplice aceste masuri daca tabloul general nu ar fi mult mai mare. Totusi, nu cred ca prostia e chiar asa de mare cum pare, in fond si la urma urmelor acesti oameni nu sunt idioti, ceva merite tot au ei ca au ajuns unde au ajuns. Nu incerc sa-i disculp, departe de mine gandul asta, din contra. Dar totusi, incerc sa pastrez un echilibru, si incerc sa gasesc o explicatie. Mai mult, incerc sa ma adaptez si sa incerc sa vad si mai departe decat de propria farfurie. Asa ca, singurul argument "logic" pe care pot sa-l gasesc in favoarea lor e acesta: "taie prima data de la cei amarati, pentru ca apoi sa poata sa mearga la ceilalti, cei mari si sa zica uite, astia mici au tacut si au rabdat, acu e randul vostru sa faceti sacrificii".

O sa mai rumeg ideea asta, si in functie de evenimentele ulterioare o sa vedem daca e buna sau e o pista falsa.

Probabil, ca e tot o consecinta a modului deficitar de a gandi lucrurile pe care il au romanii. Poate ca "dragilor nostri lideri" nici nu le-a trecut prin capatana o asa idee, iar noi nu facem decat sa ii iertam pentru ca asa e stilul nostru, in loc sa ne luptam pentru ce e al nostru, inghitim si iertam ca niste "buni crestini" ce suntem. Mai mult, le gasim si scuze in timp ce ei ne fura si ne mint. Dar, ce sa fac, sunt roman si eu(si nu prea ma mandresc cu asta) asa ca o sa las si aceasta mica optiune deschisa, sa vedem ce o sa iasa.

"Speranta moare ultima", nu e asa? Si oricum, pe caldura asta, la cine naiba mai ii arde de proteste? :))

joi, 10 iunie 2010

Sa radem cu...

...Elena Udrea.

Faptura gingasa si delicata, probabil "calcata" rar de Cocos, madama nr. 1 in politichia damboviteana a venit cu o noua initiativa "geniala" menita sa atraga investitii straine in valoare de "bulioane" de euro si sa duca tarisoara noastra pe culmile progresului si civilizatiei. Si anume, a preluat ideea megalomana a lui Ceausescu de a face din Bucuresti o capitala port la Dunare.

Astfel, blondina ce nu suporta pe pielea ei delicata decat toale de la Prada si piele marca Louis Vuitton, a afirmat in cursul unei vizite in statiunea Mamaia ca doreste sa dupa la final acest proiect al lui Ceausescu.
Este un proiect pe care ne-am gândit să-l preluăm la ministerul nostru, ţinând cont de relevanţa pe care acest minister, care se ocupă de dezvoltare regională, trebuie să o aibă în construcţia noii strategii europene a Dunării.


Si stau eu si ma gandesc, din nou ca prostul, cu mintea odihnita...bre cucoana, da acu pe bune, numa de canal Bucuresti-Dunare ne arde noua? Cand nu sunteti in stare sa faceti nici macar 200 de km de autostrada, voua va arde de canale? Sau, poate vreti sa faceti din canalul asta o noua oportunitate prin care sa scapati de toti cei care vi se opun? Nu m-ar mira sa aud ca toti cei care se opun culorii protocalii, in frunte cu pensionarii, profesori si doctori, vor fi "deportati" sa munceasca la canal. Sunteti in stare...asta e clar. Daca tot e sa preluati ideile lui Ceausescu, o faceti pana la capat...la canal cu noi cu toti!!! Sa mergem sa ne pregatim cate o cazma, tarnacop, oricum stiloul si pixul le tinem degeaba in mana la ce salarii ne dati. Iar de o salopeta prapadita cred ca mai avem ceva economii, macar cu atata sa ne alegem si noi, pana nu veniti hotilor sa ni le luati si pe alea.

Acu, eu inteleg ca vi se cam termina posibilitatile de furt si ca Videanu a ingropat tara sub borduri. Asa ca saracii de voi, va reprofilati, si va apucati de facut canale. Canal sa puteti cara voi cat mai mult si cat mai repede banii pe care ii furati sau deturnati. Canal ca sa mai spalati Bucurestiul ala de tot jegul si mizeria pe care ati facut-o acolo in acesti 20 de ani scursi de la o revolutie pe care tot mai multi o regreta. Desii...nu stiu daca are sarmana Dunare atata apa ca sa va spele voua abjectiile si dejectiile.

Si inteleg si ca faptul ca probabil lui Base i s-a facut dor de mare, si s-ar da si el cu barcuta nitel, macar pe Dunare, ca totusi, Marea Neagra e cam "mare" ca sa o aduceti pana la Cotroceni. Si probabil, ca si matalutza ti-ar placea sa te dai in barci, Eleno.

OOOO...uite, o noua asemanare, inca o Elena care vrea canal!!! :P

marți, 8 iunie 2010

Fiti barbati!

Cam asta e singurul lucru ce mi-a ramas in cap din tot discursul lui Basescu catre PDL-eii cei portocalii si rebeli. "Fiti barbati politici" si sustineti guvernul Boc-Poc si masurile de criza, ca altfel va trimit departe de ciolan.

Si de ce am retinut acest fragment? Pentru ca ma ia cu frisoane cand ma gandesc la evolutia in timp a declaratiilor pe care portocalii lui dragi le-au facut in fata microfoanelor. Dar, sa fac putina lumina in degringolada de ganduri din capul meu.

Acum, presedintele nostru hahait, cere dragilor sai PDL-ei sa fie barbati. Sa fie curajosi, si cinstiti. Sa infrunte balaurul cu mii de capete numit criza, sa dea dovada de barbatie si sa nu se fofileze din fata asumarii raspunderii. Sa dea dovada de curaj cand le taie 15% din venituri pensionarilor si 25% profesorilor, medicilor, politistilor si celorlalti bugetari. Sa nu arate mila, sa-si pastreze verticalitatea si sa sustina aceste masuri. Asta e...acum.

Ma intorc in timp, si ajung la declaratia unui protejat de al sau, Berceanu. Care declara ca la alegeri toti "au mintit prin omisiune". Ca nimeni nu a avut curajul sa vina in fata tarii si sa spuna ca vin vremuri grele. Ca toti au promis marea cu sarea pentru ca ei sa ajunga la ciolan. Ca toti, inclusiv marinelul au promis marirea salariilor profesorilor cu 50%.

Si mai imi amintesc si de declaratia altui rasfatat al lui Basescu, si anume Vladescu, care spunea ca nu au mai putut sa minta si a trebuit sa spuna adevarul. Ca puteau ei saracii sa continue sa ne ascunda noua celor multi situatia tarii, insa au vrut sa fie sinceri cu noi si sa nu ne mai minta. Ca nu am mai putut sa minta, in acelasi timp recunoscand insa ca au facut-o pana acum!

Si atunci stau si ma intreb si eu ca prostu...oare cum mama draq se impaca minciunile cu verticalitatea, sinceritatea si curajul?

In alta ordine de idei, rezultatele acestei barbatii incep deja sa se vada. Doi colegi asistenti au plecat deja de la catedra unde lucrez si eu. Si altii se gandesc la optiuni. Pentru ca sa stea pentru 900 de RON pe luna si sa inghita toate porcariile guvernarii Boc-Poc nu li se merita, oamenii au credite, rate, copii...trebuie sa traiasca. Asa ca, is curios in cateva luni cati o sa mai ramanem. Si asta o sa fie valabil peste tot. Sa vedem cati medici, profesori si alti oameni care cat de cat au cap o sa mai ramana in tara asta cu marinarul chior si hatru la timona. Sa fiti barbati si sa traiti bine, dragi romani.

vineri, 4 iunie 2010

Jim Carrey e mic copil!

Pe bune. Daca cineva a vazut "Liar liar" (in traducere Mincinosul mincinosilor) o sa inteleaga perfect ceea ce vreau sa zic.

In film, Carrey interpreteaza rolul unui avocat care minte de ingheata apele pana in momentul in care fiul sau(dezamagit ca a fost mintit din nou) isi pune dorinta ca tatal lui sa nu minta. Si sa vezi show....(cine nu a vazut filmul, ia fuguta ...puneti mana pe el, merita!)

In ultima luna asistam exact la o repetare a acestui scenariu, la scara mult mai mare. Toti PDL-ei cei frumosi si grasi de cat de necajiti is se bat cu pumnul in piept ca puteau sa continue sa ne minta, dar au preferat vezi doamne ca sa ne spuna adevarul si ca tara e varza! Trec peste fina observatie ca.."ar putea sa continue sa minta", ceea ce inseamna ca recunosc ei sfintisorii ca pana acum au mintit, si ma leg doar de cumintenia lor brusca.

Cum Doamne au ajuns ei saracii sa fie cinstiti si onesti si sa spuna adevarul! Oare ce boala turbata a cazut pe capul lor Doamne de acum spun adevarul? Sau simt ei dansii ca li se apropie sfarsitul si incearca sa mai isi absolve din pacate? (as de unde domnule, tre sa mai curga vreo 100 de ani apa pe dunare ca sa le spele lor macar 50% din mizeria pe care au facut-o in toti acesti 20 de ani postrevolutie).

Curat murdar, coana Fanico...parol!

joi, 3 iunie 2010

Lasa-ne...!



Ia uite ce ministru al educatiei avem noi romanii. Tanar, cu studii prin strainataturi si destept foc! Atata doar ca e complet cu capul in spatiul cosmic si nu e in stare nici sa tina minte un amarat de discurs de trebuie sa i se ... "sufle" :))

Normal ca un asemenea exemplar e ministru a educatiei. Alaturi de EBA, reflecta perfect produsul sistemului de invatamant din tara noastra. Adica, tamp, necunoscator al unor cuvinte elementare din DEX si incapabil sa vorbeasca coerent pe o tema simpla. Dar fudul si plin de sine, cu gura mare, cu puternic avant spre reforma si discursuri populiste.

Ah, si sa nu uit...desteptu asta si-a trimis fiica la scoala in strainatati. Halal ministru al educatiei, daca pana si copii sai nu si lasa sa invete in sistemul "patronat" de domnia sa!

marți, 1 iunie 2010

RIP romane! Amin.

Dupa cum ma asteptam, greva a fost "o mare fasaiala", ca sa folosesc aceleasi cuvinte ca si multi altii din presa.

Nu ma asteptams a iasa nimic inca de la inceput. Nici bun, dar nici rau. Totul ramane exact asa cum a fost si inainte. Era normal pe undeva, daca e sa ne gandim la stilul conservativ pe care il adopta romanii. Conservativ, si nepasator in acelasi timp. Sa fim cinstiti, nu ne pasa decat de noi insine. Romanul e un egoist pur, care isi vede doar de ciorba lui si atat. Cei care o duc cat de cat bine isi vad de ale lor, iar restul... Fiecare isi urmareste propriul interes, fara sa vada tabloul general. De asta si la alegeri merg doar putini, ceilalti zic ca pe ei nu ii intereseaza si oricum nu se intampla nimic. De asta cei de la privat se bucura ca au scapat, si nu se gandesc care sunt consecintele acestor reduceri indreptaqte impotriva pensionarilor si bugetarilor. De asta cei bogati tac malc, iar cei saraci nu se aduna impreuna sa protesteze, ci fiecare face cam cum il taie capul. Romanul nu stie ce inseamna solidaritate, coloana vertebrala, demnitate, spirit civic, responsabilitate si puterea maselor. Romanul nu poate sa inteleaga ce s-ar intampla daca 1 milion de oameni pur si simplu ar sta o saptamana si nu ar face nimic, protestand pasnic. Nu stie ce reprezinta societate civica. Intrebarea e...de ce???

Care greva? Cand asta inseamna sa piarda salariul pe o zi? Dupa ce si asa e mic, sa mai si piarda din el? Si asta e normal. Clasa politica actuala(fara a face distincite de culoare) a avut grija si de asta. Tot ce se intampla acum e rezultatul celor peste 20 de ani scursi de la revolutie. Inclusiv faptul ca oamenii tac din gura in loc sa protesteze. Au fost adusi la o saracie prea mare ca sa mai isi permita sa piarda si acei bani putini pe care ii ia intr-o zi de munca. Oamenii sunt prea amarati ca sa aiba economii puse deoparte, mai mult sunt chiar inglodati in datorii si credite, asa ca fiecare leut e mai bun decat nimic.

"Sa mearga altii si sa faca greva, eu trebuie sa muncesc, ca altfel cu ce-mi platesc ratele, intretinerea si mancarea? Mi-au taiat 25%, dar am ramas cu 75% care tot e mai bine decat sa nimic daca sunt dat afara."

Asta i-a determinat pe multi sa sparga greva. Nu simtul datoriei, ci grija zilei de maine. Degeaba urlu eu azi, ca maine o sa urle mai tare stomacul gol. Si totul, se datoreaza in mare masura tocmai aceste clase politice care suge, suge...si nu se mai satura.

Personal, cred ca si daca ar pierde 50% din venituri, romanul tot ar rabda. Pentru ca oricum a trait cu putin candva, o sa o faca din nou. Iar 25 de lei castigati intr-o zi de munca e mai mult decat nimic. Aici am ajuns, sa depindem de acesti 25 de lei zilnici atat de mult incat nu ne permitem sa ii pierdem nici macar intr-o zi din luna!!!