miercuri, 31 martie 2010

Studentia si viata de golan

Sa nu ma judece cineva gresit, si eu am fost student si, cei care ma cunosc stiu ca nu am fost usa de biserica. Din contra ;)

Dar, comparat cu ceea ce se intampla in prezent, ma simt si sunt de moda veche. Nu zic ca studentii trebuie sa fie sfinti, dimpotriva afirm ca daca nu isi traieste studentia cu cateca chefuri si iesiri pe la o terasa la o bere sau poveste, atunci e degeaba student. De aici insa si pana la ce se intampla in prezent e cale lunga de tot; exagerat de lunga dupa parerea mea.

Afirmam acum cateva zile ca a venit primavara, motiv de bucurie pentru toti. Dar, in acelasi timp, pentru mine si motiv de nervi. Nervi mari, si multi, pentru ca odata cu venirea caldurii au venit si noptile nedormite si presarate cu scandal. A venit primavara, si odata cu iarna alungata de ea s-a dus linistea mea. Seara de seara, asist la acelasi spectacol urat din fata caminului: zeci de studenti care beau de sting, injura, canta, fumeaza si urla mai ceva ca locatarii unei gradini zoologice. La asta se adauga si zgomotul motoarelor turate la maxim, pentru a evidentia zecile de cai putere invers proportionale cu numarul de neuroni ai posesorilor. Si eu am fost student, si pe vremea noastra erau pline terasele de studenti care "lecturau" cate o bere, doua...dar nu era circ in fata caminelor sa nu te poti odihni toata noaptea. Am coborat intr-o seara pe la ora 19 pana la magazinul din fata caminelor ca sa cumpar niste oua si o smantana si aflu cu stupoare ca se terminase toata berea. Bere, care tin sa precizez nu era deloc putina, am vazut cu ochii mei dimineata cand plecam la ore cum se facea aprovizionarea. Exact cum am vazut in atatea dimineti pe la ora 7 acelasi peisaj dezolant cu mormane intregi de seminte si doze de bere goale, aruncate peste tot prin curte.

Iar ca sa nu zica lumea ca vorbesc aiurea, postez doua poze facute azi dimineata inainte ca femeile de servici sa inceapa sa faca curat.





Politia nu se baga...portarii caminului nu se baga...nimeni nu are nici o treaba...iar golanii isi dau in petec fara nici o treaba. Bine ca parintii is buni, si le dau bani ca sa se "educe"!

marți, 30 martie 2010

Viata contra-timp

Sunt pe fuga...ma duc la ore...asa ca o sa fiu foarte scurt.

Tot mai mult in ultima vreme, omul contemporan este pe fuga. Sa ma gandesc eu de exemplu, azi. Desteptarea la 7, o revista presei scurta, scurta de cateva minute pe internet, imbracare in 5 minute, toaleta in alte 5, imi planific seminarul in tot acest timp, adun rapid hartiile cu care am de umblat azi...si fuguta la seminar. Pe drum, navigand in viteza printre alti oameni grabiti...mai ma gandesc la seminar si imi fac planul de bataie pe ziua de azi.
8-10 - seminar cu o grupa. Azi facem Ecuatii diferentiale liniare cu coeficienti constanti.
10:12 - pauza. Trebuie sa fug la banca, pe drum ma opresc sa legalizez o groaza de hartii pentru sustinerea de doctorat si ma interesez cam care e treaba cu legatul tezei. Daca am timp, ciugulesc un corn, ceva...
12:16 - inca doua seminarii. Printre pauze sper sa apuc sa corectez cele doua referate pentru teza, si mai trebuie sa vorbesc si cu doi colegi.
de la 16 incolo - drum acasa, mancare, daca mai am timp mai lucru ceva si pe informatica, trebuie sa finalizez lista de emails cu cei carora le trimit rezumatul tezei, trebuie sa scot la imprimanta 3 exemplare de teza, 2 de rezumat in romana si 2 in engleza, poate am noroc si imi fac putin timp sa mai arunc cate un ochi si la tembelizor...e meci de UCL azi ;)

Concluzia...o sa fiu contra-timp. Iar pentru mine, nu fac mare lucru. Iar asta se repeta...zilnic. Si, utie asa ajung cu gandul la un articol care mi-a motivat acest post de azi pe site la adevarul: Nu preţuim destul o resursă care a devenit foarte scumpă: timpul.

Si, ma mai duce cu gandul...la o melodie...;)


Ar mai fi multe de scris...o sa incerc sa continui mai tarziu. Dar acum...trebuie sa fug, nu mai am...timp!!!

luni, 29 martie 2010

Vine o zi

...cand e ziua lui Dan Bittman. Iar aceea zi e azi, 29 martie.

Ascultand melodia asta, pentru a nu stiu cata oara, ma incearca din nou acelasi sentiment de neputinta si tristete pe care l-am avut si prima data can am auzit-o. Nu putem sa oprim curgerea timpului oricat de mult am vrea si oricat de inteligenti am fi. Din pacate, lucrurile frumoase si oamenii frumosi imbatranesc si incet, dar sigur, se pierd in timp, devin amintiri frumoase si...atat :(

Insa, destul cu tristetea. Sa ne traim viata si sa ne bucuram ca exista oameni precum cei din Holograf si precum Dan Bittman. Oameni care au facut muzica...nu zgomot! Oameni care continua sa adune o multime de oameni la un concert si care prin melodiile lor ne fac sa ne bucure de viata si de cei din preajma noastra.

La multi ani Dane pentru cele 48 de primaveri si mai multa grija pe platourile de filmare cu sabiile si colegii ;)

vineri, 26 martie 2010

primavara

Primavara, din ce rai
Nevisat de pamanteni
Vii cu mandrul tau alai
Peste cranguri si poieni?
Pogorata pe pamant
In matasuri lungi de vant,
Lasi in urma, pe campii,
Galbeni vii
De papadii,
Balti albastre si-nsorite
De omat topit abia,
Si pe dealuri mucezite
Araturi de catifea.

A venit primavara!

A venit cu soare si caldura.

Cu triluri de pasari si glasuri de copii prin parcuri.

Cu flori inmiresmate si muguri in copaci.

Cu perechi de indragostiti sus pe Cetatuie(in Cluj).

Cu mieluti zburdand pe campuri fara sa stie sarmanii ce ii asteapta pe multi dintre ei :(

Cu post si Sfinte Sarbatori de Pasti.

Cu fustite colorate si decolteuri generoase prin oras.

Cu ochelari de soare, jeansi si tricouri mulate pe terasele din centru(in fata la o bere sau apa plata cu lamaie:P ).

Cu masini decapotabile din care bubuie muzica si motorete de mare viteza turate la maxim.

Cu praf, aglomeratie si accidente pe sosele.

Cu weekenduri innecate in gratare, mici si bere prin paduri.

Cu studenti care se imbata turta in curtea caminului, lasa gramezi de doze si pet-uri asezonate cu seminte de Nutline pentru femeile de servici si urla pana la 2-3 noaptea precum pisicile in calduri.

Cu scumpiri, taxe marite, impozite suplimentare, concedieri, reforme, mitinguri de protest si ordonante de urgenta.

Cu o clasa politica analfabeta, anagramata si complet dezinteresata de soarta celor pe care ii reprezinta.

Cu scandaluri, bombe si petarde sexi, circ media si presa de scandal in mare forma.

Cu pregatiri de mega-concerte rock.

Cu bune si cu rele, dupa cum sunt si oamenii buni sau rai...ce mai...cu de toate. Important e ca a venit in sfarsit!!!

joi, 25 martie 2010

what's up dock?

Va mai amintiti de urecheatul cel smecher si propozitia lui celebra?

Ar fi bine sa o faceti, pentru ca in curand o sa ni se lungeasca la toti urechile si o sa mancam numai morcovi. Asta daca nu cumva, protocalii de la putere nu vor pune vreo taxa sau impozit si pe morcovi...la urma urmei contin caroten, ce naiba!

Românii vor plăti de la 1 iulie, pe lângă contribuţia la asigurările medicale de 5,5% din salariul brut lunar, şi consultaţiile la medicul de familie, la specialistul din ambulatoriu şi spital. Proiectul de introducere a plăţii suplimentare a serviciilor medicale ar fi trebuit aplicat încă din toamna trecută, fiind o condiţie impusă de FMI.

Bugetul de sănătate are în acest moment un deficit de 600 de milioane de lei. Prin introducerea acestui sistem, Ministerul Sănătăţii speră să adune 700 de milioane de lei pe an. Ministerul Sănătăţii a publicat tarifele pe care le vom avea de plătit atunci când vom apela la serviciile medicale.

Astfel, pentru o consultaţie la medicul de familie vom plăti 5 lei, iar pentru vizitele acestuia la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore vom da 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va costa 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru 20 de lei.

Pentru o consultaţie a serviciului de ambulanţă vom scoate din buzunar alţi 20 de lei. Serviciile de recuperare în ambulatoriu pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj vor fi taxate cu 50 de lei pe cură, maximum 100 de lei pe an. Coplata pentru spitalizare va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă (peste şapte zile de internare) vom da 50 de lei.


Da, FMI bate cu pumnul in masa, noi ne supunem. Nu o sa contrazic justetea acestei masuri, dar contest aplicabilitatea ei in Romania.

Odata ca la ce venituri uriase avem, o sa mai mearga naiba la medic, doar si asa suntem experti la leacuri babesti, iar daca e mai grav, baba Aglae din vecini ne doftoriceste ea si ne face ca noi. Romanii sunt cunoscuti pentru modul in care inghit cu nonsalanta tone de medicamente in fiecare an dintre care marea majoritate sunt luate la liberul plac, fara un consult medical specializat.

Iar in al doilea rand, pentru ca m-as astepta ca macar datorita acestor taxe sa se renunte la mentalitatea ca la doctor nu trebuie sa mergi cu mana goala, ca altfel...te trateaza...cu indiferenta. Ok, sa dau bani, dar sa se renunte la "atentie". Si tare ma tem eu, ca de meteahna asta nu scapam. Doar ca, vom plati in plus, ca deh...ministerul trebuie sa scoata apa si din piatra seaca. Sau macar de s-ar imbunatati serviciile medicale...dar iara ma tem ca visez cu ochii deshisi la ora 6 dimineata...

Ceea ce ma irita(irita e putin spus, dar ce sa-i faci...autocenzura functioneaza chiar si la ora asta matinala) e faptul ca insistam cu incapatanare sa luam masuri prin care ne comparam cu alte state, occidentale in adevaratul sens al cuvantului. Platim servicii la preturi occidentale, platim produse la preturi occidentale sau chiar mai scumpe, peste tot scoatem bani din buzunar cam in acelasi mod ca dincolo, dar daca stam sa ne uitam in venituri si conditii de trai suntem la ani lumina de occident. Diferentele sunt majore peste tot, dar...ne costa cam la fel. Si, nu vad pe nici o persoana din cele "destepte" si "de sus" sa vina si sa recunoasca asta. Ce sa mai spun de masuri in acest sens!!!
Suntem vai de capul nostru, cine vine in Romania din afara nu stie cum sa fuga inapoi, cei care traiesc in Romania nu stiu cum sa fuga in afara...si totusi ne incapatanam sa mentinem pasul cu ei la preturi desi veniturile sunt mult mai mici. Si totul se realizeaza atat de simplu la nivel de conducere, pac...pac...inca o lege noua, si i-am ciuruit. In rest, sa traiti bine!

Teoria formelor fara fond pe care am invatat-o la literatura devine tot mai actuala pe zi ce trece, probabil ca doar numele ar trebui sa ii fie schimbat in teoria reformelor fara fond. Nici nu e mare schimbarea, nu? :D

Sa speram ca finalul va fi unul fericit cum e de obicei in desenele cu Bugs Bunny, si nu vom asista la un final regizat ca mai jos. Dar...speram doar...speranta moare ultima, nu-i asa?

miercuri, 24 martie 2010

Top romane SF

Ideea mi-a fost data de un articol ce se gaseste pe siteul http://www.go4it.ro
Fiecare cu preferintele sale, asa ca, o sa fac si eu, topul meu din literatura SF.
  • Locul 1: Seria Dune - Frank Herbert. De departe cea mai completa opera SF. Seria cuprinde 6 volume: Dune, Mantuitorul Dunei, Copii Dunei, Imparatul-zeu al Dunei, Ereticii Dunei si Canonicatul Dunei. De asemenea, s-au mai scris de catre alti autori inca 7 carti care dezvolta subiectul acestei serii. Seria prezinta un intreg univers cu actiuni ce se desfasoara pe durata a mii de ani si are in centru lupta pentru controlul planetei desertice Dune, unica sursa de mirodenie(un puternic afrodisiac/halucinogen care sta la baza calatoriilor inter-planetare si a sistemului religios) din acest univers. Una dintre cele mai interesante fraze din intreaga serie este urmatoarea: "Misterul vietii nu e o problema pe care sa o rezolvi, ci o realitate pe care sa o traiesti". Ca si fapt divers, era sa-mi pic examenul de Analiza Matematica III din facultate cand am pus mana pe cartile din aceasta serie; in loc sa invat la examen am citit pe nerasuflate primele doua carti din serie. Noroc ca aveam colegi de camera saritori, care mi-au ascuns celelalte volume ca sa ma apuc sa invat si pentru examen :))
  • Locul 2: Seria Jocul lui Ender - Orson Scott Card. Seria cuprinde nu mai putin de 11 volume, cartea principala de la care vine si numele seriei analizeaza pe larg viata unui copil care ajunge sa implicat fara voia lui in ororile razboiului. Un copil orfan, ajunge sa surprinda pe toata lumea prin capacitatile sale intelectuale si este pus sa conduca lupta oamenilor impotriva unor insecte extratereste fara sa stie, crezand ca de fapt el joaca un joc pe calculator. Interesante sunt mai ales consecintele acestor actiuni, in momentul in care copilul devine matur si isi da seama ca a fost mintit. Am apucat sa citesc doar trei volume din aceasta serie, insa, astept cu nerabdare momentul in care o sa pun gheara si pe celelalte :D
  • Locul 3: Halta - Winner Clifford D.Simak. Mai degraba o nuvela, cartea asta m-a impresionat prin simplitatea cu care a fost scrisa, reusind in cateva pagini sa surprinda o idee foarte frumoasa, aceea a calatoriilor in spatiu prin intermediul unor porti care se afla pe diferite planete. O astfel de poarta se afla si pe Pamant, si este deservita de catre un veteran de razboi care in timp ajunge sa intre in contact cu diferite forme de viata extraterestre si sa salveze universul.
  • Premiul juriului pentru intreaga activitate ii revine lui Jules Verne pentru 20000 de leghe sub mari, Insula Misterioasa si celelalte creatii ale sale. Jules Verne ramane...tata lor :d Bravo celor de la Adevarul, care s-au gandit sa scoata la vanzare intreaga colectie Jules Verne. M-am pus pe cumparat... :d

marți, 23 martie 2010

Programul aero-rabla

Titlu mare si frumos cu litere de o schioapa pe site la realitatea: CSAT: România va cumpăra 24 de avioane F16 second hand


Se pare ca a inceput programul rabla in varianta aerodinamica. Cel putin, cam asta imi trece mie prin cap cand vad acest titlu. Am citit si articolul, si am ramas la aceeasi concluzie. Ce sa-i faci neica, trebuie sa-si vanda si americanii astia undeva rablele. Si decat sa se chinuie ei cu ele, nu mai bine ni le dau noua pe cap, si mai fac si un banut cinstit?

Dar care or fi cauzele acestei "achizitii"? Hmm...

Eu cred ca am ramas fara multe miguri, si nu prea mai avem cu ce sa facem accidente. Pana cum o vreme asistam tot cam la doua/trei luni la cate o stire si exclamam...uite frate, a mai picat un mig. Dar, daca se termina lotul de miguri, ce ne facem? Iata si solutia...cumparam niste F-16 second-hand, si continuam cu stirile in care reiteram pentru a n-sprezecea oara ca un obiect mai greu decat aerul este atras de catre pamant cu o forta direct proportionala cu greutatea sa.

Hehe...ce academic suna...:)) Astept pe Daniel Iancu sa-si schimbe melodia, sa adapteze pentru F-16 :D

luni, 22 martie 2010

Murim de foame?

Reactia d-lui ministru Daniel Prepeleac Funebru la un email in care is se atragea atentia ca "Noi, cadrele didactice, murim de foame!" este urmatoarea
Am o întrebare: cunoaşteţi vreun cadru didactic sau vreun angajat al statului care moare de foame în România? Eu nu cunosc.

Stau eu ca prostu si ma gandesc la doua variante in care sa interpretez raspunsul ilustrului conducator al invatamantului romanesc.
  • Presa din Romania minte. Profesorii mint. Mint ca mor de foame, cand de fapt nu s-a vazut nici un caz de deces. E o minciuna sfruntata din partea lor, sunt niste prefacuti care se imbuiba din meditatii si se plang pe nedrept ca nu au salarii sau ca nu si-au primit salariile. S-au obisnuit sa se planga de atata vreme incat au si uitat care sunt cauzele de fapt si la fiecare nemultumire santaseaza statul cu greve, proteste si intreruperea anului scolar. Asta in timp ce produc nulitati. Probabil ca asa o fi, avand in vedere ca pe bancile scolilor romanesti au terminat si academicieni gen Elena Basescu, Honorius Prigoana, Monica Ritzi si chiar Daniel Funeriu. Atata doar ca unii dintre sarmanii enumerati mai sus si-au permis sa mai faca si studii in strainatate iar acolo s-au scolit de is toba de carte.
  • D-l ministru are dreptate. El nu a cunoscut nici un cadru didactic care sa moara de foame. De fapt, dansul chiar nu a cunoscut nici un cadru didactic. El nu cunoaste angajatii din invatamant, cum de fapt nici nu ii reprezinta. Habar nu are cum traiesc cadrele didactice din Romania, habar nu are ce manca, cum se imbraca sau ce activitati au la scoala. Si, mai mult, dansul nu stie nici ce inseamna sa mori de foame. Dupa cum probabil nici nu pricepe ce e aceea metafora si stie doar sa buchiseasca ad-literam. Si, afirm cu tarie, ca aceasta situatie e general valabila pentru toti membrii guvernului Boc. Suntem condusi de niste oameni complet rupti de realitatea omului de rand, oameni care s-au obsnuit cu aerul tare de sus, si habar nu au cum traiesc, muncesc si se imbraca oamenii normali din tara, ca sunt ei profesori, medici, pensionari, vanzatori s.a.m.d.

Si, inclin sa cred ca a doua varianta e cea plauzibila in momentul de fata. Asa cum spuneam mai demult, actualilor nostri conducatori li se rupe...sufletul...de noi toti!

vineri, 19 martie 2010

Parintele politist

Alta nazbatie troznita in mintea celor care se ocupa cu ministerul educatiei in Romania...noul proiect de lege.

Marea reforma a lui Danila Prepeleac cel Funebru, are printre prevederile ei si lucruri bune, nu pot sa neg asta, insa are si unele ilare de-a dreptul. Cum ar fi masura ca parintii vor semna un contract prin care se obligă să-şi trimită copilul la şcoală. Pentru chiul, părintele poate plăti amenzi între 500 şi 5000 de lei sau poate fi pus să muncească în folosul comunităţii.

Ca nu mai stiu autoritatile romane cum sa scoata bani si din piatra seaca e clar pentru toata lumea de ceva vreme. Insa, sa plateasca parintele pentru ca odrasla sa chiuleste...e o masura care tine mai degraba de domeniul tragi-comicului. Stau si ma gandesc cu amuzament, oare ce naiba o sa faca parintii odraslelor care vor chiuli?

De batut, nu o sa-l poata bate...ca o sa le sara in gat autoritatile de la protectia copilului. De "educat" cu vorba buna, iarasi nu o sa poata, ca nu o sa aiba cu cine sa vorbeasca. Probabil ca singura varianta o sa fie sa faca pe politistii. Il ia de manuta pe copilas si il duce la scoala; iar scoala inchide usile cu 10 lacate si gratii serioase de fier forjat, sa nu poata "evada".

Alt scenariu dragut ce-mi vine acum prin minte. Tati, Mami...daca nu-mi dati bani sau nu-mi luati aia, sau nu ma lasati sa ma duc nu mai stiu eu unde...fug de la scoala! Ori imi dati mie bani, ori ii platiti amenda la stat...ce preferati? Sau mai rau...va trimit astia sa culegeti gunoiul din parc si sa maturati strada :))

Dar destul cu pesimismul. O sa inchei cu o melodie frumoasa, plina de optimism, pe care o dedic tuturor celor care se pregatesc de bacalaureat si de ... viata. Multa bafta ;)

joi, 18 martie 2010

sa facem sarbatori

...cat mai multe sarbatori...cat mai dese.

Sa stam cat mai mult acasa, sa nu facem nimic decat sa ne scobim in nas. Sa avem cat mai multe zile libere, sa putem merge la mici si gratare prin toate coclaurile patriei. Sa lenevim cat mai mult cu burta la soare sau cu ochii in televizor la ceva telenovela. Si sa ne rugam mult de tot si cu ardoare la Doamne Doamne sa ne dea sanatate, bani, confort si o viata plina de griji. Sa ne rugam celui de sus sa faca totul pentru noi, in timp ce noi lenevim si asteptam sa pice...para malaiata in gura lui natafleata.

Cam asta e ideea. Sigur asta e mecanismul ascuns prin care o sa reusim sa ridicam tara asta amarata spre culmile gloriei. Cel putin, asa mi se pare ca are impresia unul dintre "alesii" care ne reprezinta in camera deputatilor. Stirea, preluata de pe siteul ziarului Gandul suna cam asa
Un deputat PDL vrea să instituie, prin lege, două noi sărbători: Ziua naţională de rugăciune şi Ziua românilor de pretutindeni
"Voi propune o Zi naţională de rugăciune, pentru ca naţiunea română să aibă o zi nelucrătoare, în care poporul român, care se declară creştin, să poată să se roage. Să avem o zi, în care să putem să ne rugăm lui Dumnezeu", a declarat depudatul PDL Mircea Lubanovici, într-o conferinţă de presă.

Astept cu nerabdare alte propuneri de sarbatori nationale, nelucratoare evident. Am chiar si niste sugestii: ziua lenesilor, ziua telenovelelor, ziua manelelor, ziua scandalurilor, ziua betivilor, ziua hotilor, ziua gropilor de pe sosele, ziua minciunii, ziua spagii...

miercuri, 17 martie 2010

Sefu...Sefu...Da-o in masa de treaba!!!

Da pe bune acum...scuze pentru limbajul "indecent" dar deja e nesimtire. Bre, romani "destepti", cand o sa va treziti din "somnul cel de moarte"?!?
Premierul Emil Boc nu s-a dus cu mâna goală la Iaşi. Ci plin de daruri. Astfel, reprezentanţii Guvernului au semnat în capitala Moldovei mai multe contracte de finanţare pentru o serie de proiecte locale, în valoare de aproape 100 de milioane de euro, informează Ziarul de Iaşi.

Municipiul Iaşi s-a ales cu cei mai mulţi bani de la buget: 27 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare a oraşului şi 5,5 milioane de euro pentru amenajarea zonei de agrement Ciric şi dotarea acesteia cu plaje şi piscine, fântâni arteziene, teren minigolf, fotbal şi tenis, debarcader şi telescaun.

Alţi bani au fost direcţionaţi spre modernizarea unor şcoli din judeţ şi pentru reducerea riscului de inundaţii pe râul Bahlui.

Pe lângă fondurile de la bugetul de stat, aceste proiecte vor beneficia de finanţări locale şi de bani europeni.

Premierul Boc s-a uitat şi peste graniţă. La fraţii din Republica Moldova. Şi a alocat şi pentru aceştia ceva fonduri. 100 de milioane de euro mai precis. “Domeniile în care va fi utilizat acest ajutor nerambursabil vizează infrastructura de transport şi unităţile de învăţământ. Urmează ca, în perioada următoare, în urma aprobării de către Guvern a acestui ajutor nerambursabil pentru Republica Moldova, ministerele de resort să opereze efectiv acest acord nerambursabil. Menţionez faptul că această sumă de 100 de milioane de euro nerambursabilă va fi aplicabilă pe o perioadă de 4 ani de zile, începând cu 2010”, a explicat Boc.

Sursa...realitatea.net...nu eu din putul gandirii, ca sa fie clar!!!

Si acu vine MAREA MEA PROBLEMA!!!
Mai frate...sa ne intelegem. Ajuti Iasi-ul, ok...is de ai nostri. Chiar daca is de fapt de ai vostrii, portocalii, is totusi romani, moldova e cum e, brava voua.

DAR, de ce mama draq ne tot chinuim cu Moldova de peste Prut? Si mai lasati-ma draq cu istoria si Romania Mare si Burebista si etc...ca nu-mi pasa! s-a anuntat in monitorul oficial ca Romania e bunul samaritean sau ce? Dupa ce si asa ne chinuim si traim de pe o zi pe alta, ne permitem "luxul" de a fi generosi? Moldova beneficiaza de energie electrica "nerambursabila" de la Romania de ceva vreme. Moldova beneficiaza de burse pentru studentii sai in Romania. Moldova beneficiaza de ajutoare si poduri de flori peste Prut din partea noastra. Acu, colac peste pupaza, le mai aruncam niste saci cu bani, de parca noi am fi putred de bogati si nu datori vanduti la FMI si UE.

Hai mai da-o draq de treaba frate, dar ce ma crezi? Cretinul romaniei??? Suntem vai de "curu"(scuze pentru exprimare, dar e in DEX ;) ) nostru, traim de pe o zi pe alta, suntem datori vanduti....si noi dam credite nerambursabile??? Da mai da-o in "aia" a masii lui Boc...da pana cand mai omule???

Da oare lor le pasa de noi???

Vorbe

L-am auzit aseara pe piticul numarul al tarii dand din nou cu stangul in dreptul.

Sincer, nu ma mai mira, pentru ca e clar ca de la inaltimea sa e imposibil sa vada lucrurile corect. E clar si ca a fost sacrificat, si cariera sa politica va fi terminata in momentul in care formatiunea politica pe care o reprezinta nu va mai fi la putere. Insa, ce e mai grav e ca domnul Boc si-a pierdut credibilitatea si respectul de care se bucura in randul populatiei. Discursurile fara discernamant tinute in ultima vreme nu fac altceva decat sa il scufunde si mai mult in mocirla istoriei. Pentru ca nu pot sa categorisesc in alt mod cele mai recente afirmatii si justificari din discursul domniei sale de ieri.

Cum altfel pot sa interpretez eu, un simplu cetatean, afirmatia ca Romania are o rata a somajului sub media Uniunii Europene? Cifrele ii dau dreptate, avem o rata a somajului de aproximativ 8.2% in timp ce media pe UE este de cca. 9%, dupa cum afirma chiar domnia sa. Insa(si aici urmeaza off-ul), ceea ce nu specifica "intentionat" domnul Boc este ca acele procente sunt raportate la populatia totala a tarii si nu la numarul de angajati. Romania are in prezent aproximativ 800.000 de someri, in timp ce numarul salariatilor este cam 4 milioane iar numarul pensionarilor este de peste 5.5 milioane. O fi procentul somerilor de 8.2% din populatia Romaniei, dar daca ne uitam la raportul dintre numarul contribuabililor si numarul celor asistati social, ne apuca durerea de cap.

Sau cealalta afirmatie, ca printre meritele guvernarii sale, leul a devenit o moneda stabila. E atat de stabila ca tremura pe ici pe colo, prin punctele esentiale. Fara mega-imprumuturile de la FMI, fara interventiile repetate ale BNR pe piata valutara; intr-un cuvant fara geniul managerial al celor care conduc BNR, adica Mugur Isarescu si Adrian Vasilescu, leul nu era cu nimic mai stabil decat economia Romaniei, care fie vorba intre noi...DUDUIE! Ce sa mai vorbim ca de puternic ce e leul, de abia putem sa platim pensiile si salariile cu tot cu infuziile de capital extern.

Si atunci, mai pot sa am incredere in balonasele de sapun pe care d-l Boc le lanseaza cu inocenta si candoarea unui copilandru de 10 ani? Inocent nu e, asta e clar, insa inaltimea o are ;))

Din pacate insa, aceste vorbe ne dor...

marți, 16 martie 2010

Cartea Recordurilor

Ma uitam aseara la o stire prezentata pe toate canalele TV si ma cruceam. Un articol pe aceeasi tema apare si pe siteul realitatea.net...O americană obeză vrea să devină cea mai grasă femeie din lume.

Pe scurt...
Deşi cântăreşte deja 270 de kilograme, o femeie din New Jersey, vrea să se mai îngraşe cu încă aproape 200 de kilograme pentru a putea deveni cea mai grasă femeie din lume.
Ea deţine deja titlul de cea mai grasă mamică din lume în Cartea Recordurilor, după ce a născut-o în 2007 pe fiica sa, Jacqueline. Aceasta a trebuit să nască prin cezariană, operaţie riscantă la care au asistat 30 de medici.
Cu toate că se consideră un om sănătos, femeia se deplasează cu un scooter, deoarece nu se poate deplasa mai mult de 20 de metri pe jos.


Bai femeie...esti idioata? Cat de tampita poti sa fii sa vrei sa faci asa ceva? Dupa ce si asa se misca doar cu scooterul, ea mai vrea sa puna inca 200 de kilograme pe ea!!!

Stau si ma intreb si eu ca prostu, cum naiba se poate sa ai atata minte? Macar de dragul acelei fetite pe care a nascut-o. Ca nu vrea desteptaciunea sa traiasca pentru ea, ok...duca-se invartindu-se(sau mai bine spus, rostogolindu-se). Dar, fetita aia nu merita oare o mama normala? Care sa fie langa ea cand creste si cand o sa se loveasca cu capul de greutatile vietii?
Cum poti sa fii atata de orb incat sa nu-ti dai seama ca iti distrugi sanatatea si ii afectezi pe cei din jurul tau doar pentru a obtine un titlu idiot de cea mai grasa femeie de pe pamant?

In alta ordine de idei, nu pot sa nu remarc cinismul societatii in care traim. Practic prin difuzarea acestei stiri peste tot prin mass-media, oare nu incurajam sarmana creatura in nebunia ei? Daca nu i s-ar mai acorda atata atentie, oare ar mai face ceea ce si-a propus?
Si bineinteles ca asta e valabil si pentru alti "sariti de pe fix" care intra in cartea recordurilor pentru tot felul de lucruri stupide.

Tampita ambitie poate sa aiba omul de a fi cel mai!
...femeia cea mai...barbatul cel mai...

luni, 15 martie 2010

The Show Must Go On

Parafrazand celebra melodie a celor de la Queen, spectacolul trebuie sa continue. Cu bune si cu rele, viata in sine constituie un spectacol, care trebuie sa continue indiferent de prezent.

Cu regret trebuie sa afirm ca spectacolul vietii cotidiene din romania incepe sa atinga limitele grotescului. Vorbeam prin cercul meu de cunostinte inca din luna decembrie ca ma astept, din pacate, ca incepand cu luna aprilie, cel mai tarziu in iunie sa asistam la un val de proteste, mitinguri, si greve ale populatiei din intreaga romanie, indiferent de pregatire profesionala, loc de munca sau conditie sociala. Imi argumentam afirmatiile prin faptul ca actuala clasa politica si puterea nu vor avea suficienta maturitate si nu vor fi capabile sa treaca peste disensiunile interne si ambitiile personale si sa ia masuri care sa contribuie cu adevarat la redresarea nivelului de trai a populatiei(poate ca termenul de "redresare" nu e bine ales, avand in vedere ca nu prea am avut noi un nivel de trai prea inalt nici inainte). Si ma asteptam ca romanul, in maniera caracteristica, sa nu-si dea seama de capcana spre care se indreapta si sa continue sa arunce gramezi de bani in buzunarele marilor supermarketuri si mall-urilor.
Iar odata ce o sa treaca sarbatorile, cand de bine de rau orice amarat a avut fie niste carnuri de porc, fie un miel mai rahitic; odata cu iesirea dintr-o iarna friguroasa prelungita in care cosul zilnic si intretinerea vor intinde la maxim bugetul si nervii populatiei; odata cu scumpirile inevitabile si marirea taxelor prin care guvernarea va incerca cu disperare sa aduca bani la bugetul de stat; odata cu valuri succesive de concedieri si falimente o sa asistam la revolta stomacurilor goale si a opincilor roase. Incurajat si de unele semnale si opinii in aceasta directie din media autohtona, afirmam ca mii de romani vor iesii in strada cu jalba'n protap si pancarta'n mana strigand in gura mare ca mor de foame si vor salarii decente si respect.

Ei bine, gura prostului adevar graieste ;)
Incepand cu aceasta saptamana, spectacolul va continua. Ba mai mult el va trece la un nou nivel. Iar acesta e doar inceputul. Cei care deschid balul sunt reprezentantii din invatamant, insa nici alte categorii nu se vor lasa mai prejos. Pentru moment, sunt anuntate urmatoarele:
- profesorii ies in strada pentru a protesta impotriva micsorarilor de salarii si a reducerii numarului de ore.
- studentii ies in strada pentru a protesta impotriva reducerii fondului de burse si a numarului de locuri in tabere.
- angajatii de la Metroul bucurestean anunta si ei intreruperea transportului si o greva.
- fermierii vor protesta solicitand subventii si scaderea accizelor pentru motorina folosita in agricultura.
- pensionarii vor manifesta pentru marirea punctului de pensie.

Nu am nici o indoiala ca vor urma cei din sanatate, transporturi feroviare sau administratie. Cu alte cuvinte, cazanul in care a fiert o intreaga tara la foc mic acum o sa dea in clocot, si de ce nu, e posibil chiar sa asistam la o noua Grecie. Din pacate, pentru ca evident ca o asemenea situatie nu ne va ajuta pe niciunul dintre noi.

Nu pot decat sa afirm ca ma incearca un profund sentiment de amaraciune sa vad ca asteptarile mele sunt confirmate de realitate. Si sa ma gandesc cu groaza la viitor, pentru ca nu primesc nici un motiv sa sper ca va fi mai bine. Cel putin nu in Romania, din partea actualei clase politice si a intregului sistem care e in spatele ei. Ne afundam pe zi ce trece mai mult in datorii externe, sistemele educational si medical sunt la pamant, date pe mana unor inadaptati cu diploma; agricultura si turismul sunt primitive, conduse de speculanti fara scrupule s.a.m.d.

Colac peste pupaza, citeam un articol care afirma ca pana la sfarsitul lunii trecute Romania a absorbit doar 2.2% din fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana, fonduri de care dispunem in perioada 2007 - 2013. Restul sumelor sunt blocate in proiecte moarte sau nici macar nu s-au propus variante de cheltuire a lor. Asta in timp ce o tara intreaga se taraste prin craterele de pe sosele, o multime de spitale, orfelinate sau aziluri stau sa se darame, la prima ploaie mai serioasa dealuri intregi o iau la vale sau ne luam cizme pana la fund ca sa innotam prin terenuri inundate. Deci bani exista, dar nu exista oamenii care sa-i foloseasca. In timp ce tari precum Spania s-au pus pe picioare tocmai din aceste fonduri de aderare la UE iar acum zburda pe campii mai abitir ca mielutii, noi continuam sa ne svarcolim prin mocirla si sa ne mintim unii pe altii ca o sa traim bine.

Insa show-ul o sa continue intr-o forma sau alta...nu e asa?

duminică, 14 martie 2010

14 Martie - Repere

In sfarsit o zi in care pot sa enumar mai multe evenimente notabile de-a lungul timpului. In ordine cronologica
1804 - S-a născut, la Viena, compozitorul austriac Johann Strauss – tatăl. (m.1849). Multi din pacate nici macar nu au auzit prea bine de numele de Strauss, insa cei care sunt familiari cu acest nume cand il aud se gandesc probabil la...vals. La Funarea Albastra, filarmonica din Viena... Cea ce insa putini stiu este ca de fapt au existat doi compozitori cu numele de Johann Strauss, tata si fiu iar Dunarea Albastra este datorata fiului. Probabil ca dintre creatiile tatalui, cea mai cunoscuta este urmatorul mars intitulat "Radetzky March"

1879 - S-a născut Albert Einstein, fizician, autorul teoriei Relativităţii şi laureat al Premiului Nobel pentru Fizică (1921),(m. 1955).
Cand spui Einstein automat te gandesti la cel care a fost considerat cel mai inteligent om de pe pamant. Si la autorul celebrei formule E=mc2. Putini insa se gandesc la omul Einstein, evreu de origine, nascut in Germania, care a renuntat la cetatenia germana intrand in conflict cu autoritatile naziste si a primit cetatenie elvetiana si ulterior americana. Si mai putini sunt cei care stiu ca la moartea sa, creierul sau a fost scos si pastrat pentru a fi studiat in viitor. Nu o sa fac apologia inteligentei lui Einstein, ci, ca si in cazul anterior, ma preocupa factorii care dupa la evolutia psihica a unui individ. Asa ca, voi prezenta doua citate care vorbesc despre filosofia de viata a lui Einstein, citate care m-au marcat din momentul in care le-am auzit pentru prima data:
"Cred în acel Dumnezeu al lui Spinoza, care se manifestă prin armonia legilor universului, nu într-unul care se ocupă cu destinele şi faptele omenirii."
"Cuvântul dumnezeu nu este nimic altceva pentru mine decât expresia şi produsul slăbiciunii umane, Biblia este o colecţie de legende onorabile, dar primitive, care sunt, în orice caz, destul de copilăreşti. Niciun fel de interpretare, indiferent cât de subtilă, nu-mi poate schimba opinia"
"Eu nu cred în imoralitatea individuală şi consider etica ca o preocupare exclusiv umană deasupra căreia nu există nici o autoritate superioară."

1883 - A încetat din viaţă Karl Marx (n. 1818).Alaturi de Friedrich Engels a pus bazele comunismului, doctrina care a marcat definitiv civilizatia umana. Indiferent de criticile aduse, ramane promotorul ideii de egalitate intre clasele sociale si autorul expresiei
Istoria tuturor societatilor cunoscute este istoria luptei de clasa.
Ceea ce nu stie multa lume este ca parintele comunismului a fost...german! :))

sâmbătă, 13 martie 2010

Milogeala si ignoranta la ordinea zilei

Ultima gaselnita in materie de curling pe malurile Dambovitei - basescianismul.

Si nu e o gluma. Se pare ca romanii au fost atat de obisnuiti cu pupincurismul pe vremea lui Ceausescu, incat nu pot renunta la aceste practici. Altfel nu pot sa-mi explic ultima initiativa a celor din Academia Oamenilor de Stiinta din Romania(AOSR) de a-l pune membru de onoare pe domnul presedinte.

Stau si eu si ma intreb ca si prostu, pai de ce sa fie membru de onoare al AOSR? Dar...sa lasam asta, in acest articol nu vreau sa ma leg de d-l presedinte, pe care din contra, fara sa-l simpatizez, il apreciez ca fiind in sfarsit normal intr-o reactie. Aceea ca a refuzat acest titlu, care e ridicol. Acum, vreau sa subliniez alte aspecte, care ne fac noua "cinste" ca si popor.

1. Asa cum spuneam si mai sus, sportul asta pe nume curling, castiga tot mai multi adepti in romania. Slugile, lingaii, pupincuristii se inmultesc pe zi ce trece. Nu mai stiu ce sa faca ca sa intre in gratiile persoanelor suspuse. Cu alte cuvinte, nu numai ca ne facem rau cu mana noastra, dar dam dovada de o lipsa de coloana vertebrala crasa. De mandrie nationala, de demnitate si bun simt.
Intocmai cum pe vremea lui Ceausescu asistam la manifestari culturale in care pionerul sef Duban, poetii Vadim sau Paunescu, si multi multi altii, dedicau osanale de lauda maretului conducator, intocmai cum Elena se bucura de titlul de academician de renume international cand ea sarmana creatura era incapabila sa pronunte corect CO2, acum asistam la tendinte similare in privinta lui Basescu. Nu pot sa inteleg, dar mi se pare ca romanul ori e tampit si prost, ori nu poate fara cultul personalitatii. Nu poate fara sa se uite de jos la cineva care nu e deasupra lui, ci il ridica el singur pe un piedestal numai ca sa se poata uita la el in sus si sa-i curete papucii cu balele. Intocmai cum ilustra blonda buna de orice minister a afirmat pe blocul personal la un moment dat ca Basescu este "O personalitate si un personaj despre care istoria deja consemneaza la superlativ. ...O lectie de viata!".
Ideea asta cu numirea ca membru de onoare, scoate in evidenta aceasta mentalitate proasta a romanului de cumpara anumite servicii, protectia celor sus pusi prin milogeala si linguseala. Si ce e mai grav e ca acest lucru nu e facut in acest caz de omul de rand, ci e facut de savanti si oameni care teoretic sunt inteligenti. Oameni care ar trebuii sa depaseasca barierele servilismului politic, care sa fie capabili sa se rupa de tot ceea ce inseamna politica damboviteana, si care sa dea dovada de caracter. Asa ca ma intreb...oare mai exista in Romania astfel de oameni, cu coloana vertebrala si care sa fie modele pentru cei din jur? Sau, asistam vorba lui Nietzsche la un "amurg al zeilor"?

Basescu e un om normal. Cu bune si cu rele. Cu probleme de sanatate, de atitudine, cu orgoliu si defecte. Probabil ca asta l-a si facut presedinte al Romaniei in primul mandat. Faptul ca nu era nici un om frumos, nici cu un ras frumos, ca era chel si cu suvita, ca era grobian si agresiv, ca e un petrecaret caruia ii place sa bea si sa danseze, ca face glume proaste, ca poate fi dur cand vrea ceva, ca ii plac femeile, ca nu e cult si nu pute de desteptaciune si etc... Imi amintesc ca mergeam pe strada si auzeam oamenii vorbind peste tot, asta e om din popor, nu se tine domn si cu nasul pe sus. Si atunci, de unde aceasta tendinta de a-l pune pe un piedestal? De ce sa i se faca statuie? De ce sa fie numit membru de onoare al AOSR? De ce sa fie un model de viata pentru noi toti?

2. Ignoranta nu se mai termina. Si ma refer aici mai ales la ignoranta celor din mass-media. Pentru ca e normal ca badea Gheorghe din satul XYZ sa nu faca nici o diferenta, dar nu e normal ca de acelasi lucru sa apara si in presa. Si de ce spun asta? Pentru ca acest titlu de membru de onoare al AOSR nu ii confera d-lui presedinte titlul de academician. AOSR nu e totuna cu Academia Romana. Ideea ca Basescu ar fi devenit academician prin acceptarea titlului de membru de onoare al AOSR este falsa, iar transformarea acestui subiect in "stirea zilei" de catre ziare si televiziuni este pur si simplu fie ignoranta fie rea intentie, fie amandoua(probabil ultima).
Pana unde o sa mai mergem cu ignoranta si neprofesionalismul?

De fapt...chiar asa...pana unde o sa mergem oare noi ca si popor?

joi, 11 martie 2010

Sa mai invat si eu ceva

Mai nou, de cand am aflat ca voi fi tatic, am tot auzit in stanga si in dreapta RH pozitiv, RH negativ. Si in sus, si in jos...

Stiam de existanta celor doua categorii de sange, dar nu stiam care e rolul lor si ce implicatii au asupra unei sarcini. Cum insa a trebuit sa ma trezesc de dimineata sa ma duc sa mi se ia sange pentru a stabili categoria din care fac parte si eu si sotia, am decis ca e timpul sa ma cultiv. Si iata ce am gasit pe net:


Sistemul Rh (Rhesus)
Este un complex de 6 antigene pereche, produse de gene (Cc, Dd, Ee), este ereditar si nu este influentat de sex.
Persoanele Rh negative nu au antigenul D pe hematii (globulele rosii)
Persoanele Rh pozitive au antigenul D pe hematii.

Orice femeie gravida trebuie sa-si cunoasca grupul de sange si Rh, pentru ca lipsa antigenului D de pe hematiile materne si prezenta lui pe hematiile fetale poate sa declanseze un conflict imunologic numit izoimunizare.
Izoimunizarea apare binenteles numai in contexul unei incompatibilitati de Rh (nepotriviri).
De exemplu, daca aveti Rh negativ (Rh -) si tatal copilului tot Rh negativ (Rh -), atunci nu exista incompatibilitate de Rh si nici pericolul izoimunizarii.
Daca aveti Rh pozitiv (Rh +) si tatal copilului Rh negativ (Rh -) deasemenea nu apar probleme pentru ca trecerea de sange matern in sangele fetal nu are importanta clinica, la fel si in cazul in care amandoi aveti Rh pozitiv (Rh +).
Singura situatie care ridica probleme este cea in care mama are Rh negativ (Rh -), tatal Rh pozitiv (Rh +) si fatul Rh pozitiv (Rh +).
Mecanismul de producere al acestui fenomen este urmatorul : in cursul sarcinii se pot produce hemoragii de la fat la mama astfel incat o cantitate din sangele fetal trece in cel matern.Cel mai des acest lucru se intampla dupa saptamanile 32-35 de sarcina, iar trecerea cea mai mare de sange fetal in cel matern se produce la nastere, dar exista situatii cand apar si mai devreme :
  • Sarcina extrauterina
  • Amniocenteza (recoltarea de lichid amniotic
  • Cordonocenteza (recotarea de sange din cordonul ombilical
  • Avort spontan sau provocat
  • Decolare de placenta normal inserata
  • Punctie din vilozitatile coriale placentare

Prima expunere declanseaza raspunsul primar.Antigenul D, perceput de sangele matern ca un “corp strain” determina producerea de limfocite (globulele albe) cu “memorie”, urmand ca la o a doua expunere cand antigenul D intra in contact cu aceste limfocite sa se produca anticorpii, care pot fi de tip igG sau IgM. Din acest moment gravida se poate numi izoimunizata, statut pe care il va pastra toata viata. La orice viitoare sarcina cu fat Rh pozitiv (Rh +) ea va continua sa secrete anticorpi. Izoimunizarea se poate produce si in urma unei transfuzii cu sange Rh pozitiv (Rh +) la o persoana Rh negativ (Rh -).

Ce se intampla cu fatul?
Complicatia de temut ce apare la fat este asa numita boala hemolitica.
Anticorpii de tipul IgG materni trec prin placenta si se leaga de hematiile fetale pe care le distrug, ceea ce determina anemia fetala, hiperbilirubinemia (cresterea cantitatii de bilirubina in sangele fetal, bilirubina fiind produsul de metabolism al hemoglobinei), precum si cresterea celulelor eritrocitare tinere compensator, ceea ce se numeste eritroblastoza fetala.
Exista 3 forme de manifestare a bolii hemolitice :
  • Anasarca feto-placentara, este cea mai grava stare, in care fatul prezinta ascita (acumulare de lichid in pleura, peritoneu),hepatomegalie (cresterea in dimensiuni a ficatului), edem cutanat (acumulare de lichid in derm), hidramnios (lichid amniotic in exces).Este o consecinta a anemiei severe si se manifesta intrauterin. In lipsa nasterii aceasta duce la moartea fatului in uter.
  • Icterul grav al nou nascutului, apare dupa nastere, este determinat de bilirubina in exces, produsa de distrugerea hematiilor. Un nivel de peste 25 mg poate determina leziuni cerebrale grave, de aceea este important sa se mentina un nivel scazut al acesteia prin fototertapie sau xsanguinotransfuzie.
  • Anemia hemolitica pura, nou-nascutul nu prezinta icter sau icterul este mic sau mediu si are o durata scurta.

Cu alte cuvinte...nu e de joaca cu semnele astea de plus si minus.
Parca incep sa ii inteleg pe elevi si studenti de ce le urasc asa mult :))

Ps. Mi-o luat sange si nu am lesinat :D O zis doamna asistenta ca daca is din ala care lesina inseamna ca is cu sange de aristrocat. Cum nu am reusit...se pare ca am mai ratat o sansa sa fiu si eu domn....:))

luni, 8 martie 2010

8 Martie

Un sincer si calduros "La multi ani!" tuturor femeilor, doamne si domnisoare, sotii si mame, fiice si bunici... din lumea intreaga.

Fara voi, nici noi nu am fi. Va multumim ca existati, ne rabdati si ne intelegeti. Si va iubim!

Bucureşti, capitala României, unde nici păduchii nu supravieţuiesc

Nu sunt autorul expresiei de mai sus, parerea mea personala nu conteaza. Autorii sunt presa din Danemarca. Se pare ca tarile nordice au devenit cea mai recenta victima a romanasilor nostri dragi. Practic, ne putem lauda in curand ca am reusit sa cucerim toata Europa :D

Dar, despre ce e vorba? Danezii au descoperit ce era putred in Danemarca...romanii.
Extrag fragmente dintr-un articol aparut in ziarul Gandul, fragmente preluate la randul lor din presa daneza.
Românii nu au scrupule. Te vor omorî pentru 100 de coroane (15 euro). E o cultură complet diferită de a noastră. Problema cea mai mare o reprezintă graniţele deschise, prin care suntem năpădiţi de europenii din Est. Ei comit jafuri bancare, jafuri la domiciliu, furturi grave, cerşesc şi sparg magazinele - totul

" Viaţa nu are aceeaşi valoare pentru ei (pentru români) cum are pentru noi", a opinat Rene Hansen, ofiţer de la secţia pentru combaterea prostituţiei. "Românii sunt cei mai bine reprezentaţi între infractorii care vin din afară. De când România a intrat în UE, problemele cu românii au crescut exponenţial", a completat Dan Sorensen, şeful unei secţii centrale de poliţie din Copenhaga.

Acceleratul escrocilor pleacă în fiecare săptămână din staţia de autocar a Gării centrale din Copenhaga. Autocarele au curse săptămânale şi fac legătura între Copenhaga şi Bucureşti, capitala României, unde nici păduchii nu supravieţuiesc. Aceste curse de autocar au devenit un adevărat robinet pentru gangsterii din România. Cala autocarului este întotdeauna plină cu obiecte provenite din furturi care ajung în 18 ore din Danemarca în fundătura Europei. Invazia de hoţi, escroci, bătăuşi, tâlhari a fost prevăzută atunci când UE s-a extins spre Est. Atunci însă, scepticilor care avertizau asupra pericolelor extinderii li s-a spus să tacă din gură. O Europa unită şi prosperă era în curs de formare, aşa au fost liniştiţi danezii. Nu s-a spus că vom participa la egalizarea economică a Europei, între ţările bogate şi cele sărace, fiind furaţi, bătuţi şi tâlhăriţi. Hoţii români îţi fură portofelul, îţi citesc codul pin şi apoi îţi mulg cartea de credit de bani. Companiile de transfer de bani (MoneyGram, Western Union) raportează sume considerabile care sunt transferate anual între Danemarca şi România - un hoţ român poate trimite acasă până la 100.000 de coroane (15.000 euro - n.n.) în câteva luni. Succesul hoţilor aflaţi deja aici va atrage şi mai mulţi criminali din Europa de Est, dacă nu vom pune frână acestui fenomen. O treime din prostituţia din Copenhaga aparţine românilor. Sunt greu de prins, iar atunci când sunt arestaţi şi expulzaţi se întorc cu uşurinţă înapoi

Iar partea draguta vine la final, cand din nou, aflam ca
nici Ministerul Afacerilor Externe, nici Ambasada României din Danemarca nu au avut vreo reacţie la acuzele rasiste din presa daneză. Cam la fel s-au petrecut lucrurile şi în cazurile din Italia, Spania şi alte ţări europene, când reacţiile autorităţilor au venit tardiv, abia după ce românii au ajuns la rândul lor victime ale unor acte uneori aleatorii de agresiune "preventivă" din partea unor occidentali inflamaţi de infracţiunile comise de conaţionalii noştri.

Sincer sa fiu, mi se face pielea de gaina cand vad ce declaratii se fac la adresa noastra. Pur si simplu, cuvintele folosite sunt ingrozitoare...pentru cine are ochi sa vada si minte sa citeasca printre randurile de mai sus. Iar conducatorii nostri n-au nici o treaba...

Mai e ceva de zis? Ah da...Cucerim Europa!!! Suntem adaptabili, fara scrupule, mancam orice, dormim oriunde, suntem campioni la fuga, vicleni si ne furam inclusiv unul pe altul. Cred ca trebuie sa schimbam titulatura romanilor in pradatori supremi.
Treceţi batalioane romane Carpaţii
Sa emigram in masa noi toti
Ne-asteapta banutii, ne-asteapta confratii
Cu portofele largi pentru voi hoti

Italia, Germania si Spania ne cheama
De frica noastra tremura toti
Sarutati romane copii si mama
S-apoi mergi si baga spaima in toti

sâmbătă, 6 martie 2010

Basme de adormit...electoratul

Daca tot am vorbit acum vreo doua zile despre povestirile lui Ispirescu, era o poveste - Fata saracului cea isteata. Iar in povestea asta e la un moment dat un boier care da ordin sa vina fata la el "nici imbracata, nici dezbracata, nici calare, nici pe jos, nici pe drum, nici pe langa drum". Iar fata mosului, fiind isteata a rezolvat sarada, a pus pe ea doar un navod (asa ca nu era nici imbracata nici dezbracata), a incalecat pe un tap (care fiind mic ii tot scapa fetei cand un picior pe jos, cand celalalt) si a mers la boier (pe drum tapul nu tinea drumul drept ca tot mergea cand pe o parte a drumului dupa un lastar, cand pe partea cealalta dupa o iarba, deci nici pe drum, nici pe langa drum).

De ce mi-am amintit acum de povestea asta? Pentru ca si politicienii nostri ma duc cu gandul la aceasta situatie..."nici intr-un partid, nici fara partid, nici la putere, nici in opozitie, nici cinstiti, nici murdari, nici oameni de cuvant dar nici mincinosi". Din pacate insa pentru noi, dansii nu o fac din inteligenta ca si raspuns la ordinul unui anumit boier, ci o fac din rea credinta si egoism, pentru ca isi urmarescu scopurile personale si gonesc dupa ciolan. Pentru ca altfel nu pot sa-mi explic traseismul politic la care asistam. Prin toate partidele avem nenumarate exemple de politicieni care au schimbat cate 3-4 partide, in functie de cine era la putere. Mai nou a aparut o noua gaselnita - ca sa nu bata la ochi chiar in ultimul hal - nu se trece direct la PDL, ci se tranziteaza o stare intermediara, aceea de independent.

Cum naiba se poate face politica ca si independent, habar nu am. Ce o fi insemnand sa fii independent in politica, iarasi nu pricep. Ce sa mai vorbim de faptul ca "teoretic" omul respectiv a ajuns acolo pe baza unei platforme program cu care vorba vine, a "fermecat" niste creduli...pardon, am vrut sa zic niste simpatizanti...sa il voteze. Platforma care evident ca a fost a unui partid in care a activat si pe listele caruia a fost promovat. Pentru ca sa fim seriosi, uninominalul asta nu a fost decat praf in vant si ochii credulilor, tot partidele politice sunt cele care au stat intotdeauna la baza alegerilor, si asa va fi mereu. Politica inseamna in primul rand existenta unor partide, si lupta dintre acestea. Independenta nu este decat o stare intermediara de trecere de la un partid la altul, pentru ca singur in ocean nu rezisti, vine rechinul mai mare si te papa. Insa noi romanii, am inventat si asta. Incepand cu desteapta de fata lui tata, care prin tertipul trecerii la independenta a reusit sa scoata din stampila consumatorilor de halucinogene un mandat de europarlamentar. Asa ca, odata brevetata si verificata prin practica, smecheria lui Basescu a inceput sa fie aplicata la scara larga. Tot mai multi asa zisi "nemultumiti" pleaca din partidele aflate in opozitie si ingroasa randurile asa zisilor "independenti". Adica a celor care mentin de fapt acest guvern slab si amarat care ne ingroapa pe zi ce trece mai adanc. Nu au imbracat inca culoarea portocalie, dar ii sustin toate intiativele legislative si nu am nici o indoiala ca maxim pana la alegerile parlamentare o vor face, pentru ca altfel nu mai prind dansii un post caldut pana is eu...presedinte!

Ca si paranteza, nu ma refer aici la cei care au candidat de la inceput ca si independenti la alegeri si care au fost alesi personal, fara sa aiba pe cineva "watching their back". Exista si astfel de oameni, care au ajuns "pe barba lor" acolo si cu care nu am absolut nimic. Insa sunt extrem de putini si nu fac subiectul discutiilor si nici nu ies in lumina reflectoarelor.

Revenind insa la independentii mei dragi, deocamdata, nici intr-un partid, nici in altul, nici nu ne conduc, nici nu sunt condusi, nici nu fac ce au promis, nici nu ne inseala(din moment ce nu fac nimic). Iar noi stam ca vitelu la poarta noua si nici nu putem face nimic, nici nu ne plangem, nici bogati, nici saraci, nici cu servici, nici fara servici, nici cu conducatori, dar nici fara conducatori, nici nu traim, nici nu murim.

Cam asta e poporul roman, bun sa asculte basme si sa adoarma visand frumos ca nu e nici calare, nici pe jos, nici imbracat, nici dezbracat, nici pe drum, nici pe langa drum...

vineri, 5 martie 2010

Sarmanul Solomon

Vorba preotilor: Domnul a dat, domnul a luat.

Se pare ca domnul Solomon, mare smecher pe la dansul prin Craiova, a cam incurcat-o. Acuzat de luare de mita, a incasat 29 de zile de arest si e anchetat cu mult zel. Circula o vorba cum ca nu mai e nevoie de dansul la nivel inalt in PDL, asa ca este inlaturat "cu eleganta". Insa, in campania electorala a fost util, mai ales cand a organizat vizita d-lui presedinte si l-a trimis pe d-l Dinescu in Bulgaria. Ce sa-i faci Solomoane...primavara nu-i ca toamna ;))

Normal ca nu e usa de biserica d-l primar. Parca altii ar fi :) Insa, cred ca e destul de "nasol" sa te simti utilizat ca un burete de spalat vase si apoi aruncat la gunoi cand nu mai esti folositor. Din punctul asta de vedere are compasiunea mea. Pe de alta parte, o merita, si in nici intr-un caz nu o sa-i plang de mila. La ce "viluta" am vazut ca are la televizor, si la cum s-a purtat inclusiv cu Dinescu sau cu echipa de fotbal Universitatea Craiova, o merita. A gresit, sa plateasca!

Si afirm asta mai ales pentru sustinatorii domniei sale. Numai la noi in Romania poti sa vezi asa ceva! Mitinguri de sustinere a unor persoane care au luat mita! Spectacol de solidaritate cu un individ care a primit spaga? Slujba de rugaciune pentru eliberarea primarului care a uitat care sunt atributiile sale pentru o suma la care alti oameni nici nu viseaza?!?
Am spus eu de mai multe ori...a innebunit lupul :))

Bineinteles ca sustinatorii domniei sale sunt fie angajati ai primariei care vor zbura in primul val la instalarea unui nou primar. Bineinteles ca slujba de rugaciune a fost tinuta la o biserica ridicata cu sprijinul financiar al "e-diliului" Craiovei. Si evident ca respectivii sustinatori simpatizeaza cu d-l primar in primul rand de frica, ca nu care cumva domnia sa sa se enerveze si sa mai traga si pe altii la fund.

Pe langa ridicolul situatiei, mai ma distreaza inca un lucru. Faptul ca DNA a intrat in actiune taman acum in 2010 anchetand o mita luata in 2006. Oare de ce acum? Sa fie acest scandal doar o alta incercare de a deturna atentia publica de la alte fapte mai grave? Sa fie pur si simplu o mutare ca la sah prin care se sacrifica un pion din ograda proprie PDL pentru a incerca capturarea unei piese mult mai importante din echipa opozitiei? Sau doar pur si simplu un exemplu prin care ne sunt adormite simturile si ni se arata ca uite oameni buni, avem justitie!

Asta e Romania noastra, "land of choice", tara in care oamenii se roaga si fac mitinguri de sustinere pentru eliberarea unui infractor iar autoritatile statului se misca cu o viteza inferioara celei a melcului turbat :(

joi, 4 martie 2010

Petre Ispirescu: Basmele Romanilor


O chestie ce-mi place la siteul ziarului Gandul...au o rubrica intitulata "Ce citim".

In ziua de azi, lectura devine o problema. Mai ales in randurile tinerilor, care sunt pe zi ce trece mai necititi si din pacate cu un vocabular mai limitat. Asa ca, nu pot decat sa salut initiativa celor de la Gandul, care incearca sa faca lumina in aceasta directie. Si, nu pot sa nu uit, de cei de la Adevarul, care prin colectia lor de carti reprezinta o adevarata compresa cu apa rece pentru sufletul meu indragostit pentru vecie de carti si lectura.

Sa revin insa la ziarul Gandul si rubrica lor destinata lecturii. Am observat de multa vreme aceasta rubrica, insa azi nu am mai putut rezista tentatiei, avand in vedere cartea despre care era vorba: "Basmele romanilor" de Petre Ispirescu. Cati dintre noi nu isi amintesc cu drag de povestirile care ne-au incantat copilaria?
  • Tinerete fara batranete si viata fara de moarte
  • Praslea cel voinic si merele de aur
  • Sarea in bucate
  • Ileana Simziana
  • Greuceanu
  • Fata saracului cea isteata
  • Insira-te margaritari
  • Fat-Frumos cu parul de aur
  • Zana zanelor
  • Pasarea maiastra
  • Aleodor imparat

Asa ca, o sa ma adresez tuturor parintilor cu copii pana la 10 ani: daca nu le-ati cumparat inca aceasta carte, faceti bine si o cumparati cat mai repede, pentru ca e pur si simplu pacat sa nu o faceti.

Amintiti-va doar cu cata placere ati citit aceste povesti si cum visati cu ochii deschisi la fati frumosi si ileane cosanzene. Iar daca cumva nu ati citit sau nu ati visat, inseamna ca va lipseste ceva ce nu o sa mai gasiti niciodata!

miercuri, 3 martie 2010

Funeriu loveste din nou

La inceput cand a fost nominalizat pentru functia de ministru al educatiei si l-am vazut la figura, am zis...uite domnule, in sfarsit unul tanar care pare mai serios, poate ca asta o sa faca in sfarsit treaba buna si pune pe picioare sistemul de educatie dupa ce a fost "abramburit" complet de predecesoarea sa.

BIG MISTAKE!!!

Si numai ca nu e asa, dar se pare ca asta micu e pus pe fapte mari si tine mortis sa distruga tot ce a mai ramas. Cel putin pentru mine, deja a devenit o telenovela de prost gust sa vad in fiecare zi inca o stire despre "maretele realizari" ale d-lui ministru. Asa ca, m-am gandit sa dau un nume acestui fenomen. Din ciclul micii oameni fac traznai mari, azi asist la un nou episod
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, taie finanţarea pentru activităţile studenţeşti.Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat că nu va mai organiza nici un spectacol de Ziua Tineretului, pe 2 Mai. Mai mult, studenţii nu vor mai avea foarte multe tabere gratuite, pentru că ministrul le consideră un lux, aşa că le taie finanţarea.

Ministrul Educaţiei şi Tineretului, Daniel Funeriu, vrea să reducă numărul de locuri în tabere dar şi spectacolele pentru studenţi.

Recunosc, doamna Ritzi si-a dat in stamba de-a dreptul cu organizarea concertelor de anul trecut pentru tineri. Si sunt de acord cu intreruperea organizarii acestor concerte. Dar, nu sunt de acord cu reducerea locurilor in tabere. Pentru ca macar prin aceste bonusuri, studentii erau motivati unii sa invete mai bine.

Asistam si asa la o scadere a nivelului invatamantului in toata tara la toate varstele. Ce nu inteleg eu insa e de ce in loc sa luptam cu acest fenomen, din contra, agravam aceasta situatie prin masurile complet aiurea luate. Pe fondul efectuarii de economii, asistam la lovituri dupa lovituri date sub centura performantei. Cei afectati in mod repetat de ele sunt elevii si studentii care invata. Dupa episodul burselor sociale si de performanta trecute in seama primariilor (adica taiate, pentru ca evident edilii locali vor prefera sa-si acorde prime si bonificatii in interiorul institutiilor pe care le conduc), acum taiem si taberele scolare.

Oare ce urmeaza? Astept cu scarba maxima sa vad ce mai le trozneste in cap "ilustrilor" conducatori si imi pun cu infrigurare aceeasi intrebare care ma macina de ceva vreme: Oare cat mai ii rabda pamantul?

marți, 2 martie 2010

Poftiti si alegeti-va baba!

Ce-i cu baba? Pai, potrivit traditiei romane suntem in perioasa de alegere a babelor. Mai precis, ce spune povestea...
Cunoscuta si sub numele de Sfanta Evdochia, Baba Dochia era o soacra rea. De 1 Martie isi trimite nora la cules de Fragi pe munte. Dupa lungi stradanii ea intalneaste un mosneag(poate chiar Dumnezeu) care ii da o mana de fragi. Dochia crede ca a venit primavara si puanand pe ea noua(sau douasprezece) cojoace urca muntele impreuna cu oile sale. Vremea de primavara capricioasa o face sa lepede unul cate unul cele noua cojoace de unde si traditia celor noua babe. Dupa cele noua zile(in prezent numite ale Babelor) vremea schimbatoare isi arata coltii iar Baba Dochia, surprinsa de ger, ingheata impreuna cu oile sale. Cu timpul, sloiurule de gheata se pietrifica si pot fi intalnite sub aceasta forma in Muntii Bucegi.

In prezent traditia se pastreaza sub forma alegerii babelor, adica se repartizeaza cele noua sau douasprezece zile ale ciclului persoanleor de sex feminin din grupul social(famile, servici, scoala etc).Cum va fi ziua de Babe (frumoasa, urita, intunecoasa, insorita) asa va fi firea si sufletul persoanei respective in acel an. Un alt obicei sustine ca noul an va fi similar cu baba aleasa de fiecare. O "baba" senina, calduroasa si luminoasa va aduce celui ce a ales-o un an bun plin de implinii si un suflet curat. Dimpotriva, o baba mohorata, urata si ploioasa va aduce un an rau si o inima inghetata.

Ce mai jurnal meteo, prognoza pe zilele urmatoare si etc...

Eu imi aleg azi baba, asa ca, fiti pe faza ;)

luni, 1 martie 2010

Martisorul

In primul si in primul rand azi trebuie sa vorbim despre martisor. Pentru ca azi, e una din acele zile speciale a anului cand ele sunt in centrul atentiei.

O sa trec peste copy/paste-ul de pe google, wikipedia sau mai stiu eu de prin ce surse la care sunt sigur ca o sa asistam azi cam pe toate blogurile. Important e ca azi, barbati si baieti din toata tara dau navala pe la tarabele cu martisoare din toata tara si cumpara mici atentii pentru persoanele dragi de gen feminin din viata lor.

Problemele mele ar fi doua la numar.
Prima e ca in primul rand martisorul simbolizeaza venirea primaverii. Noi azi sarbatorim venirea primaverii! Si ar fi bine ca lucrul asta sa ramana adanc intiparit in memoria tuturor, pentru ca am eu impresia (confirmata si de experiente personale triste) ca toata aceasta tevatura moderna in jurul acestui eveniment ne face sa uitam adevarata semnificatie a acestui simbol.

Iar a doua, mult mai grava este invazia kitschurilor in traditie. Traditia de a oferi un martisor si-a largit orizontul in ultimii ani, prin aceea ca simbolul primaverii nu mai este vazut doar intr-o potcoava, un trifoi, un cosar sau o figurina pe care sa o purtam in piept, ci poate reprezenta orice, de la o jucarie de plus, pana la obiecte vestimentare. Se vinde si se cumpara orice, important e sa fie cat mai sclipitor, sa atraga ochii si sa poti scoate si un pret bun pe el.

Cum arata tabloul acestor zile in Cluj? Inca de saptamana anterioara am asistat la o invazie de tarabe pe strazile "strategice" din oras, la aglomeratie de nedescris si mai ales la "comercianti" temporari care te agaseaza din metru in metru cu "poftiti la martisoare", "hai ia martisoru", "cu ce sa va servesc?", "doriti ceva?", "martisoare ieftine". Si printre ei, plin de tigani cu mana intinsa care te urmaresc la fiecare pas si nu te lasa nici sa sufli cersind un banut si urandu-ti de bine pentru tot anul tie, doamnei dragi sau familiei.
Iar la marginea acestei gloate flamande dupa ban si castig, apare din cand in cand cate un barbat strangand cu putere in maini simbolurile primaverii, zambind amar cu gandul la ele si la cati bani a investit in acest eveniment la care participa si el nu neaparat din dragoste si constienta, ci mai degraba din obisnuinta si obligatie. Pentru ca, din pacate, asta e adevarul, semnificatiile acestor zile se pierd in negura timpului si sunt inlocuite de obisnuinta. Si e pacat :(

Inchei cu un martisor simbolic pentru draga mea draga si toate doamnele si domnisoarele din lumea asta marunta, marunta, marunta...